Αρκιοί: Σχολείο με έναν μαθητή

Η δασκάλα στους Αρκιούς μιλά για το μικρότερο ίδρυμα της Ευρώπης

Οι Αρκιοί είναι ένα νησάκι βορειοανατολικά της Πάτμου, που μετρά μόλις 44 κατοίκους. Εχει, όμως, την ιδιαιτερότητα να κατέχει το… μικρότερο σχολείο στην Ευρώπη!

Από την
Εύα Παπαδάτου 

Το δημοτικό σχολείο του νησιού έχει μόνο έναν μαθητή, τον 8χρονο Χρήστο, που αποφοίτησε από τη β’ τάξη. Δασκάλα για το σχολικό έτος 2016-2017 ήταν η Σίλια Δημητρακοπούλου, που είναι αναπληρώτρια, όπως όλοι οι εκπαιδευτικοί που έρχονται στο ακριτικό νησάκι για να μάθουν γράμματα στο μικρό αγόρι. Η δασκάλα μίλησε στην «Espresso» για τους εννέα μήνες που έμεινε στους Αρκιούς, για τη ζεστή φιλοξενία των λιγοστών κατοίκων και για την απέραντη θλίψη που ένιωσε όταν, πριν από λίγες ημέρες, έφυγε από το νησάκι για να επιστρέψει στη βάση της στην Αθήνα: «Δεν ήξερα πού βρίσκεται το νησί, δεν γνώριζα καν ότι υπήρχε και άνοιξα χάρτη για να το βρω! Εμεινα από τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ως τη λήξη της. Αν και εργάζομαι οκτώ χρόνια στον χώρο της εκπαίδευσης, η εμπειρία στους Αρκιούς ήταν πρωτόγνωρη, αφού δεν έχω ξαναδουλέψει σε τόσο μικρό σχολείο με μόλις έναν μαθητή. Οι δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι είναι πολλές, καθώς δεν υπάρχουν βασικά πράγματα, όπως γιατρός. Προς τιμήν του, ο διοικητής του Νοσοκομείου Λέρου στέλνει κάθε βδομάδα γιατρό στο νησί με δική του πρωτοβουλία, για να εξετάζει τους κατοίκους, ενώ ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχουν μαγαζιά και φούρνος».

Η ζεστασιά των κατοίκων

Αν και φοβισμένη στην αρχή, η κυρία Δημητρακοπούλου πέρασε πολύ όμορφα στο νησί.

Η ζεστασιά των κατοίκων, αλλά και η εξυπνάδα και η γλυκύτητα του Χρηστάκη, την έκαναν να βάλει βαθιά μέσα στην καρδιά της τους Αρκιούς:

«Θα επιδιώξω επαφή με το αγοράκι, τον μικρότερο γιο μιας επταμελούς οικογένειας που το αγάπησα πολύ, όπως επίσης και τον μεγαλύτερο αδερφό του τον Παναγιώτη, ο οποίος πέρυσι τελείωσε την έκτη δημοτικού και σταμάτησε το σχολείο, μια και δεν υπάρχουν γυμνάσιο και λύκειο. Ο Παναγιώτης βοηθάει πλέον την οικογένειά του στην κτηνοτροφία. Εμαθα πολλά από αυτά τα παιδιά…» λέει συγκινημένη η δασκάλα, εκφράζοντας την ευχή το δημοτικό του μικροσκοπικού νησιού να λειτουργήσει και του χρόνου.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ