Αντικαρκινικό φάρμακο καίει τις θερμίδες!

Μπορεί να μετατρέψει το (κακό) λευκό λίπος του οργανισμού στο λεγόμενο καφέ!

Μπορεί να μετατρέψει το (κακό) λευκό λίπος του οργανισμού στο λεγόμενο καφέ!

Το μυστικό για να μετατρέψουν το λευκό λίπος του οργανισμού στο λεγόμενο καφέ λίπος, που καίει τις θερμίδες αντί να τις αποθηκεύει, βρήκαν οι επιστήμονες σε ένα… αντικαρκινικό φάρμακο!

Το βηξαροτένιο (Bex) είναι ένα σκεύασμα που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του δερματικού λεμφώματος Τ-κυττάρων, μιας μορφής καρκίνου που αντιπροσωπεύει το 54% του συνόλου των δερματικών λεμφωμάτων.

Οπως ανακάλυψαν τώρα οι ερευνητές από τα Gladstone Institutes του Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής τον δρα Sheng Ding, το Bex ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ρητινοειδής δέκτης Χ (RXR), η οποία προκαλεί μια σειρά από αλλαγές στα λευκά κύτταρα λίπους και στα πρόδρομα μυϊκά κύτταρα, οδηγώντας τα να «μιμηθούν» τα καφέ λιποκύτταρα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν πως τα πειραματόζωα που υπέβαλαν σε διατροφή με πολλές θερμίδες ανάπτυξαν περισσότερο καφέ λίπος, έκαψαν πιο πολλές θερμίδες και εν τέλει αποθήκευσαν συνολικά λιγότερο λίπος και πήραν λιγότερα κιλά, όταν ακολούθησαν αγωγή με το αντικαρκινικό φάρμακο. Ως γνωστόν, το λευκό λίπος είναι υπεύθυνο για την αποθήκευση της ενέργειας στον οργανισμό, τη θερμομόνωση και την προστασία των οστών και των οργάνων. Αντίθετα, το καφέ λίπος, που υπάρχει σε μεγαλύτερο ποσοστό στο σώμα των μωρών, έχει σκοπό την παραγωγή ενέργειας και θερμότητας, γι’ αυτό και καίει τις θερμίδες.

Καθώς μεγαλώνουμε, μειώνονται τα ποσοστά του καφέ λίπους στον οργανισμό μας. Πολλοί ειδικοί όμως, όπως ο δρ Baoming Nie που συμμετείχε στην έρευνα, θεωρούν πως «το καφέ λίπος συνιστά μία νέα προσέγγιση για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και των σχετικών μεταβολικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης».

Η λειτουργία
Οπως σχολιάζει ο καθηγητής, «αν μπορούμε να δημιουργήσουμε επιπλέον “αποθήκες” καφέ λίπους και να ενισχύσουμε τη λειτουργία του στο σώμα μας, θα μπορούσαμε να καίμε την ενέργεια που αποθηκεύει το λευκό λίπος πιο εύκολα». Για τις ανάγκες της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Cell Reports», οι επιστήμονες δοκίμασαν περισσότερες από 20.000 χημικές ουσίες και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το βηξαροτένιο είναι η πιο αποτελεσματική.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388 630x386

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ