Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Ο Λάνθιμος φλερτάρει με το Οσκαρ

Αρωμα Ελλάδας στα φετινά βραβεία, με τον «Αστακό» να είναι υποψήφιος στην κατηγορία Πρωτότυπου Σεναρίου και το φιλμ «4.1 Miles» στο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους

Ελληνικό άρωμα και γεύση από την αρμύρα του Αιγαίου θα φέρει στα φετινά Οσκαρ η διπλή συμμετοχή της Ελλάδας. Ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου είναι υποψήφιος για Οσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου, όπως ανακοινώθηκε χθες από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Εξι χρόνια μετά τον «Κυνόδοντα» ο Γιώργος Λάνθιμος διεκδικεί το πολυπόθητο αγαλματίδιο από κοινού με τον Ευθύμη Φιλίππου. Ομως και μία νέα Ελληνίδα δημιουργός, η φοιτήτρια Δημοσιογραφίας στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας Δάφνη Ματζιαράκη είναι υποψήφια στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους για την ταινία της «4.1 Miles», με θέμα το Προσφυγικό, που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Λέσβο, πάνω σε ένα σκάφος του Λιμενικού.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ «4.1 Miles»

Το ντοκιμαντέρ αφηγείται μία ημέρα από τη ζωή του καπετάνιου του σκάφους Κυριάκου Παπαδόπουλου, εν μέσω προσφυγικής κρίσης, και έχει ήδη κατακτήσει το φοιτητικό Οσκαρ.

tq34t34 4

Εκπλήξεις αλλά και κάτι από την αίγλη των ρομαντικών μιούζικαλ φέρνουν στη διοργάνωση οι υποψηφιότητες για το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας, που επιβεβαιώνουν μεν κάποια προγνωστικά, αλλά και πρωτοτυπούν με πολύ διαφορετικές ταινίες, όπως οι «Moonlight», με οκτώ υποψηφιότητες, «Fences» με τέσσερις και «Hidden Figures», δημιουργώντας σχετική αγωνία για τη βραδιά των απονομών. Στην κορυφή βρίσκεται ωστόσο το «La La Land», που είναι υποψήφιο για 14 αγαλματίδια, ισοφαρίζοντας τον «Τιτανικό» και το «All about Eve». Στην ίδια κατηγορία, η ταινία-έκπληξη «Arrival» και οι «Hell or High Water», «Lion», «Manchester by the Sea», αλλά και το «Hacksaw Ridge», η αληθινή ιστορία που σκηνοθέτησε ο Μελ Γκίμπσον, ο οποίος με αυτή την υποψηφιότητά του αλλά και την υποψηφιότητα για τη σκηνοθεσία βγαίνει από το 10ετές καθεστώς του… παρία του Χόλιγουντ, λόγω της εξωκινηματογραφικής συμπεριφοράς του.

tq34t34 1

Για το Οσκαρ Γυναικείου Ρόλου υποψήφιες είναι οι Ρουθ Νέγκα («Loving»), Ιζαμπέλ Ιπέρ («Elle»), Εμα Στόουν («La La Land»), Νάταλι Πόρτμαν («Jackie») και Μέριλ Στριπ («Florence Foster Jenkins»). Υποψήφιοι Ανδρικού Ρόλου είναι οι Ντένζελ Ουάσινγκτον («Fences»), Ράιαν Γκόσλινγκ («La La Land»), Βίγκο Μόρτενσεν («Captain Fantastic»), Κέισι Αφλεκ («Manchester by the Sea») και Αντριου Γκάρφιλντ («Hacksaw Ridge»).

tq34t34 2

Στους δεύτερους ρόλους υποψήφιες στις γυναίκες είναι οι Ναόμι Χάρις, Νικόλ Κίντμαν, Μισέλ Γουίλιαμς, Βαϊόλα Ντέιβις και Οκτάβια Σπένσερ, ενώ στους άνδρες οι Μαερσάλα Αλι, Ντεβ Πατέλ, Τζεφ Μπρίτζες, Λούκας Χέντζες και Μάικλ Σάνον.

tq34t34 1

Σπάει ρεκόρ

Η φετινή διοργάνωση σπάει κατεστημένα και ρεκόρ. Οι υποψηφιότητες δεν ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου αλλά στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας και σε εκπομπές. Για πρώτη φορά και μετά τις αντιδράσεις περί «Λευκών Οσκαρ» έξι μαύροι ηθοποιοί είναι υποψήφιοι, αριθμός-ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού, ενώ η Μέριλ Στριπ έγινε η πρώτη ηθοποιός με 20 υποψηφιότητες!

tq34t34 3

Η τελετή απονομής που αναμένεται με ενδιαφέρον θα πραγματοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου με οικοδεσπότη τον Τζίμι Κίμελ.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388 630x386

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...