Ανθρωποι με «θεϊκές» ικανότητες

Η δυναμική των τεχνολογιών του μέλλοντος θα αναβαθμίζει τους ανθρώπους σε «θεούς», χαρίζοντας αιώνια νιότη, διάβασμα της σκέψης και ικανότητα σχεδίασης της ζωής

Η δυναμική των τεχνολογιών του μέλλοντος θα αναβαθμίζει τους ανθρώπους σε «θεούς», χαρίζοντας αιώνια νιότη, διάβασμα της σκέψης και ικανότητα σχεδίασης της ζωής

Τεχνολογία ικανή να «αναβαθμίσει» τους ανθρώπους σε «θεούς» αναμένεται να αποτελέσει την πιο προσοδοφόρα επιχείρηση του μέλλοντος. Λόγω του υψηλού κόστους της, ωστόσο, πρόσβαση σε αυτή θα έχει μόνο η οικονομική ελίτ, γεγονός που θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας κοινωνίας δύο ταχυτήτων.

Aπό την Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Αυτή τουλάχιστον είναι η πρόβλεψη του διάσημου συγγραφέα Γιουβάλ Νόα Χαράρι, ο οποίος σε συνέντευξή του στο MarketWatch τόνισε πως «η μεγαλύτερη βιομηχανία του 21ου αιώνα θα αφορά πιθανά την αναβάθμιση του ανθρώπινου είδους».
Οπως εξηγεί, οι άνθρωποι θα αποκτήσουν ικανότητες που στο παρελθόν θεωρούνταν «θεϊκές», όπως η αιώνια νιότη, το διάβασμα της ανθρώπινης σκέψης και η ικανότητα σχεδίασης της ζωής.

Σύμφωνα με τη θεωρία του, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ίδιο λειτουργικό και λογισμικό σύστημα εδώ και 200.000 χρόνια, γεγονός που μας καθιστά το «απόλυτο project» του μέλλοντος.
«Οταν σκεφτόμαστε το μέλλον, φέρνουμε στο μυαλό μας έναν κόσμο στον οποίο άνθρωποι, που είναι πανομοιότυποι με εμάς, απολαμβάνουν καλύτερη τεχνολογία: όπλα λέιζερ, έξυπνα ρομπότ και διαστημόπλοια που ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός.

Η δυναμική των τεχνολογιών του μέλλοντος, όμως, θα είναι τέτοια που θα αλλάξει τον ίδιο τον Homo sapiens, όχι μόνο τα αυτοκίνητα και τα όπλα του, αλλά και το σώμα και το πνεύμα του» εξηγεί μέσα από την ιστοσελίδα του, προσθέτοντας ότι το πιο εντυπωσιακό πράγμα στο μέλλον δεν θα είναι τα διαστημόπλοια, αλλά οι υπάρξεις που θα τα οδηγούν.

Βιολογικά χαρακτηριστικά

Οι βελτιώσεις αυτές, ωστόσο, εκτιμά ότι θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες εισοδηματικές ανισότητες από ποτέ.
Το χάσμα αυτό δεν αποκλείεται μάλιστα να επαναφέρει παλιές ρατσιστικές ιδεολογίες, οι οποίες ωστόσο δεν θα αφορούν βιολογικά χαρακτηριστικά, αλλά επίκτητα.

Τα καλά νέα είναι, σύμφωνα πάντα με τον Χαράρι, ότι τα προηγμένα αυτά ανθρώπινα όντα θα έχουν λιγότερο φόρτο εργασίας στη διάρκεια της ημέρας, αφού την πλειονότητα των καθηκόντων τους θα την αναλαμβάνουν ρομπότ, και έτσι θα έχουν ελεύθερο χρόνο για να παίζουν computer games και να περνούν τη ζωή τους βυθισμένοι σε μια εικονική πραγματικότητα.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ