Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Σασμός»: Χρήστος, Στέλλα εκφράζουν τα συναισθήματά τους

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Μαθιός, Βασιλική,...

Η Αννα Βίσση δεν «ψήνεται» για το «Voice»

Η Αννα Βίσση είπε «όχι» σε μια θέση στην...

Συμμορίες Ρομά έχουν ρημάξει τους τελευταίους μήνες την ανατολική Θεσσαλονίκη

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες οι κλοπές,...

Η Κατερίνα Βρανά γιορτάζει την ημέρα που σχεδόν πέθανε

Είναι μια μαχήτρια της ζωής και δεν ξεχνά ποτέ...

Πιο φτωχό το θέατρο!

«Εφυγε» σε ηλικία 77 ετών ο σκηνοθέτης και ακαδημαϊκός Σπύρος Ευαγγελάτος

«Εφυγε» σε ηλικία 77 ετών ο σκηνοθέτης και ακαδημαϊκός Σπύρος Ευαγγελάτος

Ενα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας του νεοελληνικού θεάτρου έκλεισε χθες με τον θάνατο του Σπύρου Ευαγγελάτου.

Ο σπουδαίος σκηνοθέτης, μεταφραστής και ακαδημαϊκός, που το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών, βυθίζοντας στο πένθος τους δικούς του ανθρώπους και στη θλίψη σύσσωμο τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας.

0565 spiros evagelatos katerina evagelatoy 732016

Η απώλειά του καταγράφηκε 12 χρόνια μετά τον χαμό της συζύγου και «μούσας» του Λήδας Τασοπούλου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά: την Κατερίνα, που ακολούθησε τα βήματά του και εξελίχθηκε σε μια σημαντική σκηνοθέτρια, και τον Αντίοχο, ο οποίος ήταν μουσικός της ραπ σκηνής και είχε κυκλοφορήσει δύο CD με το γκρουπ Βόρεια Κυκλώματα.

Ο θάνατος του τελευταίου από υπερβολική δόση ουσιών το 2010 ήταν το δεύτερο μεγάλο χτύπημα της μοίρας για τον Σπύρο Ευαγγελάτο, που έως τότε δεν είχε προλάβει να ξεπεράσει ακόμη την απώλεια της Λήδας. «Τον πρώτο καιρό δεν μπορούσα ούτε την πένα να πιάσω στο χέρι μου για να γράψω…» είχε δηλώσει ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του, σχολιάζοντας το πόσο τον είχε σημαδέψει ο θάνατος της συζύγου του, η οποία πάλευε πέντε χρόνια με τον καρκίνο. Τεράστιος όμως ήταν και ο πόνος που βίωσε όταν αποχαιρέτησε το 23χρονο παλικάρι του.

antiohos eyaggelatos

Σκηνοθέτης με σπουδαίο έργο, ακαδημαϊκός, μεταφραστής, μα πάνω απ’ όλα ακούραστος εργάτης της τέχνης, ο 77χρονος Σπύρος Ευαγγελάτος βρισκόταν στις καλλιτεχνικές επάλξεις σχεδόν έως το τέλος της ζωής του. Το περασμένο καλοκαίρι άλλωστε είχε «ανεβάσει» τον «Αμύντα» του Μόρμορη στο Ηρώδειο, σε μια παράσταση που είχε καθηλώσει το κοινό, το οποίο για ώρα τον χειροκροτούσε όρθιο.

Γιος του σπουδαίου μουσουργού Αντίοχου Ευαγγελάτου (από τον οποίο πήρε το όνομά του και ο πρόωρα χαμένος γιος του) και της αρπίστριας Ξένης Μπουρεξάκη, ο σημαντικός σκηνοθέτης γεννήθηκε το 1940. Τελειώνοντας το σχολείο μπήκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ άρχισε να φοιτά στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η πρώτη σκηνοθετική δουλειά του ήταν σε ηλικία μόλις 21 ετών, στο άπαιχτο κρητικό έργο του 1655 «Φορτουνάτος», ενώ μαζί με άλλους συμφοιτητές του, το 1961, ίδρυσε τη Νεοελληνική Σκηνή. Το 1975 μαζί με την αξέχαστη σύζυγό του Λήδα Τασοπούλου ίδρυσαν στην Πλάκα το Αμφι-Θέατρο, ένα καλλιτεχνικό στέκι το οποίο στέγασε όλες τις θεατρικές ανησυχίες του ζευγαριού.

Στον πυρήνα του προγραμματισμού του θεάτρου, το οποίο τελικά έβαλε λουκέτο λόγω της κρίσης και της έλλειψης κρατικής επιχορήγησης το 2011, έπειτα από 36 χρόνια λειτουργίας, βρισκόταν το αρχαίο δράμα και τα μεγάλα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Ο σκηνοθέτης είχε διατελέσει γενικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, αλλά και πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το 2005 είχε εκλεγεί τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ το 2013 είχε ανακηρυχθεί πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη αύριο, στις 15.00, από το Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας.

Η γυναίκα που τον στήριξε

Μετά τη σκοτεινή προσωπική περίοδο που ακολούθησε τον θάνατο της Λήδας Τασοπούλου, αλλά και τον τραγικό χαμό του γιου τους, ο Σπύρος Ευαγγελάτος επέστρεψε δυναμικά στη ζωή. Εκτός από την κόρη του Κατερίνα, η οποία υπήρξε πάντοτε το στήριγμά του, ο αξέχαστος σκηνοθέτης μοιραζόταν τη ζωή του τα τελευταία χρόνια με την κατά πολλά χρόνια νεότερή του ηθοποιό Χριστιάννα Μαντζουράνη (φωτό). 

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388 630x386 630x387


{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...