Το σπάσιμο της κανάτας

Οι ιστορίες πίσω από το εντυπωσιακό έθιμο των μπότηδων στο πανέμορφο νησί

Η Κέρκυρα τις ημέρες του Πάσχα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς και όχι άδικα, αφού τα έθιμα που αναβιώνουν κάθε χρόνο είναι ξεχωριστά και αποτελούν μοναδική εμπειρία για όποιον καταφέρει να τα παρακολουθήσει από κοντά.

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΤΣΑΛΑ

Ενα από τα πιο γνωστά και εντυπωσιακά είναι αυτό των μπότηδων, με το θορυβώδες σπάσιμο κανατιών, που πέφτουν από κάθε μπαλκόνι στην πανέμορφη πόλη της Κέρκυρας μόλις οι καμπάνες σημάνουν την πρώτη Ανάσταση, στις 12 το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου.

Τα πήλινα κανάτια είναι τυλιγμένα με πολύχρωμες κορδέλες, κυρίως κόκκινες, που είναι και το χρώμα του νησιού, όπως στολισμένα είναι και τα μπαλκόνια των γραφικών σπιτιών. Για να γίνουν ακόμα πιο θορυβώδεις οι μπότηδες, τα κανάτια είναι γεμάτα με νερό! Το έθιμο χάνεται στα βάθη του χρόνου και φτάνει έως την περίοδο της Ενετοκρατίας.

Οι λαογράφοι έχουν διατυπώσει διάφορες απόψεις για το πώς ξεκίνησε. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι έχει βάση ένα έθιμο των καθολικών της Ενετοκρατίας, οι οποίοι την Πρωτοχρονιά πετούσαν τα παλιά πράγματα για να φέρει ο νέος χρόνος καινούργια και καλύτερα. Αλλη άποψη αναφέρει ότι το έθιμο προέρχεται από αρχαιοελληνική γιορτή του Απριλίου, όταν οι Ελληνες γιόρταζαν την αρχή της γεωργικής περιόδου, πετώντας τα παλιά πήλινα αγγεία για να γεμίσουν καινούργια με τους φρέσκους καρπούς. Η χριστιανική εκδοχή θέλει το θορυβώδες σπάσιμο να αναπαριστά την οργή για την προδοσία του Ιούδα. Σήμερα θεωρείται ότι με το πέταγμα των κανατιών ξορκίζεται το κακό και ο χειμώνας δίνει τη θέση του στην ανοιξιάτικη αναγέννηση.

Το έθιμο είναι τόσο συναρπαστικό, ώστε ακόμα και οι επισκέπτες του νησιού προμηθεύονται κανάτια για να συμμετάσχουν σε αυτό και φροντίζουν να πιάνουν από νωρίς θέση στο επίκεντρο, που είναι η πλατεία Σπιανάδα. Ολοι, βέβαια, κοιτούν να πάρουν ένα κομματάκι από σπασμένο κανάτι για να το έχουν σπίτι τους, ως φυλαχτό μέχρι την επόμενη Ανάσταση. Το αναστάσιμο σκηνικό συμπληρώνουν κανονιοβολισμοί από το φρούριο, η μουσική της φιλαρμονικής, οι κραυγές και τα χειροκροτήματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πασίγνωστος τραγουδιστής αρραβωνιάστηκε με τον σύντροφό του!

Μετά από τρία χρόνια σχέσης ήρθε και ο αρραβώνας!

Ζευγάρι ηθοποιών παντρεύτηκε στα κρυφά – Ερωτεύτηκε στα γυρίσματα πετυχημένης σειράς

Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος που οδήγησε σε γάμο!

Δεν γνωρίζαμε καν τη σχέση τους κι όμως είναι παντρεμένοι με παιδιά

Αυτό το ζευγάρι είναι χαμηλών τόνων και πολλοί δεν γνώριζαν πως είναι μαζί και μάλιστα παντρεμένο με δύο παιδιά!

Πρωταγωνίστρια που πήρε πρόσφατα διαζύγιο μετά από 17 χρόνια έκανε έξοδο με τον νεαρό σύντροφό της

Η ηθοποιός ερωτεύτηκε ξανά και μάλιστα έναν άντρα αρκετά νεότερό της και συνάδελφό της, τον

Κεφαλονιά: Η μητέρα της 19χρονης Μυρτώς «σπάει» τη σιωπή της – Δείτε όσα κατέθεσε

Την περασμένη Πέμπτη η μητέρα της 19χρονης Μυρτώς που πέθανε στην Κεφαλονιά μετά από υπερβολική δόση ναρκωτικών κατέθεσε όσα γνώριζε.

Σία Κοσιώνη: Η νέα «σιδηρά κυρία» της Αγίας Παρασκευής

Η Κοσιώνη θα παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της...