Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Τα πάνω κάτω της χρονιάς που λέει «αντίο»

Οι θετικοί και οι αρνητικοί πρωταγωνιστές του αθλητισμού

Επιμέλεια
Γιώργος Σηφάκης – Χάρης Δάντσης

Η κλεψύδρα για τo «αντίο» του 2016 έχει σχεδόν αδειάσει. Μια χρονιά που είχε αρκετές ευχάριστες στιγμές, ενώ δεν έλειψαν και οι απογοητεύσεις. Η «Espresso» σάς παρουσιάζει τα πάνω και τα κάτω του 2016.

Λευτέρης Πετρούνιας
Τον αποκαλούν «βασιλιά των κρίκων» και όχι άδικα. Ο Λευτέρης Πετρούνιας είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στους κρίκους της ενόργανης γυμναστικής, με χρυσά μετάλλια σε ευρωπαϊκό, παγκόσμιο και ολυμπιακό τουρνουά! Τα σάρωσε όλα φέτος ο 25χρονος γυμναστής, επαναλαμβάνοντας το «τριπλ κράουν» που είχε κάνει ο Δημοσθένης Ταμπάκος (μεταξύ 2003 και 2004, επίσης στους κρίκους της ενόργανης).

Ψηφίστηκε κορυφαίος αθλητής από τους δημοσιογράφους που ανήκουν στον ΠΣΑΤ και όσο είναι υγιής ο Πετρούνιας έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει τα πάντα για να σηκώνει την ελληνική σημαία εκεί όπου της αξίζει, δηλαδή ψηλά. «Αυτό είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, όπως και να στέλνουμε μήνυμα ότι δεν τα παρατάμε» δήλωσε.

Αννα Κορακάκη
Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ελάχιστοι τη γνώριζαν. Η Αννα Κορακάκη πλέον έχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές όλων. Αλλωστε η 20χρονη ολυμπιονίκης από τη Δράμα έγινε το περασμένο καλοκαίρι η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που κατάφερε να πάρει δύο μετάλλια (στη σκοποβολή: χρυσό μετάλλιο στο πυροβόλο σπορ πιστόλι από 25 μ. και χάλκινο στο αεροβόλο από τα 10 μ.) στην ίδια διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων.

Κάτι ανάλογο είχε καταφέρει και ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας (μήκος και ύψος άνευ φοράς) το 1912! Μάλιστα, η Κορακάκη αναδείχθηκε από τον ΠΣΑΤ η κορυφαία αθλήτρια του 2016. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει προσγειωμένη, συνεχίζοντας και τις σπουδές της στη Σχολή Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Κατερίνα Στεφανίδη
Η καριέρα της Κατερίνας Στεφανίδη απογειώθηκε το 2016. Κατέκτησε στο επί κοντώ χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, όπως και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Αμστερνταμ, αλλά και χάλκινο στο Παγκόσμιο Κλειστού Στίβου στο Πόρτλαντ. Και να φανταστεί κανείς ότι φοβάται τα ύψη. Ο ανταγωνισμός, ωστόσο, δεν την τρόμαξε ποτέ και ήδη προετοιμάζεται (στην Αμερική) για τις επόμενες διοργανώσεις.

Στο πλευρό της 26χρονης πάντοτε ο σύζυγος και προπονητής της Μιτς Κρίερ. Βέβαια, το «μικρόβιο» για τον αθλητισμό το κόλλησε από τους (πρώην αθλητές) γονείς της, τον άλτη του τριπλούν Γιώργο Στεφανίδη και την άλλοτε σπρίντερ Ζωή Βαρέλη.

Σπύρος Γιαννιώτης
Ο επίλογος μιας σπουδαίας καριέρας γράφτηκε στο Ρίο. Επειτα από μία συγκλονιστική μάχη και κατάθεση ψυχής, ο Σπύρος Γιαννιώτης πήρε το ασημένιο μετάλλιο στα 10 χλμ. μαραθώνιας κολύμβησης, παραδίδοντας και μαθήματα ήθους.

Παρότι αρκετοί ήταν εκείνοι που τον είχαν συμβουλέψει να καταθέσει ένσταση μετά το τέλος του αγώνα για να πάρει το χρυσό (κρίθηκε για μια… χεριά), δεν το έκανε. Πρότυπο λοιπόν για τους νεαρούς κολυμβητές, ο 36χρονος ολυμπιονίκης βρίσκεται ήδη κοντά στα νέα παιδιά, με την ακαδημία που ίδρυσε με τον Νίκο Γέμελο, διδάσκοντάς τα όσα έμαθε τόσα χρόνια στο νερό.

Μάντης – Καγιαλής
Οταν έχουν αναδειχθεί πριν από δύο εβδομάδες στα 63α βραβεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου η κορυφαία ομάδα της χρονιάς που φεύγει, πώς μπορείς να τους (ξε)χωρίσεις;

Ο Παναγιώτης Μάντης και ο Παύλος Καγιαλής μπορεί να έχασαν στην τελευταία στροφή της καθοριστικής ιστιοδρομίας το ασημένιο μετάλλιο στο Ρίο, όμως το τέλος της κούρσας μεταλλίων της κατηγορίας 470 της ιστιοπλοΐας τούς βρήκε με το χάλκινο κρεμασμένο στο στήθος τους. Παρά τα οικονομικά προβλήματα που τους έχουν παρουσιαστεί και παρουσιάζονται, δεν το βάζουν κάτω και ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να δώσουν το «παρών» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 2020.

Δημήτρης Ιτούδης
Κατάφερε αυτό που άλλοι προπονητές δεν μπορούσαν, παρότι είχαν στη διάθεσή τους εξωπραγματικό μπάτζετ. Ο Δημήτρης Ιτούδης πήρε την «αρκούδα» από το χέρι και την οδήγησε τον περασμένο Μάιο στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, κόντρα στην ομάδα (Φενερμπαχτσέ) του δασκάλου του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ηταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή και δικαίωση για τον Ελληνα κόουτς, που έδειξε ότι μπορεί να σταθεί… όρθιος σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. «Με τους Ελληνες συνεργάτες μου θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ίδια συνέπεια και το ίδιο σθένος και να εκπροσωπούμε τα ελληνικά χρώματα στον διεθνή αθλητισμό» τονίζει ο 46χρονος κόουτς, που τα πηγαίνει εξαιρετικά και στη νέα Ευρωλίγκα.

Παύλος Μάμαλος
Ο γίγαντας της Ελλάδας έχει ονοματεπώνυμο: Παύλος Μάμαλος. Το περασμένο καλοκαίρι στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο σήκωσε -με το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στην κατηγορία 107 κ. της άρσης βαρών σε πάγκο- στα χέρια ολόκληρη τη χώρα μας. Γι’ αυτό και αναδείχθηκε ο κορυφαίος αθλητής με αναπηρία από τα μέλη του ΠΣΑΤ. Υπενθυμίζεται ότι ο Μάμαλος είναι κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ, με επίδοση 240 κιλά, πολλών χρυσών και ασημένιων μεταλλίων σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις και 24 μεταλλίων σε ασιατικά πρωταθλήματα. Η σύζυγός του Μαρίνα είναι το στήριγμά του.

Γιάννης Αντετοκούνμπο
Ενας λόγος για να ξενυχτήσει κανείς είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ο 22χρονος διεθνής γκαρντ-φόργουορντ εξελίσσεται σε ηγέτη των Μιλγουόκι Μπακς, διαφημίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την Ελλάδα στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.

Θεωρείται φαβορί για το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη της σεζόν και είναι υποψήφιος για συμμετοχή στο All Star Game. Από τους περσινούς 16,9 πόντους, 7,7 ριμπάουντ, 4,3 ασίστ, φέτος έχει 23,4 π., 9,1 ριμπ. και 5,8 ασίστ. Τον περασμένο Οκτώβριο υπέγραψε νέο τετραετές συμβόλαιο με τους Μπακς, το οποίο θα του αποφέρει 100.000.000 ευρώ. Μαγική χρονιά γι’ αυτόν το 2016.

Παναθηναϊκός
Το 2016 δεν ήταν αναμφίβολα η χρονιά του Παναθηναϊκού. Οι «πράσινοι» ξεκίνησαν με όνειρα χίλια τη χρονιά με τον Στραματσόνι στον πάγκο. Στο «Τριφύλλι» όχι μόνο δεν μπόρεσαν να απειλήσουν τον Ολυμπιακό, αντίθετα, για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, διασύρθηκαν και στα πλέι οφ. Ούτε Τσάμπιονς Λιγκ ούτε καν το καλό εισιτήριο που οδηγούσε στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Το καλοκαίρι έγινε μία μίνι μεταγραφική επανάσταση, με τον Ιταλό τεχνικό να φέρνει στην ομάδα μεγάλα ονόματα, όπως ο Λεντέσμα, ο Γουακάσο, ο Σάμπα και κυρίως ο Ιμπάρμπο. Το αποτέλεσμα, μια τρύπα στο νερό. Απόλυτη απογοήτευση. Στο Γιουρόπα Λιγκ η ομάδα αποκλείστηκε στους ομίλους με μόλις έναν βαθμό, πραγματοποιώντας μία από τις χειρότερες πορείες στην ιστορία της στην Ευρώπη.

Ο Στραματσόνι έφυγε… νύχτα και οι τέσσερις πολυδάπανες μεταγραφές είναι στην πόρτα της εξόδου. Μια νέα εποχή αρχίζει με τον Μαρίνο Ουζουνίδη, που ελπίζει να φέρει την άνοιξη στο «Τριφύλλι» και να χτυπήσει στα ίσια τον «αιώνιο» αντίπαλο.

Εθνική μπάσκετ
Μετά την απόσυρση παικτών όπως ο Σπανούλης και ο Ζήσης και με τον Κατσικάρη υπό αμφισβήτηση, η ομάδα πρόσθεσε μια μαύρη σελίδα στην πλούσια ιστορία της στο μπασκετικό στερέωμα τη χρονιά που έφυγε.

H Εθνική διεκδίκησε στο Τορίνο την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο μέσω του προολυμπιακού τουρνουά. Η επίσημη αγαπημένη πέτυχε δύο νίκες στον όμιλο με το Ιράν (78-53) και το Μεξικό (86-70). Στον ημιτελικό έχασε από την Κροατία (τη μετέπειτα νικήτρια του τουρνουά) με 61-66 και μαζί την ευκαιρία να βρεθεί στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού. Η Εθνική ομάδα μπάσκετ, που έχει χαρίσει στους Ελληνες τεράστιες διακρίσεις, βρίσκεται στην παρακμή και ελπίζει να ξαναβρεθεί στον αφρό, στηριζόμενη στο νέο… αίμα που έρχεται, μαζί με κάποιους παλιούς. Στον «πολύ» Γιάννη Αντετοκούνμπο, στον Νικ Καλάθη, στον Γιώργο Πρίντεζη, στον Κώστα Παπανικολάου και τον Κώστα Σλούκα.

Βίκτορ Σάντσεθ
Ενα από τα πιο μεγάλα dοwns του 2016 είναι ο Βίκτορ Σάντσεθ στον Ολυμπιακό. Ο Ισπανός ήρθε στον Πειραιά για να οδηγήσει τους Πειραιώτες στο Τσάμπιονς Λιγκ μετά την ξαφνική παραίτηση του Σίλβα που δημιούργησε πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Ο Σάντσεθ, αν και δεν είχε απέναντί του καμιά σπουδαία ομάδα αλλά την άσημη Χάποελ Μπερ Σεβά, κατάφερε να αφήσει τον Ολυμπιακό εκτός της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης έπειτα από πάρα πολλά χρόνια. Ο Ισπανός έφυγε… νύχτα μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό και στον Ολυμπιακό τού χρέωσαν την άθλια εικόνα που παρουσίασε η ομάδα στα δύο ματς με την Μπερ Σεβά και ειδικά στην αναμέτρηση του Ισραήλ, όπου οι «ερυθρόλευκοι» δεν έκαναν ούτε φάση. Η χρονιά που φεύγει αφήνει τα ταμεία του Ολυμπιακού… φτωχότερα κατά 15.000.000 ευρώ, αφού τόσα είναι τα έσοδα που έχασε από το Τσάμπιονς Λιγκ ελέω Σάντσεθ.

Τιμούρ Κετσπάγια
Το δεύτερο προπονητικό κάζο του 2016 ανήκει στην ΑΕΚ με την πρόσληψη του Τιμούρ Κετσπάγια. Ο Γεωργιανός τεχνικός δεν κατάφερε να χαρίσει την πρόκριση στην «Ενωση» στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ και στο πρωτάθλημα η πορεία της ομάδας ήταν κάτω του μετρίου, με κακό ποδόσφαιρο. Αυτή ήταν και η αιτία που απολύθηκε τις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, προλαβαίνοντας όμως να αφήσει τα… σημάδια του στον βαθμολογικό πίνακα, όπου από νωρίς η «Ενωση» κυνηγάει τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό.

Ηλίας Ηλιάδης
Η πιο δυσάρεστη έκπληξη για τη χώρα μας στη γιορτή της Βραζιλίας ήταν ο Ηλίας Ηλιάδης. Ο τεράστιος Ελληνας αθλητής συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αλλά στον πρώτο αγώνα του αποκλείστηκε, καθώς αιφνιδιάστηκε από τον Κινέζο Τσενγκ, ο οποίος με κίνηση ιπόν μέσα σε 43 δευτερόλεπτα πήρε τη νίκη για την τελική δεκαεξάδα. Ο Ηλιάδης αμέσως μετά τον αγώνα ανακοίνωσε ότι βάζει τέλος στην αθλητική καριέρα του. Λίγες ώρες αργότερα η Διεθνής Ομοσπονδία Τζούντο αλλά και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή τον ευχαριστούσαν για τη μεγάλη προσφορά του στο άθλημα.

Δημήτρης Διαμαντίδης
Το ελληνικό μπάσκετ έγινε πιο φτωχό από ποτέ τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν αποχώρησε από την ενεργό δράση και επίσημα, μπαίνοντας στο πάνθεον της Ιστορίας, ο μεγαλύτερος σύγχρονος Ελληνας μπασκετμπολίστας, ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Σε ένα μαγικό διήμερο που διοργάνωσε η ΚΑΕ Παναθηναϊκός, το «DIAMONDS ARE FOREVER», που παρόμοιό του δεν έχει γνωρίσει η γηραιά ήπειρος και ήταν αντάξιο του NBA, όλο το ελληνικό και το ευρωπαϊκό μπάσκετ τίμησε τον «3D».

O Δημήτρης Διαμαντίδης κατέκτησε με την Εθνική ομάδα το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ της Σερβίας το 2005 και το ασημένιο στο Παγκόσμιο του Πεκίνου το 2006. Με τον Παναθηναϊκό ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης κατακτώντας τρεις φορές την Ευρωλίγκα, το 2007, το 2009 και το 2011. Αναδείχθηκε εννιά φορές πρωταθλητής Ελλάδος με την πράσινη φανέλα και 10 φορές κυπελλούχος Ελλάδος.

Εξι φορές αναδείχθηκε καλύτερος αμυντικός στην Ευρωλίγκα και μία φορά MVP σε όλη τη διοργάνωση της Ευρωλίγκα και δύο σε φάιναλ φορ. Δικαιολογημένα λοιπόν είναι η μεγαλύτερη απώλεια για το μπάσκετ τη χρονιά που φεύγει, μια και τέτοιοι παίκτες βγαίνουν κάθε 50 χρόνια.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...