«Νιώσαμε ρατσισμό σε σχολείο και στρατό»

Ο Θάνος και ο Αλέξανδρος Παϊτέρης μιλούν στην «Εspresso» για τις δυσκολίες που έχουν περάσει και πώς κατορθώνουν πάντα να σηκώνουν μαζί τους… τοίχους

Είναι αχώριστοι. Στη δουλειά, στο σπίτι, ακόμη και στο «Rising star». O 27χρονος Αλέξανδρος και ο 26χρονος Θάνος, γιοι του γνωστού τραγουδιστή Βασίλη Παϊτέρη, επιθυμούν να χτίσουν τη δική τους καριέρα, έχοντας ως στήριγμα ο ένας τον άλλον και όχι τις πλάτες του πατέρα τους.

Από την Κωνσταντίνα Γαρνέλη
ΦΩΤΟ: Βαγγέλης Μασιάς

Καθώς δύσκολα πια δίνονται ευκαιρίες στον καλλιτεχνικό χώρο, πήραν την απόφαση να λάβουν μέρος στο μουσικό σόου του ΑΝΤ1, απ’ όπου και μας συστήθηκαν επίσημα. «Τσάκισαν» τον τοίχο, συγκεντρώνοντας το 91% της προτίμησης του κοινού και των κριτών, και τώρα περιμένουν με αγωνία στην επόμενη φάση των μονομαχιών για να βρεθούν και πάλι στη σκηνή με «προπονητή» τον Αντώνη Ρέμο.

On stage

Τα νεαρά αγόρια, με την τσιγγάνικη καταγωγή, βίωσαν τον ρατσισμό στα παιδικά τους χρόνια, παρόλο που η μητέρα τους ήταν «μπαλαμή». Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο και στο μουσικό σόου. Εκεί στάθηκαν δυνατοί και αγέρωχοι on stage τραγουδώντας την αλήθεια τους.

Το μεγάλο παράπονό τους είναι ότι δεν μιλούν τσιγγάνικα. «Δεν μας έμαθε ο πατέρας μας. Δυστυχώς, ξέρουμε μόνο λίγες λέξεις. Είναι φλογερή γλώσσα. Μόνο και μόνο που υπάρχουν Τσιγγάνοι σε όλον τον κόσμο, αυτό τα λέει όλα. Πήγαμε με τον πατέρα μου, που ήταν τότε πρόεδρος της Ενωσης Τσιγγάνων, στη Γαλλία, όπου συναντηθήκαμε με τον ομόλογό του. Μιλούσαν την ίδια γλώσσα -που είναι κοινή με κάποιες μικρές διαφορές- με τον Γάλλο και τον Ισπανό. Ακόμη του παραπονούμαστε ότι δεν μας έμαθε τσιγγάνικα. Δεν έχουμε όση επαφή θα θέλαμε.

Μεγαλώσαμε με τη μαμά μας στην Αθήνα, στο κέντρο, από 6 χρονών, από τότε δηλαδή που χώρισαν οι γονείς μας. Ηταν θέμα συγκυριών» αναφέρει ο Θάνος. Παρόλο που δεν μεγάλωσαν σε καταυλισμό και δεν έχουν χρώμα που να «προδίδει» την καταγωγή τους, οι δύο καλλιτέχνες δεν κρύβουν ότι έχουν νιώσει στη ζωή τους τον ρατσισμό.


«Δεν έχουμε τέτοια εξωτερικά γνωρίσματα, αλλά έχουμε το όνομα. Υπήρχαν και άνθρωποι οι οποίοι δεν ήταν ιδιαίτερα ευγενικοί. Και τα παιδιά στο σχολείο ήταν σκληρά. Και γύφτους μάς έχουν πει και Τσιγγάνους. Θα συμβεί και αυτό. Δικαίωμα είναι, βέβαια, του καθενός να λέει ό,τι θέλει» μας λέει ο Αλέξανδρος, ενώ ο Θάνος, με τη σειρά του, συμπληρώνει: «Στον στρατό να δεις, όχι από πολλούς, ευτυχώς. Το θέμα είναι πώς το αντιμετωπίζεις. Εμείς έχουμε όπλο μας το χιούμορ. Ξέρουμε ποιοι είμαστε. Ευτυχώς οι πιο πολλοί είναι πια ανοιχτόμυαλοι. Υπάρχουν μόνο εξαιρέσεις, με τις οποίες δεν αξίζει και κανένας να ασχοληθεί ή να στενοχωρηθεί. Γενικότερα, δεν έχουμε παράπονο. Πολλοί όταν ακούν το επίθετό μας η πρώτη τους κουβέντα είναι “καλώς τα παιδιά” και αυτοί είναι η πλειονότητα. Αυτό συνέβαινε και όταν ήμασταν μικροί. Ακούμε πάντα καλά λόγια για τον πατέρα μας, όχι γιατί είναι καλός τραγουδιστής, αλλά γιατί είναι ωραίος άνθρωπος» καταλήγει.

3 153

Τα δύο αδέλφια εμφανίστηκαν στο πρώτο live του σόου και δεν συνειδητοποίησαν από την αρχή ότι είχαν περάσει τη δοκιμασία.
«Εμείς ήμασταν δοσμένοι στο τραγούδι. Οταν ανέβηκε αρκετά ψηλά ο τοίχος, είδαμε τον κόσμο. Δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει. Αλλά στο τέλος η ικανοποίηση ήταν μεγάλη» μας λέει ο Αλέξανδρος, ενώ ο Θάνος συμπληρώνει: «Είναι πολύ ωραία η αίσθηση την ώρα εκείνη. Το θέμα, βέβαια, είναι να μην παρασυρθείς. Να πεις το κομμάτι καλά και να μην έχεις τον νου σου αν θα σηκωθεί ή όχι ο τοίχος».

Οταν αποφάσισαν να λάβουν μέρος στο «Rising star» είχαν έναν και μόνο όρο, ο οποίος ήταν απαράβατος: «Ή και οι δύο ή κανένας. Είδαμε ότι είναι κάτι καινούργιο, στο οποίο πάνω απ’ όλα είναι κριτής ο κόσμος, και μας άρεσε αυτό. Αλλά μόνο ως ντουέτο θα πηγαίναμε. Αν μας έλεγαν να χωριστούμε, θα τους λέγαμε “ευχαριστούμε πολύ, γεια σας”» επισημαίνει ο Αλέξανδρος και ο αδελφός του υπερθεματίζει: «Πάντα τραγουδούσαμε παρέα. Και τώρα είμαστε μαζί σε έναν καινούργιο χώρο στο Γκάζι, το Αρατε Πύλας, ως ντουέτο. Το τραγούδι “Ανόητες αγάπες” που είπαμε στο παιχνίδι είναι το αγαπημένο μας. Με αυτό ξεκινάμε πάντα το πρόγραμμά μας και στα μαγαζιά που τραγουδάμε. Την πρώτη ώρα λέμε έντεχνα και μετά λαϊκά. Εχουμε ρεπερτόριο για όλα τα γούστα».

4 78

Εκτός, όμως, από τον πατέρα τους Βασίλη Παϊτέρη, και η μητέρα τους Πάολα Κομίνη είναι μουσικός και, για την ακρίβεια, καθηγήτρια κλασικού πιάνου, ενώ έχει τραγουδήσει με τα μεγαλύτερα ονόματα της πίστας, όπως οι Αντώνης Βαρδής, Γιάννης Πάριος και Πασχάλης Τερζής. Οπότε το μήλο κάτω από τη μηλιά θα έπεφτε. Και τα δύο παιδιά παίζουν κιθάρα και πιάνο από μικρά.

Δικά τους τραγούδια

Ο Θάνος και ο Αλέξανδρος έχουν ήδη γράψει δικά τους τραγούδια, τα οποία δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει.
Η καλύτερη συνεργασία που είχαν έως τώρα δεν είναι με κάποιον τραγουδιστή, αλλά με τον στιχουργό των μεγάλων επιτυχιών Σαράντη Αλεβιζάτο («Αννούλα του χιονιά», «Αγάπα με», «Μέχρι να βρούμε ουρανό», «Με τους αλήτες»). Εγραψε και τους έδωσε στίχους 10 τραγουδιών για να τα ντύσουν οι ίδιοι με μουσική τους και νιώθουν μεγάλη τιμή γι’ αυτό.

Πάντως, επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι, ο Αλέξανδρος παρακολουθεί και μαθήματα μαγειρικής σε μια δημόσια σχολή για σεφ. «Η δισκογραφία περνάει απίστευτη κρίση. Είναι πολύ δύσκολο να είσαι αυτόνομος. Ετσι είπα κι εγώ να έχω μια καβάντζα» μας εξηγεί. Στόχος τους μέσα από το «Rising star» είναι να πάρουν προβολή και να εξελιχθούν. «Μακάρι να νικήσει ο καλύτερος. Να βγει μια πολύ καλή φωνή. Ολα τα παιδιά που αξίζουν να κάνουν πράγματα. Εμείς επιθυμούμε να μπούμε στη δισκογραφία και να ακουστούν τα τραγούδια μας. Θα θέλαμε να συνεργαστούμε και με κάποιο μεγάλο όνομα σε κάποια μεγαλύτερη πίστα. Να μπορούμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό που αγαπάμε» μας λέει ο Θάνος.

«Είμαστε περήφανοι για τον πατέρα μας, αλλά δεν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε το όνομά του»

1 366

Στην ερώτηση αν το όνομα του πατέρα τους (Βασίλης Παϊτέρης) τούς έχει βοηθήσει, ο Θάνος μάς λέει: «Θες δεν θες, σε ακολουθεί. Από κει και πέρα, εννοείται ότι είμαστε περήφανοι για το όνομά μας και τον πατέρα μας, αλλά δεν θέλουμε να το εκμεταλλευτούμε. Και αυτός είναι και ο λόγος που δεν του είπαμε ότι πήγαμε στον διαγωνισμό. Επιδιώκουμε να προχωράμε με τις δικές μας δυνάμεις. Το όνομα από μόνο του δεν κάνει τίποτα».

Οσο για το τι τους είπε εκείνος μετά τη λήξη του σόου; «Μου έστειλε μήνυμα στη 1 τα ξημερώματα που έγραφε: “Με κάνατε πολύ περήφανο. Ο μπαμπάς σας”. Την επόμενη μέρα μιλήσαμε για τις λεπτομέρειες» μας λέει ο Θάνος και ο Αλέξανδρος συνεχίζει: «Είναι ο πρώτος θαμώνας σε κάθε μαγαζί που δουλεύουμε. Πάμε μαζί για καφέ. Δεν βλεπόμαστε καθημερινά, γιατί έχει ο καθένας τις δουλειές του. Εν τω μεταξύ, έχει ξαναπαντρευτεί και έχει την οικογένειά του. Αλλά επαφή έχουμε πάντα. Είμαστε στο τηλέφωνο κάθε μέρα και μας δίνει συμβουλές».

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388 630x386 630x387

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ