Ο χιονιάς «σύμμαχος» της γρίπης

Σε έξαρση ο ιός και στην Ελλάδα εξαιτίας του ψύχους, με τους ειδικούς να εκπέμπουν SOS. Επτά νεκροί την πρώτη εβδομάδα του 2017

Σε έξαρση ο ιός και στην Ελλάδα εξαιτίας του ψύχους, με τους ειδικούς να εκπέμπουν SOS. Επτά νεκροί την πρώτη εβδομάδα του 2017

Τον θάνατο επτά ατόμων προκάλεσε μόνο μέσα στην πρώτη εβδομάδα του νέου έτους η γρίπη, που βρίσκεται σε έξαρση στην Ελλάδα, ενώ ευθύνεται και για την απώλεια ακόμη ενός ασθενούς τους προηγούμενους μήνες.

Αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων καταγράφεται γενικότερα στη νότια Ευρώπη, με τον υπότυπο Α (Η3Ν2) να προσβάλει κυρίως άτομα άνω των 65 ετών.

«Την κατάσταση επιδείνωσε το κύμα ψύχους που έπληξε τη χώρα μας, αυξάνοντας τη μεταδοτικότητα» επισημαίνει ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος υπενθυμίζει ότι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη είναι ο εμβολιασμός και καλεί τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι, χρόνια πάσχοντες, έγκυες, επαγγελματίες στον χώρο της υγείας) να εμβολιαστούν, έστω και τώρα.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ (με στοιχεία από τις αρχές Οκτωβρίου έως τις 8 Ιανουαρίου), είχαν εμβολιαστεί μόνο δύο από τους οκτώ ασθενείς που κατέληξαν εξαιτίας του ιού της γρίπης. «Με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων (πυρετός, βήχας), πρέπει να αναζητείται ιατρική βοήθεια. Κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού, συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντιιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού» αναφέρει ο κ. Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η γρίπη μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο, μέσω του βήχα, του φτερνίσματος, της ομιλίας (διασπορά ιών με τη μορφή μικρών σταγονιδίων) ή των χεριών (όταν κάποιος αγγίζει μολυσμένες επιφάνειες και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του).

Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και η συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης, ενώ οι ενήλικες μεταδίδουν τη νόσο από μία ημέρα πριν αρρωστήσουν έως πέντε με επτά ημέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα (υψηλός πυρετός, βήχας, πόνοι μυών και αρθρώσεων, πονοκέφαλος, καταρροή, πονόλαιμος και κόπωση για τους ενήλικες, καθώς και ναυτία, εμετός και διάρροια για τα παιδιά).

Πεθαίνουν επειδή δεν βρίσκουν κρεβάτι στις ΜΕΘ

Μόνο πέντε άτομα εξυπηρετήθηκαν την περασμένη Δευτέρα, από τα 78 (!) που έχρηζαν νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας!

Το δράμα των ασθενών που χρειάζονται κρεβάτι στην Εντατική αποκαλύπτει με καταγγελία της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), που επισημαίνει ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν εκτός ΜΕΘ έως και 10 ημέρες, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να χάνουν τη μάχη για τη ζωή. Σε ανακοίνωσή της, η ΠΟΕΔΗΝ χαρακτηρίζει τα δημόσια νοσοκομεία εμπόλεμες ζώνες: «Στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών αυξήθηκε η προσέλευση των ασθενών κατά 30% και η ταλαιπωρία τους ξεπερνάει τις οκτώ ώρες.

Οι κλινικές των νοσοκομείων, ιδιαίτερα οι πνευμονολογικές και οι παθολογικές, είναι υπερπλήρεις. Νοσηλεύουν πολλούς ασθενείς σε ράντζα, διασωληνωμένοι ασθενείς είναι σε θαλάμους και ράντζα εξαιτίας των ελλείψεων κλινών ΜΕΘ».

Η ΠΟΕΔΗΝ προαναγγέλλει κινητοποιήσεις: «Το καραβάνι της Υγείας φθάνει στη Θεσσαλία (Λάρισα) την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου. Από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας θα διέλθει από Υγειονομικές Μονάδες και τον Πηνειό ποταμό και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πασίγνωστος τραγουδιστής αρραβωνιάστηκε με τον σύντροφό του!

Μετά από τρία χρόνια σχέσης ήρθε και ο αρραβώνας!

Αποκλειστικό! Η προαγγελία γάμου των Οικονομάκου – Τσερέλα: Δεν παντρεύονται στην Πάρο

Η Αθηνά Οικονομάκου και ο Μπρούνο Τσερέλα σε λίγες ημέρες θα είναι παντρεμένοι.

Σία Κοσιώνη: Η νέα «σιδηρά κυρία» της Αγίας Παρασκευής

Η Κοσιώνη θα παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της...

Εκτός εκπομπής ο Άκης Παυλόπουλος – «Ούτε πρόκειται να τον δείτε. Μέχρι νεωτέρας, θα δούμε πότε θα ‘ρθει»

Ο Άκης Παυλόπουλος δεν βρισκόταν στην εκπομπή «Καλημέρα ΣΚΑΙ» με τον Δημήτρη Οικονόμου να καλημερίζει τους τηλεθεατές και να κάνει αναφορά στην απουσία του συναδέλφου του.

Ζευγάρι ηθοποιών παντρεύτηκε στα κρυφά – Ερωτεύτηκε στα γυρίσματα πετυχημένης σειράς

Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος που οδήγησε σε γάμο!

Δεν γνωρίζαμε καν τη σχέση τους κι όμως είναι παντρεμένοι με παιδιά

Αυτό το ζευγάρι είναι χαμηλών τόνων και πολλοί δεν γνώριζαν πως είναι μαζί και μάλιστα παντρεμένο με δύο παιδιά!

Πρωταγωνίστρια που πήρε πρόσφατα διαζύγιο μετά από 17 χρόνια έκανε έξοδο με τον νεαρό σύντροφό της

Η ηθοποιός ερωτεύτηκε ξανά και μάλιστα έναν άντρα αρκετά νεότερό της και συνάδελφό της, τον