Στις καλόγριες το μυστικό της μακροζωίας

Η αγαμία είναι ο λόγος που μοναχοί, ιερείς και καλόγριες ζουν περισσότερο και έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα

Η αγαμία είναι ο λόγος που μοναχοί, ιερείς και καλόγριες ζουν περισσότερο και έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα

Η αγαμία μπορεί να στερεί μια από τις απολαύσεις της ζωής, προσθέτει όμως χρόνια, σύμφωνα τουλάχιστον με έρευνα του πανεπιστημίου του Σέφιλντ.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η ανακάλυψη αποκαλύπτει το μυστικό της μακροζωίας για τις καλόγριες, τους καλόγερους και τους ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας, οι οποίοι έχουν δώσει όρκο αγαμίας. Θέλοντας να δώσουν απάντηση στο ερώτημα για ποιον λόγο οι καθολικοί κληρικοί ζουν κατά μέσον όρον περισσότερο από τους «λαϊκούς», η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Σίβα-Τζόθεϊ, μελέτησε την επίδραση της αποχής από το σεξ στο προσδόκιμο ζωής. Κάνοντας πειράματα με σκαθάρια, διαπίστωσε ότι όσα απέφευγαν να ζευγαρώσουν, ζούσαν πολύ περισσότερο από εκείνα που προσπαθούσαν να αναπαραχθούν καθημερινά.

Μελετώντας τις χημικές διαδικασίες που συνέβαιναν στον οργανισμό τους κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, ανακάλυψαν ότι ελευθερωνόταν μια ορμόνη στην κυκλοφορία του αίματος, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ωαρίων στα θηλυκά και του σπέρματος στα αρσενικά. Η συγκεκριμένη ορμόνη, όμως, είχε αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο εξασθενούσε και δεν μπορούσε να είναι το ίδιο αποτελεσματικό εναντίον των βακτηρίων και των θανατηφόρων ιών.

Παρόλο που ο μηχανισμός δεν είναι ακριβώς ο ίδιος στους ανθρώπους, ο καθηγητής Σίβα-Τζόθεϊ πιστεύει ότι η βασική αρχή του μπορεί να εφαρμοστεί και στο ανθρώπινο είδος. Και όχι μόνο. Θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει για ποιον λόγο οι καλόγριες ζουν έως τα βαθιά γεράματα. «Οι καλόγριες τείνουν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τις γυναίκες με παιδιά» διαπιστώνει και διερωτάται: «Η ερώτηση είναι, γιατί;».

Αναφέρει ότι και το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων εξασθενεί κατά τη διάρκεια του σεξ, γεγονός που εξηγεί τον λόγο για τον οποίο διαδίδονται τόσο εύκολα τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Αυτό σημαίνει ότι το γεγονός πως οι καθολικοί παπάδες, καλόγριες και καλόγεροι απέχουν για όλη τους τη ζωή από το σεξ, διατηρεί ισχυρό το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις πιθανές μολύνσεις.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ