Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

«Ασος» στο μανίκι

❱❱ Πως η φυσικοθεραπεία μπορεί να μειώσει το κόστος νοσηλείων αν εφαρμοστεί όπως πρέπει και στην ΕλλάδαΗ φυσικοθεραπεία και στη χώρα μας μπορεί να γίνει «άσος» στο μανίκι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας Sarah Bazin, που μαζί με συναδέλφους της από τη Μάλτα, το Βέλγιο και την Αγγλία συμμετείχαν στο 27ο Συνέδριο του  Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΦΣ), με θέμα «Φυσιοθεραπεία στην Ευρώπη – μια αυτόνομη κλινική προσέγγιση».

Τότε, οι ειδικοί από το εξωτερικό είχαν αναφέρει ότι ο φυσικοθεραπευτής στην ΠΦΥ μπορεί να μειώσει το κόστος νοσηλειών από άσκοπες εισαγωγές και χειρουργεία ασθενών, εξοικονομώντας έτσι πολλά εκατομμύρια ευρώ στο σύστημα υγείας, αλλά και εργατοώρες από τους εργαζομένους, που δεν θα χρειαστεί να μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία.

Λίστα αναμονής

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της  Ιρλανδίας, όπου  η λίστα αναμονής στους ορθοπεδικούς και τους ρευματολόγους ήταν πολύ μεγάλη. Ετσι, μετακύλισαν 18.000 ασθενείς στους φυσικοθεραπευτές και ύστερα από φυσικοθεραπείες είδαν ότι μόνο το 7% τελικά χρειάστηκε ορθοπεδικό και μόνο το 11% ρευματολόγο.
Παράλληλα, στη Σκοτία, στη Γλασκόβη, ο αριθμός εισαγωγής ασθενών με κυστική ίνωση ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, που πρώτα επισκέφθηκαν τον φυσικοθεραπευτή, μειώθηκε κατά 32%, ενώ οι νοσηλείες ξένων ασθενών ή αστέγων που έκαναν φυσικοθεραπεία μειώθηκαν κατά 40%.  
Πέρα από τους γνωστούς τομείς (μυοσκελετικά, νευρολογικά, παιδιατρικά περιστατικά), η φυσικοθεραπεία εφαρμόζεται και σε άλλους ασθενείς με διάφορες παθήσεις, όπως ψυχιατρικές, ουρολογικές, καρδιολογικές, αναπνευστικές, γυναικολογικές, καθώς και στη γηριατρική.
Τι συμβαίνει, όμως, στη χώρα μας; Η φυσικοθεραπεία καλύπτεται από τα Ταμεία;  Ποιες είναι οι πραγματικές ενδείξεις;

«Δυστυχώς, ενώ οι υπηρεσίες φυσικοθεραπείας είναι σε πρώτη προτεραιότητα σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και γενικά σε όλες τις προηγμένες κοινωνίες, λόγω αποτελεσματικότητας και οικονομίας, στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στη θέση που θα έπρεπε» μας λέει ο Γιώργος Μπάκας, τέως πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, και συνεχίζει: «Αυτό οφείλεται κυρίως στην παρέμβαση συμφερόντων που έχουν τη δυνατότητα επηρεασμού της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ώστε να αφαιρεί οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για τη φυσικοθεραπεία και να τους τοποθετεί σε άλλες παροχές, με λιγότερη αποτελεσματικότητα».

Οι υπηρεσίες φυσικοθεραπείας παρέχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες περισσότερο από 50 χρόνια.

Δεν επαρκούν

Οι φυσικοθεραπευτικές παροχές που χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ είναι για 20 συνεδρίες τον χρόνο με κόστος 15 ευρώ έκαστη.  Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, οι 20 συνεδρίες δεν επαρκούν στις περισσότερες περιπτώσεις.          

«Ο φυσικοθεραπευτής ποτέ δεν έχει εισπράξει 15 ευρώ/συνεδρία, διότι υπάρχουν το claw back (αυτόματη επιστροφή) και το rebate (αναγκαστική έκπτωση), που μειώνουν τη φυσικοθεραπευτική επίσκεψη σε λιγότερο από 5 ευρώ (!), γεγονός που κάνει το εργαστήριο φυσικοθεραπείας της γειτονιάς να υποφέρει οικονομικά, με αποτέλεσμα πολλά εργαστήρια να έχουν κλείσει και οι συνάδελφοι να έχουν φύγει στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας.

Εδώ θα πρέπει να προστεθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ σπανίως πληρώνει στην ώρα του. Γι’ αυτό είναι καιρός πλέον να σταματήσει να διαιωνίζεται ο άδικος και ισοπεδωτικός μηχανισμός του claw back, που πιέζει υπερβολικά το μικρό εργαστήριο και τον έντιμο επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει όλοι οι σύλλογοι των παρόχων υπηρεσιών υγείας (ΠΙΣ, ΙΣΑ, Παν. Φαρμακευτικός Σύλλογος, ΠΣΦ) να αντιδράσουν, ώστε να καταργηθεί το μέτρο αυτό, επαναφέροντας τον υγειονομικό κλάδο σε μια κανονικότητα».

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...