Κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τα ραδιενεργά απόβλητα στην Κερατέα

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσαν τα ραδιενεργά απόβλητα που εντοπίστηκαν την Κυριακή σε χώρο του Δήμου Λαυρεωτικής στην Κερατέα

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσαν τα ραδιενεργά απόβλητα που εντοπίστηκαν την Κυριακή σε χώρο του Δήμου Λαυρεωτικής στην Κερατέα.

Στο σημείο έσπευσαν επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, που διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καθώς επρόκειτο για οικιακά απορρίμματα ατόμου που έχει υποβληθεί σε θεραπεία καρκίνου με ραδιενεργό ιώδιο.

Τα ραδιενεργά απόβλητα εντοπίστηκαν αρχικά στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Φυλής, όταν φορτηγό του Δήμου Λαυρεωτικής επιχείρησε να αποθέσει σκουπίδια. Τα ειδικά μηχανήματα του ΧΥΤΑ ανίχνευσαν ραδιενεργό ιώδιο στα απορρίμματα, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η απόθεσή τους και να επιστραφούν στον Δήμο Λαυρεωτικής. Στη συνέχεια, για το περιστατικό ενημερώθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, που έδωσε εντολή στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος να διερευνήσουν την υπόθεση και να λάβουν μέτρα.

Οι επιθεωρητές εντόπισαν τα απόβλητα μέσα σε περιφραγμένο χώρο του Δήμου Λαυρεωτικής στο Βιομηχανικό Πάρκο Κερατέας, όπου έσπευσαν επίσης εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και επιστήμονες από τον Δημόκριτο και την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), οι οποίοι πραγματοποίησαν ραδιολογικό έλεγχο.

Μικρές ποσότητες

Σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, ο έλεγχος έδειξε μικρές («ανιχνεύσιμες») ποσότητες ραδιενέργειας, που δεν αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η ραδιενέργεια μάλλον προέρχεται «από εκκρίματα ατόμου που υποβλήθηκε πρόσφατα σε πρακτική πυρηνικής ιατρικής (π.χ. θεραπεία νεοπλασιών στον θυρεοειδή αδένα), τα οποία κατέληξαν σε οικιακά απορρίμματα». Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, τα ραδιενεργά απόβλητα θα παραμείνουν στον χώρο για μια εβδομάδα, ώστε να αδρανοποιηθούν (ο χρόνος ημιζωής του ραδιενεργού ιωδίου είναι οκτώ ημέρες) και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ Φυλής. Σε βάρος του δήμου θα επιβληθούν κυρώσεις για «παράνομη απόθεση στερεών αποβλήτων».

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388 630x386 630x387

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ