Οι αγαπημένες «φωλιές» των μικροβίων

Οι πέντε πιο μολυσμένες επιφάνειες που αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων, σύμφωνα με το περιοδικό «Science of Us»

Οι πέντε πιο μολυσμένες επιφάνειες που αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων, σύμφωνα με το περιοδικό «Science of Us»

Διανύουμε εποχή έξαρσης της γρίπης και των λοιπών ιώσεων και οι περισσότεροι προσπαθούμε να μην ακουμπάμε επιφάνειες με μικρόβια. Γνωρίζουμε όμως ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες; 

Οπως προκύπτει από τη λίστα με τις πέντε πιο πολυπληθείς σε μικρόβια επιφάνειες, όπως αναδείχθηκαν από το περιοδικό «Science of Us», μπορεί και όχι. Οσο περίεργο και αν ακούγεται, η στεφάνη της τουαλέτας είναι από τα πιο καθαρά σημεία που αγγίζουμε καθημερινά, ακριβώς επειδή λόγω της χρήσης της γίνεται πολύ πιο επισταμένη προσπάθεια στον καθαρισμό της.

Τα ΑΤΜ είναι μακράν πιο βρόμικα. Ακόμα και αν κάποια καθαρίστρια τράπεζας μπαίνει στον κόπο να τα περάσει με ένα πανί στο τέλος της ημέρας, το πιθανότερο είναι ότι αυτό το πανί δεν έχει βουτηχτεί στο σωστό απολυμαντικό υγρό. 
Οι οθόνες των ATM και των άλλων μηχανημάτων αυτοεξυπηρέτησης στο 50% των περιπτώσεων είναι καλυμμένες με ίχνη κοπράνων, όπως αναφέρει το περιοδικό, που σημειώνει ως δεύτερη άκρως μολυσμένη επιφάνεια το κουμπί του ισογείου στα ασανσέρ. 
Οπως εξηγεί, ο ιός της παραγρίπης, που προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος, είναι πολύ συχνός «θαμώνας» αυτού του κουμπιού.

Τσάντες και πετσέτες

Σειρά στην κατάταξη έχουν οι τσάντες που έχουν πάνω από μία χρήση, καθώς σπάνια τις καθαρίζουμε, ενώ συχνά βάζουμε μέσα ωμά τρόφιμα. Σύμφωνα με το «Science of Us», το 99% αυτών των τσαντών είναι γεμάτα βακτήρια, όπως τα κολοβακτηρίδια. 
Οι πετσέτες δε στις οποίες σκουπίζουμε τα χέρια μας μετά το πλύσιμό τους είναι μεγάλες παγίδες για την υγιεινή, αφού αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι υγρές και επειδή ακουμπούν σε αυτές τα χέρια τους άνθρωποι που δεν τα έχουν πλύνει προηγουμένως καλά. Γι’ αυτό όλες οι πετσέτες θα πρέπει να πλένονται κάθε δύο μέρες. 

Τέλος, ένα άλλο αντικείμενο που πιάνουμε συχνά και δεν πάει ο νους μας ότι είναι επικίνδυνο είναι το χερούλι της καφετιέρας του γραφείου. Εκεί υπάρχει ό,τι έχουν ακουμπήσει όλοι πριν το πιάσουν, οπότε δεν είναι να απορεί κανείς για το συμπέρασμα του περιοδικού ότι έχει κολοβακτηρίδια.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388 630x386 630x387

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ