Καρκίνος στο πάγκρεας και διαβήτης!

Η νέα έρευνα για τις ύπουλες νεοπλασίες που εμφανίζονται στη διάρκεια της θεραπείας

Οι θεραπείες με ορισμένα φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς με διαβήτη, όπως οι ινκρετίνες, έχουν σε πολλές περιπτώσεις ενοχοποιηθεί για πρόκληση καρκίνου στο πάγκρεας.

Ομως μια νέα έρευνα επιστημόνων από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ιταλία απέδειξε ότι η σχέση είναι πιο περίπλοκη και ενδεχομένως αντίστροφη ή και αμφίδρομη.

Η ξαφνική εμφάνιση διαβήτη ή η ραγδαία επιδείνωση ενός διαγνωσμένου διαβήτη αποτελεί ένδειξη για προϋπάρχοντα καρκίνο στο πάγκρεας, «ένα πρώτο σημάδι» που, όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τους ασθενείς για τη διερεύνηση αυτής της κρυφής, ύπουλης νεοπλασίας, που εμφανίζει εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά επιβίωσης, καθώς έως σήμερα ήταν σχεδόν αδύνατη η έγκαιρη διάγνωσή της.

Βασισμένοι σε δεδομένα 825.000 ασθενών με διαβήτη τύπου 2 και σε 2.757 περιστατικά ασθενών που ανέπτυξαν επίσης καρκίνο του παγκρέατος, οι ερευνητές του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Πρόληψης της Λιόν κατόρθωσαν να συνδέσουν τον καρκίνο του παγκρέατος με την εκδήλωση του διαβήτη, δημιουργώντας νέα δεδομένα στη διάγνωση του γενικά ασυμπτωτικού, δύσκολα ανιχνεύσιμου και εξαιρετικά θανατηφόρου αυτού καρκίνου. Οπως διαπίστωσαν, το 50% των περιστατικών νεοπλασίας στο πάγκρεας διαγνώστηκε σε διάστημα ενός έτους από τη διάγνωση διαβήτη τύπου 2 στον ίδιο ασθενή.

Την ευνοούν

Σε ποσοστό 20% αυτές οι διαγνώσεις έγιναν με διαφορά τριών μηνών μεταξύ τους. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε περιπτώσεις ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας των διαβητικών, οπότε απαιτήθηκε πιο επιθετική θεραπεία, αυξήθηκε κατά επτά φορές ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος.

Ενα από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας, για την οποία έγινε σχετική ανακοίνωση στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρκίνου, στο Αμστερνταμ, είναι ότι τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της ραγδαίας επιδείνωσης του διαβήτη, όπως οι ινκρετίνες, που ενεργοποιούν την απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας, ευνοούν την καρκινογένεση.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι την επιδείνωση του διαβήτη μπορεί να έχει προκαλέσει ο υφέρπων καρκίνος στο πάγκρεας. Οι επιστήμονες επιδιώκουν να συνδυάσουν τα ευρήματά τους με άλλες έρευνες πάνω στους νέους βιοδείκτες που αναπτύσσονται για την ανίχνευση του καρκίνου του παγκρέατος.

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388 630x386 630x387

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ