Ανοιξε η Γη!

Αμύνταιο: Βιβλική καταστροφή από κατολίσθηση σε ορυχείο της ΔΕΗ

Αμύνταιο: Βιβλική καταστροφή από κατολίσθηση σε ορυχείο της ΔΕΗ

Από την
Εύα Παπαδάτου

Στα δύο κόπηκε η γη στο Αμύνταιο Φλώρινας, μετά την τεράστια κατολίσθηση που έγινε στο ορυχείο της ΔΕΗ στην περιοχή.

Εκτιμάται ότι αποκολλήθηκαν μάζες 80.000.000 κυβικών μέτρων, που άλλαξαν τον χάρτη της περιοχής (!), ενώ υπάρχουν φόβοι ότι θα συνεχιστούν κι άλλες κατολισθήσεις -ως δευτερογενή φαινόμενα της κύριας κατολίσθησης- τουλάχιστον για το επόμενο εικοσιτετράωρο.
Από την τεράστιας κλίμακας κατολίσθηση υπέστησαν ζημιές περίπου 10 σπίτια που βρίσκονται κοντά στο ορυχείο και εκκενώθηκαν προκειμένου να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.

Σε ξενοδοχεία

Με απόφαση της Περιφέρειας οι κάτοικοι του χωριού Ανάργυροι, για λόγους ασφαλείας, διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία της περιοχής, ενώ ήδη σε συνεργασία με τη ΔΕΗ οι κάτοικοι των 10 σπιτιών που εκκενώθηκαν θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν την οικοσκευή τους και τα αγροτικά μηχανήματά τους σε ασφαλή χώρο.

Η ΔΕΗ τόνισε ότι η κατολίσθηση περιέλαβε σχεδόν όλη την έκταση εκσκαφής του ορυχείου. Πάντως, το φαινόμενο βρισκόταν υπό παρακολούθηση και η λειτουργία του ορυχείου είχε διακοπεί από τις 3 Ιουνίου, παρ’ όλα αυτά οι μάζες που μετατοπίστηκαν ήταν μεγαλύτερες από το αναμενόμενο, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες ένα πολύ μεγάλο μέρος του εξοπλισμού και συγκεκριμένα οι τέσσερις από τους έξι εκσκαφείς.

Ο Μιχάλης Καββαδάς, αναπληρωτής καθηγητής Γεωτεχνικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που επισκέφθηκε πριν από τρεις ημέρες την περιοχή του ορυχείου και το διαμέρισμα των Αναργύρων, σε δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι οι μετακινήσεις εδαφών στο ορυχείο Αμυνταίου ενεργοποιούν το τεκτονικό ρήγμα που διέρχεται μέσα από το χωριό, με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγαλύτερες ρωγμές στους δρόμους και σε σπίτια του χωριού.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ