Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Η Κάιλι Τζένερ με μπασκετμπολίστα του… κολεγίου

Με νεαρό μπασκετμπολίστα φέρεται ότι ξεπερνά η Κάιλι Τζένερ...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ντου της αστυνομίας σε βίλες του ράπερ «Ντίντι»!

Εφοδο σε δύο σπίτια του Σον Κομπς, γνωστού παλαιότερα...

Οι «χαμένοι» θησαυροί στα υπόγεια των μουσείων!

Ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ιδιωτικών χώρων για την αξιοποίηση των αρχαιοτήτων

Ο Σέρλοκ Χολμς, ο πασίγνωστος ντετέκτιβ, δεν υπήρξε στην πραγματικότητα. Ηταν αποκύημα της φαντασίας του συγγραφέα σερ Αρθουρ Κόναν Ντόιλ.

ΑΠΟ ΤΗΝ
ΤΖΙΝΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

Ωστόσο, στην Μπέικερ Στριτ 221Β, στο Λονδίνο, όπου ζούσε μαζί με τον βοηθό του δρα Γουότσον, άνοιξε το 1990 ένα ιδιωτικό μουσείο αφιερωμένο στον διάσημο ερευνητή, με περισσότερους από 60 εργαζομένους και ετήσιο τζίρο 6.000.000 λίρες τον χρόνο, καθώς συρρέουν πλήθη για να δουν αντικείμενα που υποτίθεται ότι ανήκαν σε έναν ήρωα, ο οποίος… δεν υπήρξε ποτέ!

Αντίθετα, στην Ελλάδα οι μισοί από τους αρχαίους θησαυρούς που έχουν βρεθεί παραμένουν αναξιοποίητοι, καθώς είναι καταχωνιασμένοι στα ανήλιαγα υπόγεια των μουσείων! Κι αυτό, τη στιγμή που οι αρχαιότητες αυτές αντιστοιχούν μόλις στο 7%-8% των αρχαιοτήτων που εικάζεται ότι υπάρχουν στην επικράτεια. Ο γνωστός από τις επιτυχίες του στην αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της δημιουργίας ιδιωτικών μουσείων στη χώρα, ώστε να αξιοποιηθούν οι αρχαιότητες που δεν εκτίθενται λόγω έλλειψης χώρων.

«Μια πρόσφατη επίσκεψή μου σε αρχαιολογικό μουσείο της χώρας μού επιβεβαίωσε το γεγονός ότι πρέπει να γίνει κάτι και μάλιστα άμεσα» αναφέρει στην «Espresso» και εξηγεί: «Αρχαιολόγοι είχαν την καλοσύνη να με ξεναγήσουν στο υπόγειο ενός μουσείου τιμής ένεκεν, εξαιτίας του αγώνα μου ενάντια στην αρχαιοκαπηλία. Αυτό που αντίκρισα ήταν αποκαρδιωτικό… Σκονισμένα αρχαία ευρήματα μέσα σε κούτες, πάνω στις οποίες υπήρχαν ταμπέλες φαγωμένες από ποντίκια, οι οποίες αναγράφουν πολύτιμα στοιχεία για κάθε αντικείμενο. Δίχως αυτές τις ταμπέλες είναι σχεδόν αδύνατον να διαπιστωθεί η ταυτότητα του ευρήματος!»

Η συντήρηση

Σύμφωνα με τον κ. Τσούκαλη, η δημιουργία ιδιωτικών μουσείων θα βοηθούσε τόσο στην αξιοποίηση των αρχαιοτήτων όσο και στη συντήρησή τους, ενώ θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά έσοδα για το κράτος και να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας. «Πριν από λίγο καιρό ο αρχαιολόγος Χρήστος Τσιρογιάννης εντόπισε σε δημοπρασία στο εξωτερικό έναν αμφορέα, ο οποίος είχε καταγραφεί στην Ελλάδα, ύστερα από τη σύλληψη αρχαιοκαπήλων! Τέτοιου είδους περιστατικά θεωρώ ότι μπορούν να εξαλειφθούν, αν καταφύγουμε στη λύση των ιδιωτικών μουσείων» υποστηρίζει ο γνωστός ερευνητής.

Από την άλλη πλευρά, εργαζόμενοι στα μουσεία δηλώνουν ότι η καταγραφή των αρχαιολογικών ευρημάτων πραγματοποιείται πλέον και με ηλεκτρονική μορφή, χάρη στη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Ωστόσο, το πρόβλημα επικεντρώνεται στην αδυναμία της ανανέωσης των εκθεμάτων στα μουσεία, καθώς δεν υπάρχουν τα χρήματα για τη συντήρηση όσων αρχαιολογικών θησαυρών παραμένουν στοιβαγμένοι στα υπόγεια.

«Δυστυχώς, οι εκθέσεις είναι μόνιμες και δεν γίνεται ανανέωση ή εναλλαγή των εκθεμάτων. Φανταστείτε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, αν ο επισκέπτης ενός μουσείου ήξερε ότι κατά περιόδους θα είχε και κάτι νέο να δει» αναφέρει στην «Espresso» ένας εργαζόμενος σε μουσείο.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες λύσεις των realities και talent shows

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...