Τεστ εντοπίζει τον καρκίνο του προστάτη

Βρίσκει στα ούρα τις οργανικές πτητικές ουσίες και δεν απαιτεί επώδυνα μέσα

Βρίσκει στα ούρα τις οργανικές πτητικές ουσίες και δεν απαιτεί επώδυνα μέσα

Από το 2014, όταν μία πρωτοποριακή έρευνα (δημοσιευμένη στο «Journal of Urology») είχε δείξει πως τα σκυλιά μπορούν να οσμιστούν τον καρκίνο του προστάτη με ακρίβεια 97%, οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους ανάλογης ανίχνευσης της νεοπλασίας με τεχνητά αλλά μη επεμβατικά μέσα. 

Και αυτό γιατί έως σήμερα η διάγνωση απαιτεί μία επώδυνη, ενοχλητική διαδικασία βιοψίας, με το δείγμα ιστού να λαμβάνεται με βελόνα, που εισχωρεί μέσω του πέους στον προστατικό αδένα. 

Εξέταση που όμως αποδεικνύεται ότι στο 60% των ανδρών που υποβάλλονται σε αυτήν -με ένδειξη αποκλειστικά τις υψηλές τιμές στην αιματολογική εξέταση μέτρησης της πρωτεΐνης που αποτυπώνει το ειδικό προαταστικό αντιγόνο PSA- είναι περιττή, καθώς βγαίνει αρνητική για καρκίνο του προστάτη.
Αυτή την περιττή ταλαιπωρία υπόσχονται να ανατρέψουν οι ίδιοι ερευνητές του πανεπιστημίου Ιντιάνα – Πέρντιου στην Ιντιανάπολη, οι οποίοι υπογράφουν και την ανακάλυψη του 2014. 

Οι ερευνητές πιστεύουν πως το χημικό τεστ που αυτή τη φορά ανέπτυξαν εντοπίζει με μεγάλη αξιοπιστία τον καρκίνο του προστάτη στα ούρα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των ερευνητών, με επικεφαλής τον Μανγκιλάλ Αγκαργουάλ, στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας στο Σαν Φρανσίσκο, το τεστ εντοπίζει στα ούρα τις οργανικές πτητικές ουσίες που προσδίδουν τη χαρακτηριστική οσμή στις περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο του προστάτη (αυτήν που τα σκυλιά εντοπίζουν με την όσφρηση). 
Μελετώντας δείγματα ούρων 100 ασθενών οι ερευνητές εντόπισαν τη νεοπλασία με ακρίβεια 90%.

Κλινικές δοκιμές

Τώρα σχεδιάζουν ευρύτερες κλινικές δοκιμές και εργάζονται παράλληλα στην ενίσχυση της ακρίβειας του νέου τεστ για ευρεία χρήση, ίσως και απευθείας από τους ασθενείς και σίγουρα από τους ειδικούς ουρολόγους.
Αν και οι περισσότεροι εμφανίζουν χαμηλού βαθμού πρώιμο (και μη μεταστατικό) καρκίνο του προστάτη και ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη διάγνωση της νεοπλασίας, αυτή η πάθηση παραμένει η πιο θανατηφόρα (μετά το μελάνωμα) μορφή καρκίνου στους άνδρες. Η έγκαιρη διάγνωσή της είναι, συνεπώς, κρίσιμη.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ