Τρίτη, 22 Ιουλίου, 2025

Ένας «εξωγήινος» για τη Δούρου

Ο «εξωγήινος Τσούβι» προσγειώθηκε στο Θέατρο Ρεματιάς, μπροστά στα...

Μέλντα Σαΐνη: «Η ομορφιά είναι όπλο, αλλά η ψυχή ασπίδα»

Μυστηριώδη ραντεβού, άφωνοι οδηγοί και φλερτ που κόβει την...

«Καιρός για ενημέρωση» με τον Γιώργο Τσαστραφύλλια

Ο «Καιρός για ενημέρωση» παίζει στον Alpha και περιλαμβάνει ό,τι χρειάζεται να γνωρίζουμε για τον καιρό και όχι μόνο.

«Το Σπίτι Δίπλα Στο Ποτάμι»: Η ιστορία της Ασπασίας

Η Έβελυν Ασουάντ ενσαρκώνει την Ασπασία, τη τρίτη κόρη με την μαγευτική φωνή, που αναγκάζεται να βάλει σε προτεραιότητα την οικογένεια της και σε δεύτερη μοίρα τα δικά της «θέλω».

Κρύβει παγίδες το υπερβολικό ψήσιμο τροφών

Επιστήμονες λένε ότι σχηματίζεται η ακρυλαμίδη, που είναι καρκινογόνα

Επιστήμονες λένε ότι σχηματίζεται η ακρυλαμίδη, που είναι καρκινογόνα

Καλό είναι να αποφεύγουμε τόσο το υπερβολικό ψήσιμο όσο και το υπερβολικό τηγάνισμα των τροφών που καταναλώνουμε, συμβουλεύουν οι ειδικοί!

Ειδικότερα δε, η Βρετανική Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) τονίζει ότι η κατανάλωση τροφών περισσότερο ψημένων ή τηγανισμένων κρύβει τον κίνδυνο σχηματισμού μιας ουσίας που θεωρείται καρκινογόνα.

Πιο συγκεκριμένα, η FSA προειδοποιεί ότι όταν οι τροφές που περιέχουν άμυλο, όπως το ψωμί και οι πατάτες, ψηθούν ή τηγανιστούν υπερβολικά, τότε σχηματίζεται η ακρυλαμίδη, υποπροϊόν της διαδικασίας του μαγειρέματος. Τα επίπεδα της εν λόγω ουσίας μάλιστα αυξάνονται όταν αμυλούχες τροφές μαγειρεύονται σε θερμοκρασίες άνω των 120 βαθμών Κελσίου.

Οσο πιο σκούρο χρώμα παίρνει ένα αμυλούχο τρόφιμο τόσο περισσότερη ακρυλαμίδη περιέχει. Ως εκ τούτου, λοιπόν, επειδή δεν είναι σαφές πόση ποσότητα ακρυλαμίδης μπορεί να καταναλώσει με ασφάλεια ο άνθρωπος, η FSA θεωρεί ότι ήδη καταναλώνουμε πάρα πολύ και γι’ αυτό έκρινε αναγκαίο να προβεί σε συστάσεις προς το καταναλωτικό κοινό. Επίσης, συστήνει στους καταναλωτές να μη διατηρούν τις πατάτες στο ψυγείο αλλά σε θερμοκρασία χώρου, επειδή σε χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρων, πράγμα που με τη σειρά του αυξάνει την ποσότητα ακρυλαμίδης που παράγεται κατά το μαγείρεμα. Οπως αναφέρει, «οι πατάτες πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος με θερμοκρασία άνω των 6 βαθμών Κελσίου».

Μελέτες

Εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Cancer Research UK σχολιάζει σχετικά: «Η καρκινογόνα δράση των καλοψημένων ή καλοτηγανισμένων πατατών ή τοστ δεν έχει αποδειχθεί στους ανθρώπους. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η ακρυλαμίδη είναι τοξική για το DNA και προκαλεί καρκίνο ή προβλήματα στο νευρικό και το αναπαραγωγικό σύστημα, οπότε οι επιστήμονες υποθέτουν -αν και δεν έχουν αποδείξει- ότι το ίδιο συμβαίνει στους ανθρώπους». Η ακρυλαμίδη περιέχεται και στον καπνό του τσιγάρου, με συνέπεια το κάπνισμα να εκθέτει τους καπνιστές σε τριπλάσια ή τετραπλάσια επίπεδα της ουσίας, σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Αν και καταβάλλονται ήδη προσπάθειες ώστε η βιομηχανία τροφίμων να μειώσει την ακρυλαμίδη στις επεξεργασμένες τροφές και ήδη καταγράφεται κάποια πρόοδος, δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή της και ότι είναι δυνητικά επικίνδυνη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εβελίνα Παπούλια – Αφροδίτη Λιάντου: Οι βουτιές με τους συντρόφους τους και άλλους ηθοποιούς

Η Εβελίνα Παπούλια τα τελευταία χρόνια είναι ευτυχισμένη στο πλευρό του συντρόφου της, Σταύρου.

Τα… έψαλαν στη Μαρίνα Σταυράκη που πήγε να προσκυνήσει με ξώπλατο φόρεμα

Αντιδράσεις για το styling της Μαρίνας Σταυράκη σε εκκλησία...

«Ποντικοί» άρπαξαν «χρυσά» ρολόγια από τη βίλα του πρώην της Μπέλλα

Ενα από τα μεγαλύτερα «χτυπήματα» που έχουν καταγραφεί ποτέ...

Πλημμύρισαν διάσημες κορμάρες τα ελληνικά νησιά

Διάσημες από όλο τον κόσμο, με εκατομμύρια ακόλουθους στο...

Πέτρος Φιλιππίδης: Άστεγος και σε απόγνωση μετά την πυρκαγιά στο σπίτι του

Μόλις λίγα 24ωρα μετά την καταδίκη του στο Μικτό...

Κατερίνα Κόκλα: Οι διακοπές στη Νάξο με τον γιο της, Αρναούτογλου junior

Η Κατερίνα Κόκλα απολαμβάνει τις διακοπές με τον γιο της, Αναστάση Αρναούτογλου στο νησί της, τη Νάξο.

Το δημόσιο σχόλιο της Μαρίας Κορινθίου στον σύντροφό της: «Όμορφέ μου άντρα, υπέροχε»

Η Μαρία Κορινθίου είναι ερωτευμένη και δεν το κρύβει!...

Ανέβασε στα ύψη τη θερμοκρασία 50χρονη Ελληνίδα πρωταγωνίστρια ποζάροντας με μπικίνι

Μας τρέλανε Ελληνίδα πρωταγωνίστρια με τη φωτογραφία που πόσταρε να ποζάρει στα 50 της με μπικίνι.
spot_img
spot_img