Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Στην παγωμένη αγκαλιά της «Αριάδνης»

Ενας νεκρός στη Ναυπακτία από τον άγριο χιονιά, που σαρώνει όλη τη χώρα. Πολικές θερμοκρασίες, αποκλεισμένα χωριά και χιλιάδες σπίτια χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα

Τεράστια προβλήματα προκαλεί ο σφοδρός χιονιάς που σαρώνει την Ελλάδα από την Παρασκευή, με πυκνές χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες. Κλειστοί δρόμοι, αποκλεισμένα χωριά, χιλιάδες σπίτια χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και ένας νεκρός από το δριμύ ψύχος, είναι ο πρώτος απολογισμός της ασυνήθιστα ισχυρής κακοκαιρίας, η οποία θα συνεχιστεί (με τα ίδια χαρακτηριστικά) τουλάχιστον έως αύριο.

Η «Αριάδνη» (όπως βαφτίστηκε το βαρομετρικό χαμηλό) και η εισβολή ψυχρών αερίων μαζών που τη συνόδευσε στοίχισε τη ζωή ενός 77χρονου στη Ναυπακτία, ο οποίος αποπροσανατολίστηκε, έμεινε εκτεθειμένος στο ψύχος και «έσβησε» στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου λόγω υποθερμίας, ενώ από θαύμα δεν τραυματίστηκαν πέντε εργαζόμενοι της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, όταν το όχημα που τους μετέφερε στο ορυχείο γλίστρησε στον πάγο και ανατράπηκε.

gwrgwe 8

Η ψυχρή εισβολή έντυσε στα λευκά σχεδόν όλη τη χώρα, από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα έως τις πεδινές περιοχές της Κρήτης.

gwrgwe 9

Ωστόσο, τα εντονότερα φαινόμενα καταγράφηκαν σε Σκόπελο, Αλόννησο και Κύμη Ευβοίας, οι οποίες κηρύχθηκαν ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς το ύψος του χιονιού άγγιξε κατά τόπους τα δύο (!) μέτρα, με αποτέλεσμα δεκάδες χωριά να αποκλειστούν.

gwrgwe 6

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση ειδικά στην Αλόννησο, που έμεινε χωρίς ρεύμα, την ίδια στιγμή που και στις τρεις περιοχές υπάρχει πρόβλημα και με την ύδρευση, καθώς το νερό πάγωσε στους σωλήνες.

gwrgwe 10

Χωρίς ύδρευση παραμένουν χιλιάδες σπίτια και στη Θεσσαλονίκη, ενώ χωρίς τηλεθέρμανση έμειναν αρκετές ώρες χθες και χιλιάδες σπίτια στην Πτολεμαΐδα, λόγω βλάβης στις μονάδες του ατμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ!

Μόνο με αλυσίδες

Μεγάλα είναι τα προβλήματα και στις μετακινήσεις, αφού μόνο με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία σε εκτεταμένα τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου της ηπειρωτικής χώρας αλλά και των νησιών. Μάλιστα, το βράδυ του Σαββάτου έκλεισε εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης και η νέα Εθνική οδός Πατρών – Κορίνθου, μεταξύ των κόμβων Αιγίου και Καλαβρύτων, με αποτέλεσμα τον πολύωρο εγκλωβισμό εκατοντάδων αυτοκινήτων και περίπου 3.000 επιβατών. Επίσης, χθες το απόγευμα έκλεισε και το αεροδρόμιο των Χανίων.

gwrgwe 11

Εξαίρεση στην επιδρομή του χιονιά αποτέλεσε η Αθήνα, όπου έγινε αισθητό μόνο το τσουχτερό κρύο, το οποίο όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με τις συνθήκες Σιβηρίας που έχουν διαμορφωθεί στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα, όπου ο υδράργυρος έχει «μονιμοποιηθεί» πολύ κάτω από το μηδέν. Σε κάποιες περιοχές, όπως στη Φλώρινα, άγγιξε ακόμη και τους -19 βαθμούς Κελσίου! Ο ισχυρός ολικός παγετός στα ηπειρωτικά είχε αποτέλεσμα να παγώσουν λίμνες και ποτάμια, όπως τμήμα της λίμνης των Ιωαννίνων και του Αξιού, ενώ στη Μεθώνη Πιερίας πάγος κάλυψε ακόμη και τη θάλασσα!

Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και ισχυρές βροχές από Τετάρτη

Δύσκολη προμηνύεται όλη η εβδομάδα που αρχίζει, καθώς ο ρωσικός χιονιάς θα δώσει σταδιακά τη θέση του σε δύο αλλεπάλληλα βαρομετρικά χαμηλά, που θα έρθουν από τα νοτιοδυτικά για να δώσουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα πεδινά, και νέο κύμα χιονοπτώσεων στα ορεινά.

gwrgwe 5

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί σήμερα σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα και ιδιαίτερα στα ανατολικά, όπου θα εκδηλωθούν τοπικές χιονοπτώσεις, ενώ σποραδικές καταιγίδες αναμένονται τη νύχτα στις νοτιότερες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές των Δωδεκανήσων. Οι βοριάδες θα πνέουν με ένταση έως 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -12 έως -1 βαθμό Κελσίου στη βόρεια Ελλάδα, από -4 έως 5 βαθμούς στη δυτική, από -5 έως 4 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από -1 έως 6 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, και από -4 έως 8 βαθμούς στο ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ή χιονόνερο προβλέπονται και για αύριο, κυρίως στα ανατολικά και τα νότια, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές στα νότια.

gwrgwe 1

Ωστόσο, σε όλα τα ηπειρωτικά αναμένεται τοπικά ισχυρός παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι ολικός.

gwrgwe 2

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, πρώην διευθυντή Προγνώσεων της ΕΜΥ Νίκο Καντερέ, Τρίτη προς Τετάρτη έρχεται νέο βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα συνοδευτεί από βροχές και καταιγίδες στις νότιες και παραθαλάσσιες περιοχές της δυτικής Ελλάδας, και από χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά: «Την Πέμπτη τα φαινόμενα σταδιακά θα σταματήσουν και η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο, αλλά Παρασκευή προς Σάββατο φαίνεται να έρχεται νέο σύστημα από τα νοτιοδυτικά, που θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές, κυρίως με βροχές».

Δεκάδες θύματα από την κακοκαιρία στην υπόλοιπη Ευρώπη

Ο χιονιάς που πλήττει την Ευρώπη έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 23 ανθρώπων τις τελευταίες τρεις μέρες, μεταξύ των οποίων άστεγοι και μετανάστες. Τα τελευταία δέκα θύματα καταγράφηκαν στην Πολωνία, όπου επικρατούν θερμοκρασίες κοντά στους -14 βαθμούς Κελσίου.

gwrgwe 3

Στην Ιταλία το ψύχος φέρεται ότι ευθύνεται για επτά θανάτους, με πέντε από τα θύματα να είναι άστεγοι και δύο Πολωνοί. Οι Αρχές της Πράγας έχουν καταγράψει τρεις θανάτους, δύο αστέγων και ενός φύλακα πάρκινγκ, ενώ στη Μόσχα, όπου η θερμοκρασία έπεσε στους -30 βαθμούς Κελσίου, η αστυνομία εντόπισε το άψυχο σώμα ενός άντρα, ο θάνατος του οποίου αποδίδεται σε υποθερμία.

gwrgwe 4

Στη Βουλγαρία τα παγωμένα σώματα δύο Ιρακινών μεταναστών εντοπίστηκαν από χωρικούς σε δάσος στα νοτιοανατολικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Και στη γειτονική χώρα η ισχυρή χιονόπτωση παρέλυσε την Κωνσταντινούπολη, όπου το ύψος του χιονιού έφτασε τα 65 εκατοστά, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν εκατοντάδες πτήσεις το Σάββατο, ενώ σταμάτησαν και τα δρομολόγια στα στενά του Βοσπόρου.

Τέλος, στη Γαλλία τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι δύο σε κρίσιμη κατάσταση, σε δυστύχημα που σημειώθηκε στα κεντρικά της χώρας χθες το πρωί με λεωφορείο που μετέφερε Πορτογάλους. Το δυστύχημα αποδίδεται στον πάγο.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}32{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...