Το σκυλάκι που πιάνει μικρόβια στον αέρα

Αγγλικό σπρίνγκερ σπάνιελ οσφρίζεται την παρουσία του C Diff, που ευθύνεται για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Μπορεί ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου να γίνει ο χειρότερος εχθρός των βακτηρίων; Ο γλυκύτατος ασπρόμαυρος Ανγκους αποδεικνύει ότι μπορεί.

Είναι ένα αγγλικό σπρίνγκερ σπάνιελ, που έχει προσληφθεί κανονικά από νοσοκομείο στο Βανκούβερ του Καναδά για να εντοπίζει με την όσφρησή του το βακτήριο Clostridium difficile (C Difficile ή C Diff), το οποίο ευθύνεται για επικίνδυνες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Ο Ανγκους εκπαιδεύτηκε επί 10μηνο και ανέλαβε υπηρεσία ως κανονικός εργαζόμενος νοσοκομείου – μοναδικός στον κόσμο. Χρόνια νωρίτερα, ένα μπιγκλ στην Ολλανδία είχε εκπαιδευτεί να ανιχνεύει το ίδιο βακτήριο στους ανθρώπους, αλλά «συνταξιοδοτήθηκε».

Εκπαίδευση

Η περίπτωσή του όμως ήταν το ερέθισμα για να κινητοποιηθεί ο νοσοκόμος Μάρκους Τσούρμπεργκ και να αναθέσει σε έναν εκπαιδευτή την εκπαίδευση του σπάνιελ, μετά την ασθένεια της συζύγου του από το βακτήριο, που την έκανε να χάσει σε πέντε ημέρες 10 κιλά.

Ο Ανγκους ψάχνει το βακτήριο C Diff στο περιβάλλον του νοσοκομείου, κινούμενος στα δωμάτια γρήγορα και αποτελεσματικά. Από τη στιγμή που θα ανιχνεύσει τα βακτήρια, η περιοχή καθαρίζεται από ρομπότ που χρησιμοποιεί υπεριώδη ακτινοβολία, απολυμαίνοντας το 99,9% των στελεχών C difficile.

Η απόφαση για την απασχόλησή του στο περιβάλλον του νοσοκομείου ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες πρόκλησης αλλεργιών σε ασθενείς με αλλεργίες ή ευαισθησίες στους σκύλους. Οπως υποστηρίζει ο οδηγός του Τσούρμπεργκ, ο ηλικίας δυόμισι ετών Ανγκους έχει γερό ανοσοποιητικό σύστημα και ελάχιστες πιθανότητες να προσβληθεί ο ίδιος από το βακτήριο, ενώ παρακολουθείται τακτικά από τον κτηνίατρο.

Το επιτυχημένο πείραμα έχει προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή και στόχος πλέον είναι, σύμφωνα με τον Τσούρμπεργκ, η εκπαίδευση κι άλλων σκύλων και η απασχόλησή τους σε νοσοκομεία σε όλον τον κόσμο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ