Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

Νέα κακοκαιρία πλήττει τη χώρα, με κύριο χαρακτηριστικό τις δυνατές βροχοπτώσεις

Εκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε το μεσημέρι της...

«My style rocks»: Η Κατερίνα Καραβάτου θα είναι η νέα παρουσιάστρια

«Πολύφερνη νύφη» η θέση της παρουσιάστριας του «My style...

Η Βούλα Πατουλίδου έκλεψε ξανά τις εντυπώσεις με τις ενδυματολογικές επιλογές της

Η Βούλα Πατουλίδου ίσως έχει τον καλύτερο και πιο...

Μάρα Μεϊμαρίδη: «Το Κατερινάκι το λατρεύω… Πώς να πάω στην εκπομπή;»

Η Μάρα Μεϊμαρίδη παρουσίασε σε κεντρικό βιβλιοπωλείο της Αθήνας...

Ο δρόμος για την επιτυχία έχει συνοδοιπόρο και την… αποτυχία!

► Γιατί κάποιοι άνθρωποι κατορθώνουν να επιτύχουν, για παράδειγμα, στον επαγγελματικό τομέα, ενώ άλλοι όχι;
► Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά με συνέπεια να ξεχωρίζουν από τους υπολοίπους;

Γιατί κάποιοι άνθρωποι κατορθώνουν να επιτύχουν, για παράδειγμα, στον επαγγελματικό τομέα, ενώ άλλοι όχι; Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά με συνέπεια να ξεχωρίζουν από τους υπολοίπους; Η επιτυχία σίγουρα δεν είναι θέμα τύχης. 

Ενα από τα πιο σημαντικά βήματα του δρόμου σας προς την επιτυχία είναι η θετική σκέψη. Αντίθετα, η απαισιοδοξία, οι αμφιβολίες για τον εαυτό μας και τις δυνατότητες που έχουμε ώστε να επιτύχουμε υποσκάπτουν τον στόχο, δρουν αποθαρρυντικά και στο τέλος ανασταλτικά.

Ισως να ακούγεται σαν σχήμα οξύμωρο, αλλά η αποτυχία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του δρόμου προς την επιτυχία. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν να θυμούνται πολλές αποτυχίες στην πορεία τους μέχρι να φτάσουν στο θεμιτό αποτέλεσμα και στην αναγνώριση, γι’ αυτό και οτιδήποτε πάει στραβά και μεταφράζεται ως αποτυχία δεν πρέπει να το αξιολογούμε αρνητικά.

Οπως είναι φυσικό, βάζοντας έναν στόχο στη ζωή μας, υπάρχουν κυρίως δύο ενδεχόμενα αποτελέσματα: η επιτυχία ή η αποτυχία. Η επιτυχία συνήθως φέρνει την ευχαρίστηση, την ικανοποίηση και δίνει ώθηση στο να θέσει κάποιος τους επόμενους στόχους. Η αποτυχία, από την άλλη μεριά, πολλές φορές μπορεί να πεισμώσει κάποιον και να τον κάνει να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο! Υπάρχει, όμως, και το σοβαρό ενδεχόμενο να τον οδηγήσει στην απογοήτευση, με συνέπεια να μειώσει την επιθυμία μιας επόμενης νέας προσπάθειας.

Οι σκέψεις

Πέρα από τον φόβο της αποτυχίας υπάρχει και ο φόβος της επιτυχίας, δηλαδή πολλοί άνθρωποι μπορεί να νομίζουν ότι είναι ανήμποροι να αντιμετωπίσουν την αποτυχία, ενώ ουσιαστικά αυτό που φοβούνται είναι το ενδεχόμενο success story. Σκέψεις του τύπου «και ποιος είμαι εγώ για να φτάσω εκεί;», «δεν το αξίζω αυτό» ή «δεν είμαι αρκετά καλός για να επιτύχω αυτό που ονειρεύομαι» απορρέουν από τον φόβο γύρω από τη διαχείριση της επιτυχίας ή από το κατά πόσο την αξίζετε! Ισως επίσης να κάνετε αρνητικούς συσχετισμούς συνδέοντάς τη με καταστάσεις όπως η μοναξιά, η απώλεια ουσιαστικών σχέσεων ή η εγωιστική συμπεριφορά.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Νέα κακοκαιρία πλήττει τη χώρα, με κύριο χαρακτηριστικό τις δυνατές βροχοπτώσεις

Το να επιτύχετε τους στόχους σας, όμως, μπορεί να είναι απόλυτα ισορροπημένο και να επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Σε αυτό το σημείο μπαίνει και ένα σημαντικό ερώτημα. Πώς θα διαχειριστούμε την επιτυχία μας; Η απάντηση είναι αβίαστη.

Η οικονομική ή η επαγγελματική επιτυχία δεν είναι απαραίτητο να θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις σας. Προσπαθήστε να αποβάλετε τυχόν αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να έχετε ή τις όποιες αμφιβολίες για τον εαυτό σας. Κάθε άνθρωπος αξίζει να επιτύχει, γιατί όχι και εσείς;

Καθένας που πέτυχε έναν στόχο του οφείλει να αποδεχτεί τον πραγματικό εαυτό του για να ξεκινήσει το δικό του νέο ταξίδι. Θα λέει: «Εγώ είμαι αυτός που είμαι και θα καταβάλω προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί ο νέος στόχος μου». Ετσι, κάθε προσπάθεια καλής απόδοσης και αποδεκτής συμπεριφοράς θα φαίνεται ότι είναι πραγματική!

Τι θα κάνατε εάν ξέρατε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχετε; Εάν υποθέσουμε ότι με έναν μαγικό τρόπο σάς δινόταν η πληροφορία πριν από τη δοκιμασία ότι τελικά θα καταφέρετε να φτάσετε στον σκοπό σας μέσα στο χρονικό περιθώριο που είχατε θέσει, τι θα άλλαζε στον τρόπο που νιώθετε και συμπεριφέρεστε σήμερα; Αρχίστε πλέον να συμπεριφέρεστε με τη σιγουριά, την αυτοπεποίθηση και την ηθική ικανοποίηση του νικητή. Οι σκέψεις σας είναι «αυτοεκπληρούμενες προφητείες», δηλαδή συχνά τείνουν να επαληθεύονται και στη ζωή. Εάν διαρκώς σκέφτεστε ότι κάτι είναι αδύνατο ή ότι δεν έχετε την ικανότητα να επιτύχετε, ίσως να μην αρχίσετε καν τη διαδρομή για την πραγματοποίηση των νέων ονείρων σας. Οι σκέψεις σας, λοιπόν, θα επαληθευτούν αργά ή γρήγορα.

Δημοφιλείς ειδήσεις  «Κιβωτός του Κόσμου»: Υποψήφιοι δωρητές κάνουν πίσω μετά το σκάνδαλο

Οι γύρω μας

Το ίδιο πρέπει να έχουμε στον νου μας και για τους άλλους που έχουμε γύρω μας. Ερωτήματα «εσύ δεν είσαι όπως ήσουν», «εσύ δεν είσαι όπως συμφέρει εμένα», «εσύ δεν είσαι όπως εγώ θέλω» ίσως να περιπλέξουν τις σχέσεις με το οικογενειακό ή το φιλικό περιβάλλον.

Η πλήρης εικόνα της πραγματικότητας θα επιτευχθεί αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε όλα τα παραπάνω και τα μεταφράσουμε στις πραγματικές τους διαστάσεις όταν χρειάζεται. Με τον τρόπο αυτό, καταφέρνουμε να σχεδιάσουμε, να δουλέψουμε και εν τέλει να φτάσουμε σε αυτή την ωριμότητα που θα μας κάνει
rt4w35twe5g 2ευτυχισμένους. Και τώρα που έχουμε κατακτήσει την επιτυχία, αλλά και στο μέλλον.

Το σημαντικότερο σημείο, όμως, γύρω από το θέμα «στόχος – προσπάθεια – αποτέλεσμα» είναι να μη σταματάει κανείς να θέτει νέους στόχους και να κάνει όνειρα! Αυτά που δίνουν αξία σε κάθε πιθανό αποτέλεσμα είναι η συναισθηματική επένδυση για τον στόχο, η οποία έχει προηγηθεί, και το ταξίδι της προσπάθειας για την επίτευξή του!

*MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France
www.michalopoulou.gr
www.facebook.com/Σοφία Π. Μιχαλοπούλου

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388 630x386 630x387

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Λίνα Δρούγκα – Σπύρος Θεοδωρόπουλο: Μυστικός γάμος στο σπίτι τους, στο Κεφαλάρι

Γάμος «κεκλεισμένων των θυρών» για τη Λίνα Δρούγκα. Η...

Φίλιππος Οικονόμου – Στεφανία Βερριοπούλου: Ο πολυτελής γάμος του ζευγαριού

Ένας αριστοκρατικός γάμος, με πολλή αγάπη, πολυτέλεια αλλά χωρίς...

Υπόθεση «Κιβωτού»: Η σύζυγος του πατέρα κατέθεσε 500.000€ σε λογαριασμό της «Κιβωτού»

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι αποκαλύψεις κατά του πατέρα Αντωνίου...

Ο Κώστας Μουτζούρης πάντρεψε την κόρη του με τον αγαπημένο της Βασίλη στη Λέσβο

Γάμος και χαρές στη Λέσβο! Μας είχε προαναγγείλει τον...

Η Μαρία Θωμά είναι ζευγάρι με τον Ίαν Χολμς! Το ταξίδι της στο Αμπού Ντάμπι για το γκραν πρι

Μπορεί να μην είναι λάτρις της μεγάλης ταχύτητας όταν...

Σε συγγενείς η 12χρονη και τα αδέρφια της από τον Κολωνό

Σε σπίτια στενών συγγενών τους επέστρεψαν τα έξι παιδιά,...

Αυτός είναι ο λόγος που αποχώρησε η Άντζελα Δημητρίου από την παράσταση «Γεια- the musical»

H μουσική θεατρική παράσταση του συνθέτη Φοίβου «γεια- the...

Πώς είναι σήμερα «γιος» του Μπέζου στο «Ευτυχισμένοι Μαζί» Σάββας Σαλίπας

Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί! Ο μικρός Γιαννάκης Μαυροτσούκαλος...