Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Megaλη συμφωνία για Βλάχο και «17 κλωστές»

Ο Πάνος Βλάχος έρχεται ως εκτελεστής! Θα δούμε τελικά...

Πού τη χάνεις, πού τη βρίσκεις τη Μενεγάκη, στο αγαπημένο της νησί...

Δεν πάει να καίγεται το τηλεοπτικό σύμπαν... Η ωραία...

ΤΟ Τζέισον έγινε… «O Ιάσωνας»

Συστήθηκε στο ελληνικό κοινό ως «το Τζέισον Αντιγόνη», προσέφυγε...

Διακοπές «all in» στην πρωτοτυπία

Τα πιο παράδοξα Airbnb στον κόσμο έχουν φτιαχτεί σε...

«Οδηγός» καλής ψυχολογίας για Χριστούγεννα με «γεμάτα χαμογελά»

Οι γιορτές είναι μια περίοδος χαρούμενη και καλής διάθεσης συνήθως για μικρούς και μεγάλους -τουλάχιστον αυτό το μήνυμα αισιοδοξίας θέλει να μεταδώσει το εορταστικό κλίμα-, όμως δεν είναι για όλους έτσι….

Οι γιορτές είναι μια περίοδος χαρούμενη και καλής διάθεσης συνήθως για μικρούς και μεγάλους -τουλάχιστον αυτό το μήνυμα αισιοδοξίας θέλει να μεταδώσει το εορταστικό κλίμα-, όμως δεν είναι για όλους έτσι. Μάλιστα, για μερικούς ανθρώπους είναι ακριβώς το αντίθετο, με συναισθήματα θλίψης.

Πολλοί έχουν πεσμένη διάθεση αυτές τις ημέρες για διάφορους λόγους. Γιατί ίσως έχουν συνδυάσει τις γιορτές με μια δυσάρεστη περίοδο της ζωής τους στο παρελθόν ή έχουν βιώσει κάποιες απώλειες και λυπούνται.

Για άλλους φταίνε ο χειμωνιάτικος καιρός, η μείωση του φωτός της ημέρας ή ακόμα και οι κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις της χώρας. Οποιος και αν είναι ο λόγος, υπάρχουν υγιείς τρόποι για να αλλάξετε διάθεση. Κάντε κάθε μέρα όσο περισσότερα μπορείτε και βελτιώστε τη διάθεσή σας…

Ας εφαρμόσουμε μια διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο που σκεφτόμαστε, δρούμε και αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα. Η μικρή αλλαγή μας και κυρίως ο επαναπροσδιορισμός και η αξιολόγηση όλων όσα βιώσαμε, μας δυσκόλεψαν, μας ταλαιπώρησαν και μας γέμισαν στρες ίσως ορίσουν τον δικό μας προσωπικό αγώνα, και αυτές οι γιορτές των Χριστουγέννων να λειτουργήσουν ως η προσωπική μας εκκίνηση.

Σκεφτείτε, λοιπόν, και αποφασίστε για εσάς ότι θέλετε να αισθανθείτε πιο υγιείς ψυχικά, πνευματικά και σωματικά. Ξεκινήστε με:

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388

1 Θετικά συναισθήματα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας φέρτε στο μυαλό σας τρία πράγματα για τα οποία είστε χαρούμενοι, ευγνώμονες και ασφαλείς.

2 Εμφάνιση. Φροντίστε την εικόνα σας, ώστε να έχετε πάντα την καλύτερη εμφάνιση που μπορείτε.

3 Ασκηση και ευεξία. Πηγαίνετε για περίπατο ή τρέξιμο. Επίσης, αν ταξιδέψετε, μπορείτε να επιχειρήσετε χειμερινά σπορ στο βουνό, όπως πεζοπορία, ορειβασία, καγιάκ, ράφτινγκ, χειμερινό σκι κ.ά., κυρίως να έρθετε σε επαφή με φυσικές πηγές που μας ανανεώνουν, μας γεμίζουν ευεξία και ψυχική αρμονία για πνευματική ισορροπία. Η άσκηση αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών και, ως εκ τούτου, και τη διάθεση.

4 Θετική ενέργεια. Κάντε θετικές σκέψεις. Ενισχύουν την αυτοεκτίμησή σας. Επίσης φροντίστε, όσο είναι εφικτό, να περιβάλλεστε από ανθρώπους που έχουν θετική στάση για τη ζωή και δεν είναι αρνητικοί.

5 Χαμογελάστε. Οσο πιο πολύ και όσο πιο συχνά μπορείτε (ακόμα και σε ξένους), ακόμα και με τα πιο απλά πράγματα, κατά τη διάρκεια της καθημερινότητας στο σπίτι, στον δρόμο, στη δουλειά.

6 Απολογισμός. Προσπαθήστε να κάνετε τον ετήσιο απολογισμό σας χωρίς να είστε αυστηροί με τον εαυτό σας. Να είστε ήπιοι και να δίνετε νέες προθεσμίες σε όσα αναβάλατε, ακόμα και σε αυτά που αποτύχατε. Αναθεωρήστε πρόσωπα, τρόπους, μέσα και γεγονότα. Αναζητήστε τις αιτίες και βρείτε νέες τεχνικές διαχείρησης για όσα επιθυμείτε να διεκπεραιώσετε. Η προσπάθεια είναι πάντα το ταξίδι!

7 Επιβράβευση στις διαπροσωπικές σχέσεις. Αυτές τις μέρες ξεκινήστε με κάτι ίσως νέο αλλά πολύ απλό και σημαντικό, επιβραβεύστε τον εαυτό σας και τους γύρω σας, συναδέλφους, συνεργάτες και άτομα της οικογένειάς σας, και ιδιαίτερα τα παιδιά, που αυτό το χρειάζονται σε όλες τις προσπάθειές τους, μέχρι να κατακτήσουν κάτι που επιθυμούν.

8 Νέοι στόχοι. Είναι μια καλή περίοδος μέσα στο εορταστικό κλίμα να θέσουμε τους στόχους της νέας χρονιάς. Αυτό μας βοηθάει πολύ μετά τον απολογισμό και μας ενισχύει για να ενεργοποιηθούμε άμεσα.

9 Επικοινωνία. Συναντηθείτε με γνωστούς και φίλους που έχετε να δείτε καιρό λόγω επιβαρημένου καθημερινού προγράμματος. Επίσης, κάντε έναν σχεδιασμό σύμφωνα με τις υποχρεώσεις σας, την εργασία σας και τις μέρες των διακοπών σας, για να κάνετε όλα όσα θέλετε – έξοδοι, ταξίδια, ξεκούραση, ψυχαγωγία, αναψυχή. Ακόμα και μια μικρή βόλτα κάπου όπου χαλαρώνετε καλό είναι να την κάνετε είτε με παρέα είτε μόνοι. Προσέξτε να μην παρασύρεστε από την άσχημη συναισθηματική και οικονομική κατάσταση και απομονώνεστε, και δεν επικοινωνείτε με αγαπητά σας άτομα.

10 Ανταμοιβή. Κάντε δωράκια απλά και λειτουργικά στον εαυτό σας και στους γύρω σας, που θα χρησιμοποιούνται πολλές στιγμές κατά τη διάρκεια του ερχομένου έτους, ώστε να σας υπενθυμίζουν τους στόχους και τις αποφάσεις σας.

Αναθεωρήστε πρόσωπα και γεγονότα

Να θυμάστε ότι αυτές τις γιορτές μπορείτε να δημιουργήσετε νέες στιγμές, νέες αναμνήσεις, να ζήσετε νέες εμπειρίες.

Τολμήστε για κάτι που καιρό θέλατε αλλά διστάζατε, σκεφτείτε με λιγότερο άγχος την καθημερινότητα, φέρτε στον νου σας όλους όσοι σας περιβάλλουν με μια θετική διάθεση και για οτιδήποτε αρνητικό σας εγκλωβίζει βρείτε άμεσους τρόπους, σύμφωνα με τον τρόπο ζωής σας, για να απαλλαγείτε, αναθεωρήστε πρόσωπα και γεγονότα, ρυθμίστε όσο μπορείτε περισσότερα ζητήματά σας, ακόμα και με τη συμπαράσταση των αγαπημένων προσώπων, και μοιραστείτε πράγματα και συναισθήματα που θα ζεστάνουν την καρδιά σας και
rt4w35twe5g 2θα αγγίξουν το πνεύμα σας!

Και θυμηθείτε φέτος να ευχηθείτε τα περισσότερα «Χρόνια πολλά και Καλά Χριστούγεννα» της ζωής σας σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο!

Σοφία Π. Μιχαλοπούλου
MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France
www.michalopoulou.gr
Σελίδα Facebook

paketo prosforon 26x16 copy
{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανδρέας Λοβέρδος – Δήμητρα Σιγάλα: Είναι ζευγάρι!

Πολιτική και showbiz, όπως αποκαλύπτει σήμερα αποκλειστικά η «Espresso»,...

Ώριμες σάρκες, Ρομά τραβεστί και gay επιβήτορες τοξικομανών

Ενα «τρίγωνο της Κολάσεως» απλώνεται κάτω από το γκέτο...

Τατιάνα Μπλάτνικ – Γιώργος Μπαρμπαλιάς: Μόνο φίλοι ή μήπως κάτι παραπάνω;

Ο χρόνος μόνο θα δείξει τι πραγματικά παίζει στο...

Τζώρτζογλου και Μαριόλα έπειτα από πέντε χρόνια γάμου λένε «αντίο» ο ένας στον άλλο!

Ολοταχώς για χωρισμό «βόμβα» Στράτος Τζώρτζογλου και Σοφία Μαριόλα...

Νεκροτομές και πιστοποιητικά θανάτου κατ’ οίκον, που «βαφτίζουν» ατυχήματα τις δολοφονίες

Ακόμη και την πιο νοσηρή φαντασία ξεπερνούν οι επίσημες...

Η Λίλιαν Αρχοντή ξαναβρήκε τον γιο της

Reunion για τη Λίλιαν Αρχοντή και τον τηλεοπτικό γιο...

«Δράκος» στα στενά της Σακελλαροπούλου – Η επίθεση το βράδυ της Παρασκευής σε 19χρονη!

Σοκ, ανατριχίλα και έντονο προβληματισμό προκαλεί η αποκάλυψη που...

Αθηνά Βαφείδου: Η εντυπωσιακή μελαχρινή είναι μία από τις πρώτες που «δούλεψε» στo Instagram

Επάγγελμα; Influencer! Oσο και να το χλευάζουν ακόμη κάποιοι,...