Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Alert για τα Ρίχτερ στη Λέσβο

Συναγερμός στους Ελληνες επιστήμονες για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται (βορείως της Λέσβου) στην τουρκική χερσόνησο Μπαμπάκαλε

Συναγερμός στους Ελληνες επιστήμονες για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται (βορείως της Λέσβου) στην τουρκική χερσόνησο Μπαμπάκαλε

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι επιστήμονες τη σεισμική διέγερση που καταγράφεται βορείως της Λέσβου, μετά τις τρεις ισχυρές δονήσεις των 5 Ρίχτερ και τις δεκάδες μικρότερες που σημειώθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο στην τουρκική χερσόνησο Μπαμπάκαλε. Οι σεισμολόγοι δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν αν έχει ξεκινήσει η μετασεισμική ακολουθία, γι’ αυτό συνιστούν εγρήγορση σε κατοίκους και αρχές.

Πάντως η δραστηριότητα περιορίζεται στα μικρασιατικά παράλια και δεν φαίνεται να μεταφέρεται προς το ελληνικό νησί. Ιδιαίτερα αισθητός, κυρίως στο βόρειο τμήμα της Λέσβου, έγινε ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 04.24 χθες τα ξημερώματα με επίκεντρο στην ηπειρωτική Τουρκία και σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων βόρεια από τον Μόλυβο. Αυτό ήταν το τρίτο «5άρι» σε ένα 24ωρο, καθώς τη Δευτέρα είχαν προηγηθεί τα 5,2 και 5 Ρίχτερ, με επίκεντρο στην ίδια περιοχή.

Οι τρεις ισχυροί σεισμοί συνοδεύτηκαν από δεκάδες μικρότερους, με μέγεθος έως 4,2 Ρίχτερ, και προκάλεσαν ανησυχία στους κατοίκους της Λέσβου, αλλά όχι ζημιές. Αντίθετα, μικροτραυματισμοί και βλάβες σε τουλάχιστον 100 σπίτια αναφέρθηκαν σε τουρκικά χωριά. Παρότι η σεισμική δραστηριότητα περιορίζεται έως τώρα αρκετά μακριά από ελληνικά εδάφη, οι Ελληνες σεισμολόγοι δεν κρύβουν ότι προβληματίζονται από τα συνεχόμενα 5άρια.

«Δεν είναι φυσιολογικό»

«Πρέπει να το παρακολουθήσουμε, γιατί δεν είναι φυσιολογικό» σχολιάζει ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Θανάσης Γκανάς, ενώ ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δηλώνει: «Δεν είναι και πολύ συνηθισμένο να έχουμε αλλεπάλληλες δονήσεις πάνω από 5 Ρίχτερ, καλό θα είναι οι Αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή».

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Γεράσιμο Παπαδόπουλο, χρειάζεται προσοχή καθώς από την έως τώρα εικόνα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν έχουμε εισέλθει σε μετασεισμική ακολουθία. «Παραμένουν ανοιχτά και τα δύο ενδεχόμενα, δηλαδή είτε να πάμε σε σταδιακή εκτόνωση του φαινομένου με μικρότερα μεγέθη είτε να έχουμε τα ίδια μεγέθη ή λίγο μεγαλύτερα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, λέει ότι «το φαινόμενο έχει τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον και παρακολουθείται έντονα», αλλά επισημαίνει ότι «δεν κινδυνεύει ο ελληνικός χώρος και κυρίως η Λέσβος», καθώς μέχρι στιγμής δεν φαίνεται μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας προς το ελληνικό νησί.

Σε ό,τι αφορά την «ταυτότητα» του ρήγματος, ο κ. Γκανάς αναφέρει ότι πρόκειται για το «γνωστό ρήγμα του Μπαμπάκαλε που είναι σχετικά μικρό και δεν μπορεί να δώσει πολύ μεγάλο σεισμό». Πάντως η ευρύτερη περιοχή έχει ιστορικό ενός πολύ ισχυρού σεισμού, εκείνου με μέγεθος 6,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε το 1865 και προκάλεσε αρκετές ζημιές στη βόρεια Λέσβο. «Κατά τη δική μου εκτίμηση, ο σεισμός αυτός ήταν στην ευρύτερη περιοχή αλλά όχι ακριβώς εκεί όπου εξελίσσεται η τωρινή σεισμική δραστηριότητα. Ηταν πιο ανατολικά αλλά, επειδή ήταν μεγάλος, η ζώνη βλαβών επεκτάθηκε μέχρι το Μπαμπάκαλε και τη Μήθυμνα» εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος.

Δήμαρχος Αγκυρας: Ξένες δυνάμεις προκαλούν δονήσεις στην περιοχή

Ξένο «δάκτυλο» που έχει στόχο να πλήξει την Τουρκία «βλέπει» πίσω από τη σεισμική δραστηριότητα στη χερσόνησο Μπαμπάκαλε ο δήμαρχος Αγκυρας Μελίχ Γκιοκτσέκ!
«Σήμερα ένας σοβαρός σεισμός σημειώθηκε στο Τσανάκαλε (σ.σ.: η επαρχία όπου ανήκει η χερσόνησος). Το διερεύνησα και υπάρχει ένα πλοίο που διεξάγει σεισμικές έρευνες εκεί κοντά.

Τι ερευνά αυτό το πλοίο και σε ποια χώρα ανήκει θα πρέπει να βρεθεί άμεσα. Ανησυχώ για έναν πιθανό σεισμό που θα μπορούσε να προκληθεί με τεχνητό τρόπο. Αυτό πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθεί και να ανακοινωθεί στο κοινό» έγραψε ο δήμαρχος της τουρκικής πρωτεύουσας στον λογαριασμό του στο twitter! Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχουν πλοία στη θάλασσα του Μαρμαρά που θα πρέπει να διερευνηθούν επειδή ίσως να αποτελούν «πιθανές απειλές» και τόνισε πως ένας τεχνητός σεισμός κοντά στην Κωνσταντινούπολη θα μπορούσε να έχει στόχο να πλήξει την οικονομία της Τουρκίας!

04.06 espr.weekend 260x160 630x388 630x388 630x389 630x388 630x388 630x387 630x387 630x387 630x389 630x388 630x386 630x387 630x387


{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....