Εισφορές (!) και για όσους είχαν ζημίες

Τι προβλέπει η εγκύκλιος της… κολάσεως που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου και οδηγεί στην απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους

Υπεγράφη αργά χθες το βράδυ η εγκύκλιος της κολάσεως για τον προσδιορισμό της βάσης υπολογισμού των εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους από 1ης Ιανουαρίου 2017 (σε όσους δηλαδή αμείβονται με μπλοκάκια).

Σύμφωνα με αυτήν η βάση υπολογισμού των εισφορών ορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα από την άσκηση δραστηριότητας κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Κατώτερο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζονται τα 586 ευρώ. Επί αυτού, δηλαδή, εισφορά θα πληρώνουν όσοι κατά το προηγούμενο έτος παρουσιάζουν ζημιές ή μηδενικά κέρδη ή ασφαλίζονται χωρίς άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.

Αν η βάση υπολογισμού των εισφορών είναι μικρότερη του ποσού που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (σ.σ.: 586 ευρώ τον μήνα μεικτά) καθώς και στις περιπτώσεις ζημιών ή μηδενικών κερδών, τότε ως μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών λαμβάνεται το ύψος του κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού. Στο ίδιο ύψος διαμορφώνεται η βάση υπολογισμού των εισφορών για τους δικηγόρους που βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας και για τους υγειονομικούς που απασχολούνται χωρίς αμοιβή.

Αυτοαπασχολούμενοι

Για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ με λιγότερα από πέντε χρόνια ασφάλισης καθώς και για τους αυτοαπασχολούμενους που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια που έχουν μορφή ΝΠΙΔ, η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών αντιστοιχεί στο 70% επί του εκάστοτε κατώτατου μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (σ.σ.: 70% των 586 ευρώ).

Στις περιπτώσεις πολλαπλής δραστηριότητας η καθεμία από αυτές δημιουργεί υποχρέωσης υπαγωγής στην ασφάλιση. Η μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών αποτελεί το άθροισμα του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος από την παροχή μισθωτών υπηρεσιών και του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος από τη δραστηριότητα κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Βάση υπολογισμού των εισφορών προκύπτει από το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο φορολογικό έτος (σ.σ.: το 2015).

Τυχόν διαφορά που προκύπτει μετά τον υπολογισμό των εισφορών βάσει του πραγματικού εισοδήματος του προηγούμενου φορολογικού έτους αναζητείται και θα συμψηφίζεται με ισομερή τρόπο σε μηνιαία βάση έως τον μήνα Δεκέμβριο κάθε έτους.

Για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά μετά την 1/1/2017, μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών τους για τους μήνες που μεσολαβούν από τον μήνα έναρξης των εργασιών τους ως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους αποτελεί το ποσό που αντιστοιχεί στον βασικό μισθό του άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (σ.σ.: 586 ευρώ).

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ