Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Αιχμάλωτοι του «λευκού εφιάλτη»

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για νέο κύκλο χιονοπτώσεων και για ισχυρές βροχές που θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη

Ακάθεκτος συνεχίζεται ο πρωτοφανής σε ένταση χιονιάς που έχει βάλει τη χώρα στην «κατάψυξη» εδώ και τέσσερις μέρες, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα και καταστροφές.

Και ενώ οι κάτοικοι των χιονόπληκτων περιοχών δεν έχουν προλάβει να συνέλθουν από το πρώτο κύμα κακοκαιρίας, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για νέο κύκλο χιονοπτώσεων αλλά και για ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα διαρκέσουν ως την Πέμπτη!

hwr6yhw3r 8

Υπεράνθρωπες προσπάθειες κατέβαλαν και χθες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας για να ανοίξουν τους δρόμους και να ανακουφίσουν τους κατοίκους που δοκιμάζονται άγρια από τον «λευκό εφιάλτη», ο οποίος έχει πλήξει με ιδιαίτερη σφοδρότητα μεγάλο μέρος της χώρας και ιδιαίτερα τις ανατολικές νησιωτικές περιοχές, όπως η Εύβοια, οι Σποράδες και τα νησιά του Αιγαίου. Την ίδια ώρα, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δημιουργούν προβλήματα και στην ηπειρωτική χώρα, όπου αρκετοί δρόμοι μετατρέπονται σε παγοδρόμια, καλλιέργειες καταστρέφονται και τα περισσότερα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Επιδείνωση

Δυστυχώς, οι προβλέψεις των μετεωρολόγων δεν είναι ευοίωνες, καθώς η επιδείνωση του καιρού που άρχισε χθες το βράδυ (με έντονη χιονόπτωση και στο κέντρο της Αθήνας) αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα με νέο γύρο χιονοπτώσεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας (από τη Μακεδονία έως την Κρήτη), με μόνη εξαίρεση τα Δωδεκάνησα. Βελτίωση δεν αναμένεται ούτε αύριο, καθώς έρχεται νέο βαρομετρικό χαμηλό που θα φέρει χιονοπτώσεις σε δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Παράλληλα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα θαλάσσια και τα παραθαλάσσια τμήματα του Ιονίου, της δυτικής και της νότιας Πελοποννήσου, του Αιγαίου και πιθανόν της Κρήτης. Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί ως την Πέμπτη, οπότε τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ – ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ

hwr6yhw3r 9

«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση παραμένουν οι κάτοικοι της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, καθώς, παρά τις προσπάθειες των αρμόδιων υπηρεσιών, παραμένουν τα τεράστια προβλήματα τόσο στις οδικές μετακινήσεις όσο και στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση των σπιτιών. Χθες το οχηματαγωγό «Πρωτεύς» μετέφερε στη Σκόπελο ένα γκρέιντερ από τον Βόλο για τη διάνοιξη του κεντρικού άξονα, ο οποίος είναι κλειστός από το Σάββατο. Το ίδιο πλοίο μετέφερε προμήθειες στην Αλόννησο, το 60% της οποίας παρέμεινε για τέταρτη ημέρα χθες χωρίς ρεύμα.

hwr6yhw3r 6

«Η δική μου αλλά και η προηγούμενη γενιά δεν έχουν ξαναδεί τέτοιο πράγμα, το χιόνι στο κέντρο του οικισμού έχει φτάσει το 1,5 μέτρο, ενώ στα ορεινά ξεπερνά τα 2,5 μέτρα» είπε ο δήμαρχος Πέτρος Βαφίνης.

KYMH 

hwr6yhw3r 5

«Λιώνουμε το χιόνι για να πιούμε νερό»

Η ευρύτερη περιοχή της Κύμης δοκιμάζεται περισσότερο από κάθε άλλο σημείο της χώρας από την πρωτοφανή σε ένταση χιονόπτωση. Πολλά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα και εκατοντάδες κάτοικοι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, καθώς έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους χωρίς να έχουν ούτε νερό να πιουν. «Παίρνουμε χιόνι και το λιώνουμε! Η χιονόπτωση άρχισε ξανά. Δεν ξέρω πόσο θα αντέξουμε ακόμα. Ο Θεός να μας λυπηθεί!» λέει μια κάτοικος της περιοχής. Χαρακτηριστικό είναι ότι περισσότερα από 25 μηχανήματα επιχειρούσαν χθες για να απελευθερώσουν το οδικό δίκτυο από τις απίστευτα μεγάλες ποσότητες χιονιού που έχουν καλύψει τα πάντα στην περιοχή, αλλά η συνεχιζόμενη χιονόπτωση «ακύρωνε» τις προσπάθειές τους. 

ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ – ΛΕΣΒΟΣ

hwr6yhw3r 1

«Αν ακούει κάποιος, ας μας βοηθήσει»

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου. Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στις Οινούσσες, όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος Στέφανος Βογιατζής. «Εδώ και τέσσερις μέρες φωνάζουμε και κανείς δεν μας δίνει σημασία. Είμαστε χωρίς τηλέφωνα, οι άνθρωποι δεν μπορούν να πάνε στις μάντρες τους, οι καλόγριες έχουν αποκλειστεί στο μοναστήρι. Αν ακούει κάποιος, ας μας βοηθήσει» είπε οργισμένος χθες στην ιστοσελίδα politischios.gr. Σε εξαιρετικά δεινή θέση βρίσκονται επίσης εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στο hot spot της Μόριας της Λέσβου, καθώς οι σκηνές τους έχουν θαφτεί στο χιόνι. 

ΚΡΗΤΗ 

hwr6yhw3r 2

Πρωτόγνωρες συνθήκες 

Στο οδικό δίκτυο καταγράφονται τα περισσότερα προβλήματα από την επέλαση του χιονιά. Σε αρκετές περιοχές η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αλυσίδες, ενώ εξαιτίας του παγετού σημειώθηκαν τροχαία, χωρίς σοβαρούς τραυματισμούς. Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε ετοιμότητα, καθώς από αύριο αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας. Το πυκνό χιόνι και οι πρωτόγνωρες για την περιοχή συνθήκες ψύχους (στο Τζερμιάδιο Λασιθίου η θερμοκρασία έπεσε χθες στους -16,5!) είναι βέβαιο ότι έχουν προκαλέσει ζημιές στην αγροτική παραγωγή.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

hwr6yhw3r 3

Συνήθισαν στην «κατάψυξη»

Το πυκνό χιόνι και οι -11 βαθμοί Κελσίου δεν φοβίζουν τους κατοίκους του Νευροκοπίου, οι οποίοι αντεπεξέρχονται με ψυχραιμία στον άγριο χιονιά. «Εμείς είμαστε στην ‘‘κατάψυξη’’ από αρχές Δεκεμβρίου και το κρύο είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο και για μεγάλο χρονικό διάστημα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου. Εξίσου πολικές θερμοκρασίες είχαν χθες και άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, με «πρωταθλήτρια» τη Φλώρινα (-18 βαθμούς!). 

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}32{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...