Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Baby bloom για τον κανακάρη της Μαρίας Καρλάκη

Διπλό όνομα και νησιωτικό location στο baby bloom του...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η Τραϊάνα Ανανία για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα

Tην ώρα που η αγωνία για την υγεία του...

Χρήστος Τσικνιάς: Αγωνία για τον μίμο της πίστας

Δύσκολες ώρες για τον καλλιτέχνη Χρήστο Τσικνιά, ο οποίος...

Η «Espresso» στο χωριό Βρίσα που «κατάπιε» ο Εγκέλαδος

Ο κουνιάδος της 43χρονης που πέθανε στα συντρίμμια σοκάρει! «Ο αδελφός μου ούρλιαζε: σώστε, σας παρακαλώ, την Ελένη μου»

Ο κουνιάδος της 43χρονης που πέθανε στα συντρίμμια σοκάρει! «Ο αδελφός μου ούρλιαζε: σώστε, σας παρακαλώ, την Ελένη μου»

Από τη
Ρούλα Κουσκουρή

Με τον φόβο ενός νέου σεισμού ξενύχτησαν σε αντίσκηνα οι κάτοικοι του χωριού Βρίσα στη Μυτιλήνη που έχουν μείνει άστεγοι μετά τον φονικό σεισμό, ο οποίος στέρησε τη ζωή από την άτυχη 43χρονη Ελένη Βαλελή. Με δάκρυα στα μάτια κοιτούσαν τις κατεστραμμένες περιουσίες τους και αναρωτιούνταν πώς θα συνεχίσουν τις ρημαγμένες ζωές τους.

f1 136

Η «Espresso» κατέγραψε τις συγκλονιστικές ιστορίες πόνου των ανθρώπων που είδαν μέσα σε λίγα λεπτά τα σπίτια τους να γίνονται ένα με τη γη. Ενα από τα σπίτια που κατέρρευσαν είναι το τριώροφο του ιερέα του χωριού, του πατέρα Ξενοφώντα Σάμιου, στην πλατεία. Καταφύγιο βρήκε στο δεύτερο σπίτι του, στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, που και αυτός έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.

«Είμαι 47 χρόνια μέσα σε αυτόν τον ναό. Μια ολόκληρη ζωή. Εδώ βαπτίστηκα, εδώ παντρεύτηκα, εδώ χειροτονήθηκα, εδώ λειτουργώ κάθε Κυριακή! Είναι η πρώτη Κυριακή που δεν θα γίνει λειτουργία στον ναό μας. Ομως έσωσα τη γυναίκα και τα παιδιά μου, σώθηκαν οι συγχωριανοί μου. Χάσαμε μόνο την Ελένη…» είπε στην «Espresso».

Μάχη με τον καρκίνο

Ο Βαγγέλης Βαλελής, κουνιάδος της αδικοχαμένης 43χρονης που πάλευε ενάμιση χρόνο με τον καρκίνο, περιγράφει λεπτό προς λεπτό τις δραματικές στιγμές που βίωσε μαζί με τον αδελφό του και σύζυγό της.

«Ο Γιώργης είναι πολύ τραυματισμένος. Εχει σπάσει τη λεκάνη και το πόδι του, και πρέπει να μεταφερθεί στην Αθήνα. Οταν έφτασα στο σπίτι με την ψυχή στο στόμα, τον είδα να έχει εκσφενδονιστεί μαζί με το κρεβάτι από τον πρώτο όροφο στον δρόμο! Τον βάλαμε πάνω σε μια πόρτα ντουλάπας, για να τον πάμε στο Κέντρο Υγείας Πολυχνίτου. Ούρλιαζε: “Σώστε την Ελένη μου!” Ακούγαμε το κινητό της να χτυπά…» ανέφερε.

f3 197

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας του χωριού Δημήτρης Μαργέτας έχασε ό,τι έχτιζε όλη του τη ζωή με κόπο και ιδρώτα. «Η ταβέρνα μου δεν υπάρχει πια. Ημουν εδώ όταν έγινε ο σεισμός, άρπαξα στα χέρια μου τη μικρή μου ανιψιά για να τη σώσω. Τέσσερις φορές πέθανα, ώσπου να φτάσω σπίτι μου και να δω αν ζουν η γυναίκα και ο γιος μου. Η γυναίκα μου ήταν πλακωμένη από την ντουλάπα στον πρώτο όροφο. Δεν έχει σταματήσει λεπτό να κλαίει. Το σπίτι γκρεμίστηκε, είναι μόνο ερείπια» είπε. Με απόφαση του υπουργείου Παιδείας αναβλήθηκαν σε Λέσβο και Χίο οι πανελλήνιες και οι σχολικές εξετάσεις.

Αναμένουν σεισμό πάνω από 5 Ρίχτερ

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι σεισμολόγοι, καθώς εκτιμούν ότι η μετασεισμική ακολουθία στη Λέσβο δεν εξελίσσεται όπως θα έπρεπε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο συναγερμός δεν θα λήξει προτού περάσουν ακόμη δύο εβδομάδες και, προς το παρόν, εύχονται ο σεισμός των 6,1 βαθμών να ήταν ο κύριος.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκτιμούν ότι αναμένεται σχεδόν με βεβαιότητα δόνηση πάνω από 5 Ρίχτερ.

f5 56

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος επισήμανε ότι η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει άλλους πέντε μήνες και τόνισε πως ο σεισμός της Δευτέρας θα έχει περισσότερους από 50 μετασεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ. Ταυτόχρονα, επέστησε την προσοχή στους μετασεισμούς, που ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα στα ήδη καταπονημένα κτίρια.

f4 143

Αναφερόμενος στη σεισμικότητα της περιοχής, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας συμφώνησε ότι θα υπάρχει πλούσια σεισμική ακολουθία, η οποία θα περιλαμβάνει και σεισμούς της τάξης των 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ωστόσο, τόνισε ότι όσο πιο μεγάλου μεγέθους μετασεισμούς έχουμε τόσο πιο γρήγορα θα εκτονωθεί η κατάσταση.

f6 42

«Η συγκεκριμένη περιοχή είναι από τις πιο επικίνδυνες σεισμολογικά της χώρας μετά τα Επτάνησα, αλλά δεν είναι σωστά δομημένη όπως τα Επτάνησα» σχολίασε από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητής Σεισμολογίας Ακης Τσελέντης.

Φίδια στη Σμύρνη όπως και το 1999f7 24

Με… φίδια συμβιώνουν τις τελευταίες δύο μέρες οι κάτοικοι στις τουρκικές πόλεις Σμύρνη και Ντενιζλί, την επαρχία Ντούζτζε και τα Δαρδανέλια.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Σμύρνης συνδυάζει την εμφάνισή τους με τον μεγάλο σεισμό, καθώς θεωρείται ότι τα ερπετά διαισθάνονται τις δονήσεις! Οπως δήλωσε, τελευταία φορά που εμφανίστηκαν φίδια στο κέντρο της πόλης ήταν στον σεισμό του 1999.

«Εδώ και δύο μέρες έρχονται ειδήσεις ότι στην πόλη έφτασαν φίδια. Την τελευταία φορά που έγινε αυτό ήταν πριν από τον σεισμό του 1999. Μην πείτε ότι δεν σας το είπα…» έγραψε δύο ώρες πριν από τον σεισμό στη Λέσβο η πρώην βουλευτής της Τουρκίας Μελντά Ονούρ, με τις «προφητικές» ικανότητές της να προκαλούν αίσθηση στο διαδίκτυο.

offer

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...