Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ξανά ισόβια στη Βουλγάρα που είχε σκοτώσει τον καπετάνιο σύζυγό της

Μεγάλη ανατροπή φέρνει στην υπόθεση της 59χρονης Βουλγάρας, η...

Η νέα δισκογραφική δουλειά της Evgenia

Την καλύτερη περίοδο της ζωής της διανύει η Evgenia,...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία αποφυλακίζεται

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

«Βράζει» η Νίσυρος με την αποκάλυψη πως δημόσιος υπάλληλος παρέσυρε αγόρια ηλικίας...

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη πως ο αρχαιοφύλακας του μουσείου...

O εφευρέτης Μάρδας που μάγεψε τους Beatles

Η απίστευτη ζωή του «Magic Alex» που «έφυγε» σε ηλικία 75 ετών! Οι εφευρέσεις, η γνωριμία με τα θρυλικά «Σκαθάρια» και το οικονομικό βατερλό

Το διαμέρισμα της οδού Κανάρη στο Κολωνάκι ήταν για μερικές μέρες ερμητικά κλειστό κι εκείνος που ανησύχησε «μήπως έχει συμβεί κάτι κακό» δεν ήταν άλλος από τον θυρωρό της πολυκατοικίας. Ενα τηλεφώνημα στους οικείους του ήταν αρκετό για να ανοίξει η πόρτα του διαμερίσματος με τη βοήθεια κλειδαρά, παρουσία της Αστυνομίας, και -δυστυχώς!- να βρεθεί νεκρός ο «Μagic Alex» των Beatles!

Από τον
Αλκίνοο Μπουνιά

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο 75χρονος Γιάννης-Αλέξης Μάρδας, που συνέδεσε το όνομά του με τα θρυλικά «Σκαθάρια» -και ειδικά με εκείνο του Τζον Λένον, τον οποίο θεωρούσε γκουρού, πατέρα και μέντορά του- ήταν ολομόναχος, με μοναδική παρέα τις twe5te5«χρυσές» αναμνήσεις του από τις δεκαετίες των ’60, ’70, ’80, ’90s, στις οποίες μεγαλούργησε ως καλλιτεχνικός ατζέντης, αλλά και… εφευρέτης. Λέγεται ότι ήταν άρρωστος (από μια σοβαρή ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε και για την οποία ο ίδιος δεν μιλούσε ποτέ ανοιχτά), αλλά αυτό δεν φαινόταν διόλου στις καθημερινές επαφές του.

Πριν από λίγες μέρες συναντήθηκε με τη Ματούλα στην πλατεία Κολωνακίου και αντάλλαξε μαζί της ευχές για το νέο έτος. «Τον έβλεπα τακτικά στην πλατεία. Την τελευταία φορά ήταν πριν από δέκα μέρες, που tyw5e4tywe5t 2καθόταν στο καφέ Λυκόβρυση με μια φίλη του. Φιληθήκαμε, είπαμε τα χρόνια πολλά και ήταν μια χαρά. Καλύτερος από ποτέ, θα έλεγα. Πού να ξέραμε ότι ένας από τους δύο δεν θα ζούσε σήμερα;» λέει η ίδια στην «Espresso» για έναν γνήσιο κοσμοπολίτη και μπον βιβέρ.

Γεννημένος στις 5 Μαΐου 1942 στην Αθήνα, μετακόμισε στη Βρετανία στις αρχές της δεκαετίας του ’60 κι εκεί, το 1966, αφού πρώτα γνωρίστηκε με τον Μπράιαν Τζόουνς των Rolling Stones, συναντήθηκε με τον Τζον Λένον, ο οποίος του έδωσε το παρατσούκλι Magic Alex λόγω της μεγάλης έφεσής του στις τεχνολογικές εφευρέσεις (ήταν άλλωστε μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών).

Ηλεκτρικό χρώμα

Αυτό που τον εντυπωσίασε ήταν το Nothing Box, ένα μικρό πλαστικό κουτί που είχε εφεύρει ο Μάρδας, με φώτα που αναβόσβηναν, και παρουσιάστηκε σε έκθεση. Μάλιστα ο Λένον το χάζευε επί ώρες υπό την επήρεια LSD. Οι εφευρέσεις του Magic Alex δεν είχαν τελειωμό και οι Beatles τον βάφτισαν «Ελληνα μάγο». Ανάμεσα σε αυτές ήταν η μπογιά που μπορούσε να κάνει τα πράγματα αόρατα, και το ηλεκτρικό χρώμα που άλλαζε την απόχρωση του αυτοκινήτου με το πάτημα ενός διακόπτη. «Ο Magic Alex ανακάλυψε το ηλεκτρικό χρώμα. Ζωγραφίζεις το σαλόνι σου, το συνδέεις με το ρεύμα και οι τοίχοι ανάβουν. Ενας Θεός ξέρει τι άλλο είχε ανακαλύψει» έλεγε ο Ρίνγκο Σταρ για τον Μάρδα.

gewrgwer

Βέβαια, υπάρχουν κι εκείνοι που αμφισβήτησαν τα τεχνολογικά επιτεύγματά του. Οπως ο ιπτάμενος δίσκος που ήθελε να φτιάξει με τους κινητήρες των αυτοκινήτων του Λένον και του Χάρισον (μια Ρολς Ρόις και μια Φεράρι, αντίστοιχα), αλλά και ο τεχνητός ήλιος, τον οποίο υποσχέθηκε στους Beatles ότι θα έφτιαχνε για τα εγκαίνια της Apple Cors. Επρόκειτο για έναν όμιλο που δημιούργησε η μπάντα και περιελάμβανε δισκογραφική εταιρία, εταιρία παραγωγής ταινιών, μπουτίκ και την Apple Electronics, που φτιάχτηκε για να πραγματοποιηθεί το τεχνολογικό όραμα του Αλέξη Μάρδα. Η απάντηση του Magic Alex γιατί δεν κατάφερε να δημιουργήσει έναν τεχνητό ήλιο ήταν ότι δεν μπόρεσε να βρει μια αρκετά δυνατή γεννήτρια για να πάρει το απαραίτητο ρεύμα! Τη δεκαετία του ’70, όταν η τρομοκρατία ήταν κάτι καινούργιο, ο Μάρδας δημιούργησε διάφορες εταιρίες για να πουλήσει προϊόντα ασφαλείας σε VIPs. Ο βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας αγόρασε έναν ολόκληρο στόλο από θωρακισμένα αυτοκίνητα.

Αποχώρηση από το γκρουπ

Παρέμεινε στην Apple έως το 1969, όταν ο μάνατζερ του συγκροτήματος Αλεν Κλάιν αποφάσισε να «καθαρίσει» την ομάδα των Beatles. Λέγεται ότι τότε ο Μάρδας, που δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τον χαρακτήριζαν «πέμπτο Beatle», αποχώρησε οικειοθελώς από το συγκρότημα.

gwee

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα ο γνωστός μάνατζερ μοίραζε τη ζωή του μεταξύ Αθήνας και Υδρας, όπου διατηρούσε ένα από τα ωραιότερα σπίτια του νησιού, με κρεμαστούς κήπους, στο οποίο είχαν φιλοξενηθεί πολλοί εκπρόσωποι του διεθνούς τζετ σετ και, φυσικά, οι Beatles. Το 2009 ήθελε να δημιουργήσει στην Ελλάδα μια εταιρία τηλεοπτικών παραγωγών (στα πρώην Στούντιο Τσιλιγιάννη στο Κορωπί), αλλά το εγχείρημα συνέπεσε με την έναρξη της κρίσης στη χώρα μας και δεν ευοδώθηκε, αφήνοντάς του πολλά χρέη.

«Από 14 ετών αισθάνομαι πολίτης αυτού του κόσμου, αλλά στην καρδιά μου είναι μόνο η Ελλάδα. Αποφάσισα να κάνω παραγωγές εδώ και ο μόνος λόγος είναι για να προβάλω τη χώρα μου στο εξωτερικό» είχε δηλώσει.

Οι μεγάλοι έρωτες του bon viveur

Ο Αλέξης Μάρδας παντρεύτηκε αρχικά την Ευφροσύνη Δοξιάδου (κόρη του σπουδαίου αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δοξιάδη) με κουμπάρο τον Τζον Λένον και παρόντες τη Γιόκο Ονο (της οποίας το μυαλό είχε χαρακτηρίσει διαβολικό) και τον Τζορτζ Χάρισον με τη σύζυγό του. Μάλιστα ο Λένον εμφανίστηκε στον γάμο με γραβάτα και συζητήθηκε γι’ αυτό, καθώς είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται ποτέ να εμφανιστεί με το συγκεκριμένο αξεσουάρ. Το διαζύγιό του με τη Δοξιάδου, λίγα χρόνια αργότερα, ήταν «αθόρυβο», ενώ ακολούθησαν δεσμοί με διάφορες καλλονές, όπως οι ηθοποιοί Τζόαν Κόλινς και Τζέιν Σέιμουρ.

tertr

Το 1993 είπε και πάλι «ναι» στον γάμο, καθώς ερωτεύτηκε την Τάνια Τρύπη. Το μυστήριο έγινε στην Υδρα και άφησε εποχή όχι μόνο λόγω της λαμπρότητας και της δημοσιότητας που πήρε, αλλά εξαιτίας της εμφάνισης της νύφης, η οποία ήταν… ξυπόλητη. Το ζευγάρι δεν στέριωσε, ωστόσο άφησε πίσω του το ωραιότερο δώρο για τον Αλέξη και την Τάνια, τη Μαρίνα, την 23χρονη σήμερα κόρη τους.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...