Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Η Μαρίνα Σάττι μίλησε για όλους και για όλα πριν από...

«Ζαριά» με τους δημοσιογράφους έριξε η Μαρίνα Σάττι και......

Το φιλί στο στόμα της Βίσση και του ΛεΠα στην πίστα 35...

Η φιλία, η σχέση, η εκτίμηση και ο σεβασμός...

«Επίσημη» Μαλέσκου στο Open

Σας έλειψε η Μαλέσκου; Αν ναι, τότε θα δείτε...

Βασάλος και Αγγελόπουλος «μονομαχούν» για το ριάλιτι «Exathlon» που έρχεται στην TV

Kαλέ, τι μονομαχία είναι αυτή για το νέο ριάλιτι...

Φαγητό από… αέρα!

Φινλανδοί επιστήμονες δημιούργησαν πρωτεΐνη και αισιοδοξούν να λύσουν το πρόβλημα του υποσιτισμού

Φινλανδοί επιστήμονες δημιούργησαν πρωτεΐνη και αισιοδοξούν να λύσουν το πρόβλημα του υποσιτισμού

Ο… κοπανιστός αέρας και, για την ακρίβεια, το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί με τη συνδρομή του ηλεκτρισμού να ταΐσει τον κόσμο;

Οσο απίστευτο κι αν ακούγεται, ερευνητές κατάφεραν να συνθέσουν μια βασική πρωτεΐνη, χρησιμοποιώντας μόνο τα παραπάνω «συστατικά». Το τρόφιμο σκόνη δημιουργήθηκε μέσα στο εργαστήριο, σε «αντιδραστήρες πρωτεΐνης», που είχαν το μέγεθος κούπας του καφέ.

Οι Φινλανδοί ερευνητές προσέθεσαν μόνο νερό, διοξείδιο του άνθρακα και μικρόβια στον μικρό βιοαντιδραστήρα και στη συνέχεια προκάλεσαν με τον ηλεκτρισμό την ηλεκτρόλυσή τους, δηλαδή τη διαδικασία κατά την οποία διασπώνται οι πολύπλοκες ουσίες.

Αυτή η διαδικασία επέτρεψε στους ερευνητές να συγκεντρώσουν μια μικρή ποσότητα στέρεου υλικού, που είχε θρεπτικά χαρακτηριστικά αντίστοιχα με αυτά του βασικού φαγητού. Μέσα σε 15 ημέρες οι αντιδραστήρες μπορούν να δημιουργήσουν μια κουταλιά από μονοκυτταρικές πρωτεΐνες με τη χρήση ηλιακής ενέργειας, όπως και κάποια μικροβιακά συμπληρώματα.

Σε περιοχές με λιμούς

«Πρακτικά, όλες οι πρώτες ύλες είναι διαθέσιμες στον αέρα» σχολίασε σχετικά ο επικεφαλής της έρευνας Juha-Pekka Pitkänen από το φινλανδικό Κέντρο Τεχνολογικής Ερευνας VTT και πρόσθεσε ότι «στο μέλλον η τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί, για παράδειγμα, στις ερήμους και σε άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν λιμούς». Δεν αποκλείει, μάλιστα, να έρθει κάποια στιγμή που αυτή η τεχνολογία θα εφαρμοστεί σε μια οικιακή συσκευή, η οποία θα χρησιμοποιείται από κάθε καταναλωτή για να παράγει την πρωτεΐνη που χρειάζεται κανείς. Οι ερευνητές, πάντως, σε πρώτο χρόνο έχουν εστιάσει στη μετατροπή της πρωτεΐνης που δημιούργησαν σε ζωοτροφή.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Αντωνά – Σοϊλέδης: Μαζί στο σπίτι, χώρια στα μπουζούκια

Μαζί στο σπίτι, χώρια στα μπουζούκια ο Αρης Σοϊλέδης...

Μπαμ στην TV με τη Μαρίνα του «Σκορπιού» και την Πέπη Τσεσμελή

Ολη η αλήθεια για την απολυμένη εργαζόμενη του music...