Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μυστήριο με τη δολοφονία 33χρονης ράπερ στο Μεξικό

Μυστήριο καλύπτει τις συνθήκες του θανάτου 33χρονης ράπερ στο...

Εξώδικη δήλωση της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου για πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso»

Με εξώδικη δήλωση που απέστειλαν στην εφημερίδα «Espresso» και...

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Χιονιάς Νο 3 (;) από την ερχόμενη εβδομάδα

Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά θα χτυπήσουν ξανά τη χώρα από τη Δευτέρα. Ποιες περιοχές θα πληγούν

Νέο κύμα κακοκαιρίας, με χιόνια και βροχές, αλλά μικρότερης έντασης, διαδέχεται την «Αριάδνη»! Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία των μετεωρολόγων, από το βράδυ της Κυριακής και κυρίως τη Δευτέρα αναμένεται να εισβάλουν στην Ελλάδα νέες ψυχρές αέριες μάζες!

ΑΠΟ ΤΗΝ
ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

«Κρατήσατε χώρο για selfie για τον επόμενο (;) χιονιά;» έγραψε χαρακτηριστικά στο facebook ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, αναφερόμενος στην πιθανότητα του νέου χιονιά. Για βαρομετρικά χαμηλά από τα δυτικά, που θα φέρουν χιονοπτώσεις, κάνει λόγο και ο μετεωρολόγος – φυσικός και πρώην διευθυντής Προγνώσεων της ΕΜΥ Νίκος Καντερές, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχία για πλημμυρικά φαινόμενα.

5

«Υπάρχει μία εκτεταμένη ψύχρα στην Ευρώπη, από τα ανατολικά μέχρι την Ισπανία, που θα επηρεάσει την Ελλάδα, αλλά σε καμία περίπτωση το κρύο δεν θα είναι τόσο έντονο όπως τις προηγούμενες ημέρες» είπε στην «Espresso» ο κ. Καλλιάνος, ο οποίος εκτιμά ότι με πυκνές χιονοπτώσεις θα επηρεαστούν κυρίως τα τμήματα της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας, σε ορεινά, ημιορεινά και περιοχές με χαμηλά υψόμετρα.

«Από Δευτέρα έως Παρασκευή διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά θα χτυπήσουν ξανά τη χώρα, φέρνοντας χιόνια στα ορεινά και τα ημιορεινά του βόρειου τμήματος και βροχές στα πεδινά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στο διάστημα αυτό, λόγω της επικράτησης νοτιάδων και των συνεχών βροχοπτώσεων, μεγάλοι όγκοι χιονιού θα λιώσουν και υπάρχει κίνδυνος για πλημμυρικά φαινόμενα, κυρίως σε Θεσσαλία, Ηπειρο και Μακεδονία» επισημαίνει ο κ. Καντερές.

Προβλήματα στις Σποράδες

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι σε Σποράδες και Εύβοια εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τα χιόνια που άφησε πίσω της η «Αριάδνη». Δραματική παραμένει η κατάσταση στη Σκόπελο, το μεγαλύτερο τμήμα της οποίας παραμένει δίχως ηλεκτροδότηση.

4

Η νταλίκα που μετέφερε νέες κολόνες της ΔΕΗ δεν μπόρεσε να φτάσει στη Γλώσσα Σκοπέλου, όπου είχε εντοπιστεί η ζημιά, καθώς «δίπλωσε» από τον πάγο. Τεράστια προβλήματα δημιουργεί και η διακοπή της παροχής νερού σε όλο το νησί, επειδή δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια που πάγωσαν και η χαμηλή πίεση δεν βοηθά.

Ιδια κατάσταση επικρατεί στην Αλόννησο, με πολλά χωριά να παραμένουν δίχως ρεύμα, ενώ και στα δύο νησιά πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό κτηνοτρόφων! Στην Εύβοια τα μηχανήματα έδιναν μάχη για να ανοίξουν δρόμους προς τις ορεινές περιοχές, όπου το χιόνι έχει ξεπεράσει τα δύο μέτρα.

aw4twaetΟργή του Απ. Γκλέτσου με υπάλληλο της Περιφέρειας

Εξαλλος είναι ο Απόστολος Γκλέτσος με έναν υπάλληλο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος χρησιμοποίησε μηχάνημα της περιφέρειας για να απεγκλωβίσει κυνηγετικά σκυλιά που είχαν παγιδευτεί στα χιόνια την ώρα που κινδύνευαν άνθρωποι, όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος Στυλίδας.

Σε ανακοίνωσή του για το συμβάν με τίτλο «Ασυδοσίας συνέχεια» ο Απόστολος Γκλέτσος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι εντεταλμένος σύμβουλος για τα μηχανήματα της περιφέρειας, «ενημερωμένος ξεκάθαρα για όλη την ανεπάρκεια της Περιφέρειας σε μηχανήματα και αλάτι, ξεδιάντροπα έπραξε το εξής: Οργάνωσε ολόκληρη εκστρατεία με ειδικό μηχάνημα της Περιφέρειας την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου στις 6.41 το απόγευμα για να προσεγγίσει τον στάβλο του φίλου του […] για να απεγκλωβίσει τα κυνηγετικά του σκυλιά την ώρα που λίγο πιο πάνω, λίγο πιο κάτω και σε διάφορα άλλα σημεία κινδύνευαν ανθρώπινες ζωές κι εκεί το συγκεκριμένο μηχάνημα δεν επιχείρησε ούτε στο παραμικρό». Ο δήμαρχος καταλήγει στο υστερόγραφό του ότι ο δήμος θα κινηθεί νομικά.

Tα τέσσερα πρόσωπα της αγριεμένης «Αριάδνης»

Την παραμονή των Φώτων στάθηκε στο Ιόνιο, ως το πρώτο χαμηλό βαρομετρικό του 2017, το οποίο όμως σε συνδυασμό με… σκανδιναβικές αέριες μάζες και άλλα βαρομετρικά σάρωσε γρήγορα κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η «Αριάδνη» χτύπησε τη χώρα με τέσσερα «πρόσωπα» σε επτά ημέρες! Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών δρα Κώστα Λαγουβάρδο και δρα Βασιλική Κοτρώνη, η σφοδρή κακοκαιρία εξελίχτηκε σε τέσσερα στάδια και δίδαξε πολλά στους επιστήμονες: «Επιβεβαίωσε το πώς μια αποκομμένη ψυχρή μάζα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, που στροβιλίζεται επί έξι ημέρες πάνω από την περιοχή μας, μπορεί να προκαλέσει διαδοχικές κυκλογενέσεις, με αποτέλεσμα την πληθώρα των φαινόμενων που είδαμε, μερικά εκ των οποίων μας εξέπληξαν (όπως οι χιονοπτώσεις σε παραλιακές περιοχές της Κρήτης)».

7

Πρώτη φάση: Βράδυ της Πέμπτης 5 Ιανουαρίου η «Αριάδνη» από το Ιόνιο μετακινήθηκε στο Αιγαίο, προκαλώντας ισχυρές βροχοπτώσεις στα πεδινά και χιονοπτώσεις στη βόρεια Ελλάδα. Με την εισβολή των πολύ ψυχρών αέριων μαζών την Παρασκευή ήρθαν χιονοπτώσεις στα πεδινά πολλών περιοχών, ακόμα και δίπλα στη θάλασσα.

Δεύτερη φάση: Σάββατο 7 Ιανουαρίου σημειώθηκε ισχυρός παγετός στα ηπειρωτικά και από το βράδυ αλλά και το πρωί της Κυριακής ήρθαν χιονοπτώσεις στην Κρήτη.

Τρίτη φάση: Δευτέρα 9 Ιανουαρίου νέο χαμηλό βαρομετρικό προκάλεσε βροχές στα νότια, ενώ από το απόγευμα χιόνισε και στο λεκανοπέδιο της Αθήνας. Το πρωί της 10ης Ιανουαρίου οι χιονοπτώσεις συνεχίστηκαν σε Θεσσαλία και Σποράδες, ενώ σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη.

Τέταρτη φάση: Σφοδρές χιονοπτώσεις σε Ηπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία (και στη Θεσσαλονίκη, όπου για δεύτερη ημέρα χιόνισε έντονα), Θράκη. Από Λαμία και νοτιότερα σημειώθηκαν ισχυρές βροχές.

—-

Προκαταρκτική έρευνα για το χάος στη Θεσσαλονίκη

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε το πρωτοφανές χάος που προκλήθηκε από τον χιονιά στη Θεσσαλονίκη. Μετά τον εφιάλτη που έζησαν οι οδηγοί στη διάρκεια της χιονόπτωσης, όταν εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους κάνοντας έως και πέντε ώρες να διανύσουν 15 χιλιόμετρα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας παρήγγειλε προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, της επικίνδυνης βλάβης και της έκθεσης σε κίνδυνο.

1

Ο εισαγγελέας ζητεί να διευκρινιστεί ποιοι είναι οι αρμόδιοι για τη λήψη μέτρων και για ποιον λόγο δεν υπήρξε έγκαιρη αντιμετώπιση της δυσκολίας στην κυκλοφορία. Παράλληλα, αναζητά τυχόν ποινικές ευθύνες και για τις φθορές εξαιτίας της κακοκαιρίας στα δίκτυα ύδρευσης και διανομής αερίου. Ο πταισματοδίκης που ανέλαβε την έρευνα θα λάβει καταθέσεις από εκπροσώπους του ΟΑΣΘ, σωματείων ταξί, συλλόγων καταναλωτών και από κάθε άλλον που μπορεί να δώσει στοιχεία. Εφόσον προκύψουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων, θα τα καλέσει για καταθέσεις.

2

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης Θωμάς Ψαρράς υπέβαλε την παραίτησή του επειδή… πάγωσε το αλάτι, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ολιγωρία των δημοτικών υπηρεσιών στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Ωστόσο, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης δεν την αποδέχτηκε, καθώς δεν τον θεωρεί υπεύθυνο για το τεράστιο πρόβλημα που προκλήθηκε.

Ν. ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}32{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...