Διαστημική η… ανάπτυξη

Ο Νίκος Παππάς ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία της ελληνικής NASA

Ο Νίκος Παππάς ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία της ελληνικής NASA

Ολα τα ‘χαμε, η ελληνική διαστημική υπηρεσία μάς έλειπε. Την ίδρυσή της ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς (φωτό), λες και η κυβέρνηση έλυσε όλα τα άλλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και βρήκε πεδίο ανάπτυξης στις διαστημικές εφαρμογές.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, με την εκτόξευση, φέτος, του δορυφόρου Hellas Sat δημιουργούνται σημαντικές εμπορικές ευκαιρίες, που θα αξιοποιηθούν από μία εταιρία διαστημικής πολιτικής αντίστοιχη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Το Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών θα αναλάβει τη μίσθωση των διαθέσιμων αναμεταδοτών που δεν θα αξιοποιηθούν από το Ελληνικό Δημόσιο (για στρατιωτικές, τηλεοπτικές και άλλες εφαρμογές).

Επίσης θα αξιοποιηθούν οι ερευνητικές και οι επιστημονικές εφαρμογές που προκύπτουν από πολιτικές για το Διάστημα (εφαρμογές πολιτικής προστασίας, παρακολούθηση Γης, πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών, αυθαίρετης δόμησης κ.λπ.).

Το ΕΚΔΕ, όπως αναφέρεται, θα διασυνδεθεί ως κόμβος με σημαντικά ελληνικά και διεθνή ερευνητικά κέντρα, θα διασυνδέσει την έρευνα με την παραγωγή των ελληνικών επιχειρήσεων, θα διευκολύνει την αξιοποίηση εφαρμογών από την ΕΑΒ και τον Ελληνικό Στρατό, τη διεκδίκηση ερευνητικών προγραμμάτων και προγραμμάτων συμπαραγωγής οπλικών συστημάτων με τον Ελληνικό Στρατό, την ΕΑΒ και το ΝΑΤΟ, καθώς και την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη διαστημική έρευνα και τεχνολογία από την Ε.Ε. και διεθνείς διαστημικούς οργανισμούς.

Η Ελλάδα θα επιδιώξει να καταστεί, επίσης, κέντρο προσέλκυσης εμπορικών εταιριών που θα αιτούνται φάσμα στο Διάστημα, κατά το πρότυπο άλλων χωρών (όπως η Κύπρος και η Μάλτα), οι οποίες αποκομίζουν σημαντικά τέλη. «Πράττουμε το αυτονόητο. Γιατί είναι απλά αδιανόητο η χώρα μας να μη διαθέτει, σήμερα, διαστημική υπηρεσία. Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι στο κοντινό παρελθόν και με ευθύνη των τότε κυβερνήσεων απεμπολήσαμε, ουσιαστικά, τα δικαιώματά μας στο διαστημικό φάσμα» επισημαίνει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής στην ανακοίνωσή του.
Καλά όλα αυτά, αλλά οι Ελληνες πολίτες δεν… ταξιδεύουν στο Διάστημα και περιμένουν από την κυβέρνηση να τους λύσει πρώτα τα επί Γης προβλήματα.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388 630x386 630x387

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ