Η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση και των 13 (!) κατηγορουμένων για την υπόθεση της Μ. Βατοπαιδίου

Την αθώωση και των 13 κατηγορουμένων για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και των ανταλλαγών εκτάσεων του Ελληνικού Δημοσίου με τη λίμνη Βιστωνίδα πρότεινε χθες η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων

Την αθώωση και των 13 κατηγορουμένων για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και των ανταλλαγών εκτάσεων του Ελληνικού Δημοσίου με τη λίμνη Βιστωνίδα πρότεινε χθες η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Βασιλική Κρίνα, στην εμπεριστατωμένη αγόρευσή της. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τους πρώτους μήνες του 2017.

Επειτα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, η εισαγγελέας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κανέναν κατηγορούμενο δεν προέκυψε δόλος και πως δεν στοιχειοθετούνται οι αξιόποινες πράξεις (απιστία, ψευδής βεβαίωση, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος κ.ά.), που κατά περίπτωση τους αποδίδονται. Στη λίστα των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, στους οποίους αποδίδεται ηθική αυτουργία, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Σκιαδάς, πρώην στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου (ΚΕΔ) και πρώην και νυν στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ).

paketo prosforon 26x16 copy

Υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων στη δικαστική αίθουσα, η εισαγγελική λειτουργός επισήμανε πως οι κατηγορούμενοι εκτελούσαν κυβερνητικές αποφάσεις και, ως εκ τούτου, ήταν πεπεισμένοι ότι οι ενέργειες στις οποίες προέβησαν ήταν σύννομες. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο κρίσιμο ζήτημα της κυριότητας της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων, επισημαίνοντας ότι κατά την άποψή της ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο αρμόδια για να αποφασίσουν είναι τα αστικά δικαστήρια. Κλείνοντας την αγόρευσή της, η εισαγγελέας επισήμανε πως από τις επαφές που είχαν με τους συγκατηγορουμένους τους οι δύο φερόμενοι ως ηθικοί αυτουργοί, ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, δεν αποδεικνύεται ότι τους εξώθησαν στην τέλεση αξιόποινων πράξεων.

«Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι οι μοναχοί επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ, ούτε αποδείχθηκε ότι είχαν δυνατότητα επιλογής ακινήτων που θα περιέρχονταν στην κατοχή τους με τις ανταλλαγές (…) Πώς μπορείτε να δεχθείτε ότι έγκριτοι επιστήμονες, για κανέναν από τους οποίους δεν διαπιστώθηκε θρησκοληψία, πείστηκαν να συμβάλουν στη μείωση της περιουσίας του Δημοσίου, χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο, από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκόσμια;»

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ