Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Συνέταιρος Χρήστου Γιαλιά: «Ποιο όφελος θα είχα να τον σκοτώσω;»

Την ώρα που οι έρευνες των διωκτικών Αρχών συνεχίζονται...

Εξιτήριο για την κόρη των Χατζίδου – Παύλου: «Δεν μπορεί να πάει...

Η Ελένη Χατζίδου μέσω μιας ιστορίας στον προσωπικό της...

Κώστας Κρομμύδας: Χαζομπαμπάς μεν, αλλά με κανόνες δε…

Ο ηθοποιός και συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας μίλησε για όλα...

Ο… πύρινος λόγος του 47χρονου παλαιοχριστιανού: «Εχω βγει με αναπηρία! Χάρη τούς...

Σε μοναστήρια και σε σπίτια συγγενών του «πάτερ φαμίλια»...

Εύκολο τσουρέκι χωρίς ζύμωμα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου (video)

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έφτιαξε τσουρέκια στην εκπομπή «Ώρα για φαγητό».

Δείτε τη συνταγή:

ΥΛΙΚΑ

600 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι

25 γρ. φρέσκια μαγιά 100 γρ. βούτυρο 200 γρ. ζάχαρη 200 γρ. φρέσκο γάλα 50 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι 2 μεγάλα αυγά 1 κρόκο αυγού 2½ κοφτά κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη 1 κ.γ. κοφτό κακουλέ σε σκόνη ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι 3 δάκρυα μαστίχας 1 βανίλια

Για το τελείωμα 1 κρόκο 2 πρέζες ζἀχαρη 2 κ.σ. νερό 50 γρ. αμύγδαλο φιλέ 30 γρ. βούτυρο (λιωμένο)

Εκτέλεση

Αυτά τα αφράτα και εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα, χωρίς μίξερ, είναι ιδανικά για αρχάριους και για να τα φτιάξετε παρέα με τα παιδιά, είναι η εύκολη συνταγή για τσουρέκι της τεμπέλας! Για τα εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα, θα χρειαστείτε 10′ προετοιμασίας και αρκετές ώρες ξεκούρασης της ζύμης, για να γίνουν αφράτα και φουσκωτά. Μπορείτε να ζυμώσετε τη ζύμη και να την αφήσετε να ξεκουραστεί μια ολόκληρη νύχτα. Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά, πρέπει να την ενεργοποιήσετε ως εξής: Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μπολάκι, προσθέτουμε μια κουταλιά απ’ τη συνολική ζάχαρη της συνταγής και λίγο από το συνολικό γάλα.

Ανακατεύουμε με κουτάλι, σκεπάζουμε το μπολάκι και αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για περίπου 10′. Αν χρησιμοποιήσετε μαγιά σκόνη, θα τη ρίξετε μέσα στο αλεύρι και θα την ανακατέψετε με ένα κουτάλι. Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, ανακατεύοντάς τα να λιώσει η ζάχαρη τελείως, αλλά να μην ανέβει πολύ θερμοκρασία. Αποσύρουμε το υγρό μείγμα από τη φωτιά. Προσθέτουμε το χυμό και τα αυγά και χτυπάμε το μείγμα με αυγοδάρτη. Η θερμοκρασία του μείγματος δεν πρέπει να ξεπερνά τους 35 βαθμούς °C. Αν καίει πολύ, περιμένουμε λίγα λεπτά να γίνει χλιαρό. Προσθέτουμε το χυμό από πορτοκάλι και τα αυγά χτυπημένα. Χτυπάμε το μείγμα με αυγοδάρτη. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά, αλεύρι, μπαχαρικά και την ενεργοποιημένη μαγιά.

Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή με μία σπάτουλα. Η ζύμη θα μαζευτεί γύρω από την κουτάλα και θα είναι αφράτη, βουτυράτη και θα κολλάει ελαφρά. Αφήνουμε τη ζύμη για τα εύκολα τσουρέκια, χωρίς ζύμωμα να ξεκουραστεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να τριπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 3 ώρες (ο χρόνος ξεκούρασης και φουσκώματος της ζύμης εξαρτάται πάντα από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος). Βουτάμε τα χέρια στο λιωμένο βούτυρο και με μπουνιές ξεφουσκώνουμε τη ζύμη. Την διπλώνουμε 2-3 φορές. Όποτε κολλάει στο χέρι η ζύμη βουτάμε τα χέρια στο βούτυρο. Δεν χρησιμοποιούμε αλεύρι για κανένα λόγο. Ξανασκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 2-3 ώρες. Για πιο αφράτα τσουρέκια κι αν έχετε υπομονή, σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε την όλη νύχτα στο ψυγείο να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης, να ωριμάσει η ζύμη του τσουρεκιού και να γίνει πολύ ελαστική. Την επόμενη ημέρα βγάζουμε το μπολ με τη φουσκωμένη ζύμη στον πάγκο. Αφήνουμε για 1 ώρα περίπου να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Για να δούμε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά, την πατάμε με το δάχτυλό μας και το βαθούλωμα πρέπει να παραμένει.

Πλάθουμε τα αφράτα και εύκολα τσουρέκια Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε ελαφρά, να ξεφουσκώσει. Την χωρίζουμε σε 2 κομμάτια των 500 γρ. Κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε τρία μέρη. Πλάθουμε τρία φιτίλια και τα πλέκουμε σε κοτσίδα. Μπήγουμε την ένωση κάτω από το τσουρέκι. Ομοίως φτιάχνουμε και το άλλο τσουρέκι. Βάζουμε τα τσουρέκια σε βουτυρωμένες λαμαρίνες ή στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί. Για να μην απλώνουν τα τσουρέκια στο ψήσιμο, μπορείτε να τα βάλετε σε μακρόστενες φόρμες για κέικ βάζοντας αντικολλητικό χαρτί μέσα. Δυο φόρμες με διάμετρο 22χ12 εκατοστά είναι ιδανικές. Σκεπάζουμε τα τσουρέκια καλά με πετσέτες, να μην ξεραθεί η επιφάνεια. Αφήνουμε απόσταση μεταξύ των τσουρεκιών στην λαμαρίνα, γιατί φουσκώνουν. Τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο για περίπου 40′ σε ζεστό σημείο. Ιδανικά σε σβηστό φούρνο που πριν είχαμε ζεστάνει στους 50 °C.

Αφού φουσκώσουν τα τσουρέκια, τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού με ένα πινέλο. Επειδή με το άλειμμα, συρρικνώνονται ελαφρά, τα αφήνουμε 10΄-15΄ να φουσκώσει ξανά η επιφάνειά τους και να τεντώνουν. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο (αν βάλουμε) Φουρνίζουμε τα αφράτα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 °C, στον αέρα, στην μεσαία σχάρα και τα ψήνουμε για περίπου 30΄να ροδίσουν. Για το διάλυμα αυγού για την επάλειψη, ανακατεύουμε κρόκο αυγού, λίγη ζάχαρη και λίγο νερό. Η πρότασή μου Αφού ψηθούν, αν θέλουμε, τα βουτάμε σε λιωμένη σοκολάτα. Επίσης, μπορούμε, αφού ψηθούν, να τα αλείψουμε με λιωμένο βούτυρο, όσο είναι ζεστά για να διατηρηθούν μαλακά. Μόλις κρυώσουν καλά, τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να παραμείνουν μαλακά.

Δείτε τη συνταγή και εδώ

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έλληνας ηθοποιός πόζαρε μερικά χρόνια πριν φορώντας μπλούζα με τη «Μάγια τη μέλισσα»

Ο μικρούλης της φωτογραφίας είναι γνωστός ηθοποιός της χώρας...

Πένθος για τον Γιώργο Τσαλίκη

Δύσκολες ώρες περνάει ο Γιώργος Τσαλίκης καθώς έφυγε από...

Αλέξανδρος Μαρτίδης: Ο «αστυνόμος Κουράκος» έκανε έξοδο με τον παππού του

Ο Αλέξανδρος Μαρτίδης έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με το...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου

ΚΡΙΟΣΜάθετε να είστε πιο πρόθυμοι να υπακούσετε σε κανόνες...

Σπιτικά Πεϊνιρλί από τον Γιώργο Τσούλη

Ο Γιώργος Τσούλης ετοίμασε στην κουζίνα της εκπομπής «Ελένη»...

Ελπίδα Νίνου: Δείτε πού εργάζεται η σύζυγος του Πέτρου Φιλιππίδη

Ο Πέτρος Φιλιππίδης με την Ελπίδα Νίνου μετά τη...

Δύσκολες ώρες για την Άντζελα Δημητρίου! Πέθανε η μητέρα της

Βαρύ πένθος για τη μεγάλη τραγουδίστρια καθώς η μητέρα...

Το σχόλιο του Βασίλη Μπισμπίκη για την αποκαλυπτική εμφάνιση της Δέσποινας Βανδή στο «J2US»

Τον Βασίλη Μπισμπίκη «τσάκωσε» η κάμερα της εκπομπής «Breakfast@star»...