Το στρες χτύπησε κόκκινο!

Το άγχος που βιώνουν οι άνθρωποι λόγω της οικονομικής κρίσης επηρεάζει ακόμη και τη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών

Το άγχος που βιώνουν οι άνθρωποι λόγω της οικονομικής κρίσης επηρεάζει ακόμη και τη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών

Η φράση «γέρασε πριν την ώρα του» όχι μόνο ισχύει, αλλά, όπως αποδεικνύουν επιφανείς επιστήμονες, το άγχος που βιώνουν οι άνθρωποι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης επηρεάζει ακόμα και τη φυσιολογική ανάπτυξη του μωρού ήδη από την περίοδο της κυοφορίας του!

Μάλιστα, τα παιδιά που μεγάλωσαν έως την ηλικία των πέντε ετών σε στρεσογόνο περιβάλλον είχαν μη φυσιολογική ανάπτυξη. Σε αυτό συνηγορεί μια μεγάλη αμερικανική έρευνα, στην οποία διαπιστώνεται ότι το 80% των φυλακισμένων είχε γεννηθεί και μεγαλώσει σε δυσμενές περιβάλλον.

«Σήμερα η επιστήμη είναι σε θέση να αποδείξει ότι το στρες επιδρά καθοριστικά στην ανθρώπινη ζωή και στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης έχει χτυπήσει κόκκινο» ανέφερε ο διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο παιδίατρος – ενδοκρινολόγος Γεώργιος Χρούσος, στη διάλεξη που έδωσε στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα «Στρες στον καιρό της κρίσης».

Σύμφωνα με τον δρα Χρούσο, τα παιδιά με σοβαρή αγχωτική νόσο, αποτέλεσμα του χρόνιου άγχους, δεν ψηλώνουν κανονικά ή μπορεί να γίνουν παχύσαρκα.

Το άγχος (από το αρχαίο ρήμα ἄγχω, που σημαίνει σφίγγω ή πνίγω) είναι το συναίσθημα δυσφορίας που έχουμε όταν αντιμετωπίζουμε ανεπιτυχώς πολύ άσχημες καταστάσεις, όπως ανεργία, φτώχεια, ασθένεια, μοναξιά, διαζύγιο, πένθος κ.ά. Για την αντιμετώπισή του ο ανθρώπινος οργανισμός επιστρατεύει το «σύστημα του stress», που τον βοηθάει να ανταποκριθεί στα αγχωτικά ερεθίσματα και να επαναφέρει τον οργανισμό σε μια ισορροπημένη κατάσταση.

Το άγχος, σύμφωνα με τον Γεώργιο Χρούσο, επηρεάζει βασικούς ενδοκρινολογικούς άξονες, όπως της αναπαραγωγής, της αύξησης του μεταβολισμού και του θυρεοειδούς αδένα, «χτυπάει» το ανοσοποιητικό και το γαστρεντερικό σύστημα και προκαλεί πρόωρη γήρανση όλων των ευάλωτων ανθρώπινων οργάνων, του μυαλού και του δέρματος, εξασθενεί τον οργανισμό και τον κάνει ευάλωτο σε ορισμένες μολύνσεις και καρκίνους!

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388 630x386

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ