Το ρολόι της Αποκάλυψης

Η τρομακτική μετακίνηση του λεπτοδείκτη κατά 30 δευτερόλεπτα πιο κοντά στα μεσάνυχτα και η ανησυχία των επιστημόνων για πιθανή παγκόσμια καταστροφή

Μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, το «Ρολόι της Αποκάλυψης» μετακινήθηκε κατά 30 δευτερόλεπτα πιο κοντά στα μεσάνυχτα, την «Ωρα 0» δηλαδή της παγκόσμιας καταστροφής, από την οποία απέχουμε πλέον μόλις δυόμισι λεπτά. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο.

ΑΠΟ ΤΗΝ
ΑΛΕΞΙΑ ΚΟΣΙΝΑ

Η ομάδα των επιστημόνων που το επιβλέπει πήρε την πρωτοβουλία για τη μετακίνηση του λεπτοδείκτη, καθώς διέκρινε αύξηση των κινδύνων για την ανθρωπότητα, οι οποίοι προέρχονται από την κλιματική αλλαγή ως τον πυρηνικό πόλεμο.

Η προηγούμενη μετακίνηση κατά δύο λεπτά με κατεύθυνση την «Αποκάλυψη» είχε γίνει το 1953, μετά την κατασκευή των βομβών υδρογόνου από τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ενωση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ

Η εκτελεστική διευθύντρια και εκδότρια του Δελτίου των Ατομικών Επιστημόνων Ρέιτσελ Μπρόνσον εξήγησε κατά την ανακοίνωση της μετακίνησης του δείκτη χθες: «Το 2016 ήταν μια δύσκολη χρονιά. Στη διάρκεια του 2016 το τοπίο της παγκόσμιας ασφάλειας σκοτείνιασε, καθώς η διεθνής κοινότητα απέτυχε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις πιο πιεστικές υπαρξιακές απειλές για την ανθρωπότητα, δηλαδή τα πυρηνικά όπλα και την κλιματική αλλαγή. Αυτή η ήδη απειλητική κατάσταση για τον κόσμο ήταν το σκηνικό για την έξαρση έντονου εθνικισμού σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της προεκλογικής εκστρατείας για την επιλογή νέου προέδρου στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο νικητής Ντόναλντ Τραμπ προέβη σε ανησυχητικά σχόλια για τη χρήση και τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, και εξέφρασε τη δυσπιστία του στη συντριπτική επιστημονική συναίνεση για την κλιματική αλλαγή».

Το διοικητικό συμβούλιο των επιστημόνων επέκρινε περαιτέρω τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ: «Παρά το γεγονός ότι έχει μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του, οι ασυλλόγιστες δηλώσεις του, η έλλειψη διαφάνειας στις συμβουλές ειδικών και η στελέχωση της κυβέρνησής του με αμφιλεγόμενα πολλές φορές πρόσωπα έχουν ήδη κάνει την κακή διεθνή κατάσταση ασφάλειας χειρότερη».

Το Doomsday Clock, το Σχέδιο Μανχάταν και τα πυρηνικά

tyw45eywe

Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» ή Doomsday Clock ήταν δημιούργημα των επιστημόνων που συμμετείχαν στο Σχέδιο Μανχάταν το 1947 (το ερευνητικό πρόγραμμα που δημιούργησε τα πρώτα πυρηνικά όπλα στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου) για να μετρά συμβολικά πόσο επικείμενη είναι η καταστροφή του πλανήτη.

Αρχικά περιελάμβανε μόνο μια πιθανή καταστροφή από πυρηνική σύγκρουση, ενώ στην πορεία συμπεριέλαβε και άλλες απειλές, όπως η κλιματική αλλαγή, τα βιολογικά όπλα και οι απειλές στον κυβερνοχώρο. Το σημείο της απόλυτης καταστροφής είναι η Ωρα Μηδέν, 24.00 ή Μεσάνυχτα.

Από τη δημιουργία του, οι δείκτες του ρολογιού έχουν μετακινηθεί 19 φορές, φτάνοντας μόλις δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα το 1953 και 17 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα το 1991, με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Το 2015 οι δείκτες του ρολογιού είχαν πάει πίσω κατά δύο λεπτά, δείχνοντας τρία λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα, δηλαδή 23.57. Μεταξύ των επιστημόνων που απαρτίζουν την ομάδα που επιβλέπει τις τοποθετήσεις των δεικτών του ρολογιού συγκαταλέγονται πέντε νομπελίστες.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388 630x386

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ