Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Νεκρή 43χρονη – Ο Εγκέλαδος εξαφάνισε χωριό στη Λέσβο!

Σκηνές πανικού σε Χίο και Μυτιλήνη από τα 6,1 Ρίχτερ

Μία νεκρή, πάνω από 15 τραυματίες, καταρρεύσεις κτιρίων και εκτεταμένες ζημιές είναι ο πρώτος απολογισμός από τον ισχυρότατο σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που τράνταξε, με επίκεντρο τη νότια Λέσβο, τη μισή Ελλάδα. 

Από τον
ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΤΣΑΛΑ

Ο Εγκέλαδος, που χθες στις 15.28 χτύπησε με τη μανία των 6,1 Ρίχτερ μεταξύ Λέσβου και Χίου, ισοπέδωσε το χωριό Βρίσα, προκάλεσε τεράστιες ζημιές στο Πλωμάρι, ενώ στην απέναντι πλευρά ταρακούνησε από τα παράλια της Τουρκίας μέχρι και την Κωνσταντινούπολη.

45rwe5yt 5

Μέσα στα χαλάσματα της Βρίσας, τα σωστικά συνεργεία έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να απεγκλωβίσουν τη 43χρονη Ελένη Πετιναριά – Βαλελή που είχε παγιδευτεί στα ερείπια του σπιτιού της, δυστυχώς όμως στις 20.20 ανασύρθηκε νεκρή. Μάλιστα, η άτυχη γυναίκα δεν πρόλαβε καν να κάνει κάτι για να προστατευτεί, αφού βρέθηκε καθισμένη στην πολυθρόνα της. Οι πυροσβέστες λίγο νωρίτερα είχαν απεγκλωβίσει με σοβαρά κατάγματα τον σύζυγό της Γιώργο Βαλελή από το ίδιο σπίτι.

Επίσης, οι διασώστες κλήθηκαν να απεγκλωβίσουν και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που είχε καταπλακωθεί από τα συντρίμμια.

Βομβαρδισμένη περιοχή

Οι εικόνες σε ακτίνα 40 χιλιομέτρων γύρω από την ισοπεδωμένη Βρίσα θυμίζουν βομβαρδισμένη περιοχή, καθώς ο σεισμός ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος μόλις 11 χιλιόμετρα, και είχε μεγάλη διάρκεια.

45rwe5yt 1

Τα σωστικά συνεργεία με δυσκολία προσέγγισαν το χωριό, καθώς είχε αποκοπεί ο δρόμος προς αυτό λόγω κατάρρευσης γεφυριού. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν επίσης στο χωριό Μελίντα, στον δρόμο που ενώνει το Πλωμάρι με τη Μυτιλήνη και στην παραλία του Αγίου Ισιδώρου.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, οι περισσότεροι με κατάγματα και θλαστικά τραύματα, ενώ οι περίπου 800 κάτοικοι του χωριού αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν.

Εκτυλίχθηκαν συγκλονιστικές σκηνές, με τους κατοίκους να επιβιβάζονται στα λεωφορεία που τους μετέφεραν στο γήπεδο Πολιχνίτου, στο οποίο έστησε σκηνές ο Στρατός.

45rwe5yt 6

Ο Δήμος Λέσβου διέθεσε επίσης δωμάτια και ξενοδοχεία για τους πληγέντες, καθώς οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών κατέγραφαν ως αργά το βράδυ δεκάδες σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 3 ως 4,6 Ρίχτερ.

Στο νησί έφτασαν δυνάμεις της ΕΜΑΚ με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, κλιμάκια μηχανικών για να καταγράψουν τις ζημιές και να εκτιμήσουν τη στατικότητα των κτιρίων, όπως επίσης και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη και τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.

Το χτύπημα του Εγκέλαδου δεν άφησε τίποτε ανέπαφο. Εκτός από κτίρια που κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα, επίσης δημόσια κτίρια, ανάμεσά τους και το ιστορικό δημαρχείο στην προκυμαία, εκκλησίες, επαγγελματικοί χώροι λύγισαν μπροστά στα 6,1 Ρίχτερ.

Σήμα κινδύνου για το ρήγμα από τους επιστήμονες

Τα υποθαλάσσια ρήγματα μεταξύ Λέσβου και Χίου που έχουν δώσει στο παρελθόν σεισμούς μεγέθους 6 – 6,7 Ρίχτερ μελετούν οι επιστήμονες, μετά το φονικό «χτύπημα» του Εγκέλαδου.

f54g34eyh«Ο σεισμός ήταν επιφανειακός, στοιχείο που προμηνύει μια πλούσια και έντονη σεισμική δραστηριότητα το επόμενο διάστημα» συμφωνούν οι σεισμολόγοι, που εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την εξέλιξη του φαινομένου και συνιστούν στους κατοίκους της Λέσβου να… οπλιστούν με ψυχραιμία και υπομονή. «Η ισχυρή σεισμική δόνηση φαίνεται ότι προήλθε από ένα ρήγμα που εκτείνεται κατά μήκος της νότιας ακτής της Λέσβου. Η δραστηριότητα του ρήγματος είναι πιθανό να συνδέεται με το -γνωστό σε εμάς- φυσικό φαινόμενο της σταδιακής απομάκρυνσης της Λέσβου και της Χίου, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια» λέει ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς.

«Εκείνο που πρέπει να δούμε είναι αν υπάρχει σύνδεση με κάποιο παρακλάδι του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας, κάτι που θα φανεί πιο καθαρά τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, εξετάζουμε το ενδεχόμενο η έντονη διακύμανση της θαλάσσιας στάθμης που προκλήθηκε από τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ να οφείλεται σε ένα μικρό τσουνάμι. Κάτι που επίσης θα ξεκαθαρίσει μέσα σε ένα 24ωρο. Το βέβαιο είναι ότι έχουμε ένα σημαντικό φαινόμενο, που θα μας απασχολεί για αρκετό καιρό. Χρειάζεται ψυχραιμία» αναφέρει ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος (φωτό πάνω).

Επιφυλακτικός εμφανίζεται και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ακης Τσελέντης (φωτό κάτω), που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός νέου ισχυρού σεισμού, αντίστοιχου μεγέθους. «Η περιοχή απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Είναι μια από τις πιο επικίνδυνες, καθώς διαθέτει μεγάλα ενεργά ρήγματα και έχει δώσει στο παρελθόν 6,7 Ρίχτερ και τσουνάμι» σημειώνει ο ίδιος.

Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες:

offer

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...