Νέο φάρμακο καταργεί (;) το σφράγισμα

Σύμφωνα με κλινικές δοκιμές, σκεύασμα θα «αναγεννά» τις οδοντοστοιχίες!

Μήπως έφτασε η ώρα να αποχαιρετήσουμε τα σφραγίσματα των δοντιών; Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα φάρμακο, που προοριζόταν για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ, τονώνει τη φυσική διαδικασία ανάπλασης της οδοντίνης και της αναγέννησης των δοντιών.

To γεγονός αυτό γεννά ελπίδες ότι πολύ σύντομα οι ρωγμές και οι οπές των χαλασμένων δοντιών θα αποκαθίστανται -σχεδόν- μόνες τους εντός μερικών εβδομάδων!

Το φάρμακο, που ονομάζεται Tideglusib, δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ποντίκια. Οι ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου γέμισαν τις οπές στα χαλασμένα δόντια με ένα βιοδιασπώμενο σφουγγαράκι κολλαγόνου, εμποτισμένο με το συγκεκριμένο φάρμακο. Μέσα σε λίγες εβδομάδες τα δόντια των πειραματόζωων δημιούργησαν μόνα τους νέα οδοντίνη.

Τα πειράματα βρίσκονται στο δεύτερο στάδιο δοκιμών σε αρουραίους, τα δόντια των οποίων είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερα από των ποντικών. Εφόσον και αυτά ολοκληρωθούν με επιτυχία, οι επιστήμονες, που έχουν δημοσιεύσει τα ευρήματά τους στην ιατρική επιθεώρηση Scientific Reports, θα προχωρήσουν ως το τέλος του έτους σε κλινικές δοκιμές και σε ανθρώπους.

«Σχεδόν κάθε άνθρωπος στον πλανήτη έχει χαλασμένα δόντια κάποια στιγμή» σχολιάζει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Paul Sharpe. «Πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια. Σκοπίμως προσπαθήσαμε να βρούμε κάτι που να είναι πραγματικά απλό, γρήγορο και φτηνό».

Κρίθηκε ασφαλές

Το Tideglusib έχει κριθεί ασφαλές για κλινική χρήση, καθώς δοκιμάστηκε επανειλημμένα κατά του Αλτσχάιμερ και άλλων νευρολογικών παθήσεων. Μένει να φανεί κατά πόσο θα αποδειχθεί αποτελεσματικό και για την αποκατάσταση της ανθρώπινης οδοντοστοιχίας.

Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, παρότι διαφαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση των σφραγισμάτων, δεν θα εκλείψουν οριστικά οι επισκέψεις γι’ αυτήν την αιτία στους οδοντιάτρους, ούτε θα ξεχάσουμε διά παντός την… απειλή του οδοντιατρικού τροχού. Ακόμη κι αν το νέο φάρμακο αποδειχθεί αποτελεσματικό υποκατάστατο, πάλι θα πρέπει πρώτα να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο για την αφαίρεση των σάπιων τμημάτων του δοντιού και βέβαια για τη χορήγηση του φαρμάκου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πασίγνωστος τραγουδιστής αρραβωνιάστηκε με τον σύντροφό του!

Μετά από τρία χρόνια σχέσης ήρθε και ο αρραβώνας!

Ζευγάρι ηθοποιών παντρεύτηκε στα κρυφά – Ερωτεύτηκε στα γυρίσματα πετυχημένης σειράς

Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος που οδήγησε σε γάμο!

Αποκλειστικό! Η προαγγελία γάμου των Οικονομάκου – Τσερέλα: Δεν παντρεύονται στην Πάρο

Η Αθηνά Οικονομάκου και ο Μπρούνο Τσερέλα σε λίγες ημέρες θα είναι παντρεμένοι.

Εκτός εκπομπής ο Άκης Παυλόπουλος – «Ούτε πρόκειται να τον δείτε. Μέχρι νεωτέρας, θα δούμε πότε θα ‘ρθει»

Ο Άκης Παυλόπουλος δεν βρισκόταν στην εκπομπή «Καλημέρα ΣΚΑΙ» με τον Δημήτρη Οικονόμου να καλημερίζει τους τηλεθεατές και να κάνει αναφορά στην απουσία του συναδέλφου του.

Σία Κοσιώνη: Η νέα «σιδηρά κυρία» της Αγίας Παρασκευής

Η Κοσιώνη θα παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της...

Δεν γνωρίζαμε καν τη σχέση τους κι όμως είναι παντρεμένοι με παιδιά

Αυτό το ζευγάρι είναι χαμηλών τόνων και πολλοί δεν γνώριζαν πως είναι μαζί και μάλιστα παντρεμένο με δύο παιδιά!

Πρωταγωνίστρια που πήρε πρόσφατα διαζύγιο μετά από 17 χρόνια έκανε έξοδο με τον νεαρό σύντροφό της

Η ηθοποιός ερωτεύτηκε ξανά και μάλιστα έναν άντρα αρκετά νεότερό της και συνάδελφό της, τον

Κεφαλονιά: Η μητέρα της 19χρονης Μυρτώς «σπάει» τη σιωπή της – Δείτε όσα κατέθεσε

Την περασμένη Πέμπτη η μητέρα της 19χρονης Μυρτώς που πέθανε στην Κεφαλονιά μετά από υπερβολική δόση ναρκωτικών κατέθεσε όσα γνώριζε.