Αναγέννηση της καρδιάς με νέα «όπλα»

Δύο έρευνες που φέρνουν ελπίδα για αποκατάσταση μετά το έμφραγμα

Δύο έρευνες που φέρνουν ελπίδα για αποκατάσταση μετά το έμφραγμα

Σημαντικά βήματα στις θεραπείες για την αποκατάσταση των ασθενών που έχουν υποστεί έμφραγμα σηματοδοτούν δύο ξεχωριστές πρόσφατες έρευνες Αμερικανών επιστημόνων, που αφορούν, αφενός, την επιτυχή παραγωγή κυττάρων του επικαρδίου με βλαστοκύτταρα και, αφετέρου, την αποκατάσταση του ηλεκτρικού δυναμικού της καρδιάς.

Η χρήση βλαστοκυττάρων για την αποκατάσταση μυϊκού ιστού στην καρδιά, που καταστρέφεται έπειτα από έμφραγμα (εξαιτίας της νέκρωσης των κυττάρων που παύουν να αιματώνονται, ως συνέπεια της φραγής των αιμοφόρων αγγείων), εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια σε πειραματικές έρευνες. Ομως, μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν γνώριζαν με ποιον τρόπο θα «δώσουν» την πληροφορία στα βλαστοκύτταρα να αναπαράξουν κύτταρα σε επιμέρους τμήματα της καρδιάς.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Penn State, που από το 2012 έχουν ανακαλύψει και εφαρμόσει χημικά ερεθίσματα τα οποία προκαλούν τα βλαστοκύτταρα να αποκαταστήσουν φθορές στο μυοκάρδιο, πέτυχαν με νέα έρευνά τους να τα καθοδηγήσουν ώστε να παράξουν κύτταρα του επικαρδίου, δηλαδή του εξωτερικού περιβλήματος της καρδιάς που καταστρέφεται στα βαριά περιστατικά.

Μόρια πρωτεϊνών
Χρησιμοποιώντας στα ανθρώπινα καρδιακά βλαστοκύτταρα, κατ’ επανάληψη, το χημικό μονοπάτι σηματοδότησης που είναι γνωστό ως Wnt (μόρια πρωτεϊνών που ελέγχουν βιολογικές διεργασίες και συντονίζουν πολλαπλά κυτταρικά σήματα), οι ερευνητές πέτυχαν να παράξουν κύτταρα επικαρδίου, που μάλιστα ξεχώριζαν από τα κύτταρα μυοκαρδίου χάρη σε μια πρωτεΐνη που τους προσέδιδε φωσφορίζον χρώμα.

Ετσι, όπως εξηγούν στη δημοσίευση των συμπερασμάτων της έρευνάς τους στο «Nature Biomedical Engineering», μπόρεσαν να τα απομονώσουν, με προοπτική να τα μεταμοσχεύσουν -σε επόμενο στάδιο της πειραματικής έρευνας- σε ασθενείς που έχουν υποστεί έμφραγμα για να αποκατασταθεί η βλάβη στην καρδιά τους.

Παράλληλα, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Dalhousie κατέγραψαν για πρώτη φορά τεκμήρια -δημοσιεύουν τη σχετική μελέτη τους στο «Proceedings of the National Academy of Sciences»- ότι η ηλεκτρική «σύνδεση» του ουλώδους ιστού της καρδιάς (στα τμήματα που έχουν πληγεί ύστερα από έμφραγμα) και του υγιούς ιστού μπορεί να διατηρείται, καθώς μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι, μετά το έμφραγμα, ο ουλώδης ιστός αντικαθιστά αυτόν που νεκρώνεται εμποδίζοντας τη μετάδοση ηλεκτρικών ερεθισμάτων.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388 630x386 630x387 630x387

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ