Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ξανά ισόβια στη Βουλγάρα που είχε σκοτώσει τον καπετάνιο σύζυγό της

Μεγάλη ανατροπή φέρνει στην υπόθεση της 59χρονης Βουλγάρας, η...

Η νέα δισκογραφική δουλειά της Evgenia

Την καλύτερη περίοδο της ζωής της διανύει η Evgenia,...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία αποφυλακίζεται

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

«Βράζει» η Νίσυρος με την αποκάλυψη πως δημόσιος υπάλληλος παρέσυρε αγόρια ηλικίας...

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη πως ο αρχαιοφύλακας του μουσείου...

Κρύβει παγίδες το υπερβολικό ψήσιμο τροφών

Επιστήμονες λένε ότι σχηματίζεται η ακρυλαμίδη, που είναι καρκινογόνα

Επιστήμονες λένε ότι σχηματίζεται η ακρυλαμίδη, που είναι καρκινογόνα

Καλό είναι να αποφεύγουμε τόσο το υπερβολικό ψήσιμο όσο και το υπερβολικό τηγάνισμα των τροφών που καταναλώνουμε, συμβουλεύουν οι ειδικοί!

Ειδικότερα δε, η Βρετανική Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) τονίζει ότι η κατανάλωση τροφών περισσότερο ψημένων ή τηγανισμένων κρύβει τον κίνδυνο σχηματισμού μιας ουσίας που θεωρείται καρκινογόνα.

Πιο συγκεκριμένα, η FSA προειδοποιεί ότι όταν οι τροφές που περιέχουν άμυλο, όπως το ψωμί και οι πατάτες, ψηθούν ή τηγανιστούν υπερβολικά, τότε σχηματίζεται η ακρυλαμίδη, υποπροϊόν της διαδικασίας του μαγειρέματος. Τα επίπεδα της εν λόγω ουσίας μάλιστα αυξάνονται όταν αμυλούχες τροφές μαγειρεύονται σε θερμοκρασίες άνω των 120 βαθμών Κελσίου.

Οσο πιο σκούρο χρώμα παίρνει ένα αμυλούχο τρόφιμο τόσο περισσότερη ακρυλαμίδη περιέχει. Ως εκ τούτου, λοιπόν, επειδή δεν είναι σαφές πόση ποσότητα ακρυλαμίδης μπορεί να καταναλώσει με ασφάλεια ο άνθρωπος, η FSA θεωρεί ότι ήδη καταναλώνουμε πάρα πολύ και γι’ αυτό έκρινε αναγκαίο να προβεί σε συστάσεις προς το καταναλωτικό κοινό. Επίσης, συστήνει στους καταναλωτές να μη διατηρούν τις πατάτες στο ψυγείο αλλά σε θερμοκρασία χώρου, επειδή σε χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρων, πράγμα που με τη σειρά του αυξάνει την ποσότητα ακρυλαμίδης που παράγεται κατά το μαγείρεμα. Οπως αναφέρει, «οι πατάτες πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος με θερμοκρασία άνω των 6 βαθμών Κελσίου».

Μελέτες

Εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Cancer Research UK σχολιάζει σχετικά: «Η καρκινογόνα δράση των καλοψημένων ή καλοτηγανισμένων πατατών ή τοστ δεν έχει αποδειχθεί στους ανθρώπους. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η ακρυλαμίδη είναι τοξική για το DNA και προκαλεί καρκίνο ή προβλήματα στο νευρικό και το αναπαραγωγικό σύστημα, οπότε οι επιστήμονες υποθέτουν -αν και δεν έχουν αποδείξει- ότι το ίδιο συμβαίνει στους ανθρώπους». Η ακρυλαμίδη περιέχεται και στον καπνό του τσιγάρου, με συνέπεια το κάπνισμα να εκθέτει τους καπνιστές σε τριπλάσια ή τετραπλάσια επίπεδα της ουσίας, σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Αν και καταβάλλονται ήδη προσπάθειες ώστε η βιομηχανία τροφίμων να μειώσει την ακρυλαμίδη στις επεξεργασμένες τροφές και ήδη καταγράφεται κάποια πρόοδος, δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξή της και ότι είναι δυνητικά επικίνδυνη.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388 630x386 630x387

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...