Παγόβουνο τρόμος

Μέγα ρήγμα που διευρύνθηκε στην Ανταρκτική απειλεί με νέο σχηματισμό και αν αποκολληθεί, θα ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας κατά 10 cm

Μέγα ρήγμα που διευρύνθηκε στην Ανταρκτική απειλεί με νέο σχηματισμό και αν αποκολληθεί, θα ανεβάσει τη στάθμη της θάλασσας κατά 10 cm

Στη βορειότερη κρηπίδα πάγου της Ανταρκτικής, με την ονομασία Larsen C, ένα ρήγμα που παρέμενε περιορισμένο διευρύνθηκε κατά 18 χιλιόμετρα μέσα σε δύο εβδομάδες τον Δεκέμβριο, οπότε σχηματίστηκε και αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες να αποκολληθεί ένα από τα μεγαλύτερα παγόβουνα που έχουν καταγραφεί στην ιστορία.

Το μόνο που κρατά το επιφάνειας 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων παγόβουνο (περίπου μιάμιση φορά την έκταση της Εύβοιας) ακόμα στην κρηπίδα είναι ένα σχετικά μικρό τμήμα πάγου, μήκους 20 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν αυτή η πλάτους 100 μέτρων «γλώσσα» πάγου όντως αποκολληθεί, κινδυνεύει μελλοντικά από περαιτέρω ρηγματώσεις το ίδιο το κύριο σώμα της κρηπίδας, η συνολική έκταση της οποίας ανέρχεται στα 55.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και καταγράφεται ως η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο. Γιατί παρά τον συμπαγή όγκο της -φτάνει τα 350 μέτρα πάχος πάγου- που επιπλέει στο νερό, το τμήμα που απειλείται να αποσπαστεί είναι το πλέον προωθημένο προς τα βορειοδυτικά και συγκρατεί τη ροή των παγετώνων που την τροφοδοτούν.

Καθίζηση το 1995

Ηδη η κρηπίδα Larsen ήταν χωρισμένη στα τρία μετά την καθίζηση μεγάλου τμήματός της, το 1995, και την αποκόλληση ακόμα ενός τμήματός της το 2002. Μετά το 2002 οι ερευνητές που συμμετέχουν στη βρετανική ομάδα του σχετικού προγράμματος παρακολούθησης των γεωλογικών και κλιματολογικών μεταβολών, με την κωδική ονομασία «Μίδας», διαπίστωσαν ότι άρχισε ραγδαία αποσύνθεση της Larsen Β.

Παρότι αναγνωρίζουν πως ανάλογη αποσύνθεση δεν έχει ξανασυμβεί από το τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων, πριν από περίπου 12.000 χρόνια, οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν το φαινόμενο γεωλογικό και δεν το συνδέουν με την κλιματική αλλαγή, καθώς το ρήγμα προϋπήρχε για δεκαετίες της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις, αν ο πάγος ολόκληρου του Larsen C λιώσει στη θάλασσα, τότε η στάθμη της θα αυξηθεί κατά δέκα εκατοστά!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ