Μαζικές λιποθυμίες

Οι αντίξοες συνθήκες εργασίας σε φάμπρικες που κατασκευάζουν αθλητικά παπούτσια στην Καμπότζη

Οι αντίξοες συνθήκες εργασίας σε φάμπρικες που κατασκευάζουν αθλητικά παπούτσια στην Καμπότζη

 μία μετά την άλλη λιποθυμούν οι εργάτριες σε εργοστάσια της Καμπότζης που κατασκευάζουν αθλητικά παπούτσια και ρούχα για λογαριασμό της Nike, της Puma και της Asics και VF Corporation, σύμφωνα με τον «Observer». Πρόκειται για μαζικές λιποθυμίες που, σύμφωνα με το βρετανικό έντυπο, οφείλονται κυρίως στην εξάντληση από τις υψηλές θερμοκρασίες, τις πολλές ώρες εργασίας και τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας.

Τον τελευταίο χρόνο πάνω από 500 εργάτριες τεσσάρων εργοστασίων που εφοδιάζουν τις παραπάνω εταιρίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ύστερα από λιποθυμία στον χώρο εργασίας τους.

Το πιο σοβαρό περιστατικό συνέβη σε εργοστάσιο της επαρχίας Κάμονγκ Σπέου που εφοδιάζει την Asics, όπου 360 εργάτριες λιποθύμησαν μέσα σε μόλις τρεις ημέρες. Ο «Guardian» σημειώνει ότι οι εταιρίες επιβεβαίωσαν τα περιστατικά.

Ο «Observer» και η δανέζικη δημοσιογραφική ομάδα Danwatch μίλησαν με εργάτρια που λιποθύμησε στο εργοστάσιο της Κάμονγκ Σπέου. Τους ανέφερε ότι εργάζεται 10 ώρες την ημέρα, έξι ημέρες την εβδομάδα και ότι ήταν πεινασμένη και εξαντλημένη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Observer», σημαντικό ρόλο στις λιποθυμίες έπαιξε η υψηλή θερμοκρασία στο εσωτερικό τουλάχιστον τριών από τα εργοστάσια. Δεν φαίνεται να διαθέτουν κλιματισμό, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να φτάνει ακόμη και τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Συμβάσεις

Οι οργανώσεις εργαζομένων κατήγγειλαν ότι οι εργάτριες εξαντλούνται από τις πολλές ώρες εργασίας, διότι υπογράφουν συμβάσεις μικρής διάρκειας και αν δεν κάνουν υπερωρίες, οι συμβάσεις τους δεν ανανεώνονται.

Λιποθυμίες, σύμφωνα με τον «Observer», συνέβησαν και για άλλους λόγους. Τον περασμένο Μάρτιο 150 εργάτριες λιποθύμησαν στην προσπάθειά τους να βγουν από το εργοστάσιο που εφοδιάζει την Puma, όταν είδαν καπνό στο δάπεδο.

Αλλα 28 άτομα λιποθύμησαν προσπαθώντας να βγουν από εργοστάσιο που εφοδιάζει τη Nike, όταν ξέσπασε φωτιά. Εκπρόσωποι των εταιριών δήλωσαν στον «Observer» ότι έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή του φαινομένου.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ