Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Πότε και πού ντύνεται γαμπρός ο «Greek Freak»

Γάμος αλά ελληνικά για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μετά την...

Το 2050 ο μισός πλανήτης θα φορά γυαλιά μυωπίας

Με γοργό ρυθμό εξαπλώνεται πανδημία που ωστόσο περνάει απαρατήρητη...

Baby bloom για τον κανακάρη της Μαρίας Καρλάκη

Διπλό όνομα και νησιωτικό location στο baby bloom του...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Γονίδιο ελπίδας

❱❱ Αποκαθιστά τις βλάβες έπειτα από καρδιακή προσβολήΝέα θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας φαίνεται ότι είναι προ των πυλών, αφού οι επιστήμονες κατάφεραν να ανακαλύψουν πώς να αναζωογονούν συγκεκριμένα κύτταρα στον καρδιακό μυ.

Εγχύοντας το γονίδιο που ενεργοποιεί την κυτταρική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας, οι ειδικοί φιλοδοξούν ότι θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν τον ιστό που έχει υποστεί βλάβη κατά τη διάρκεια της καρδιακής προσβολής. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα σε πειράματα που έχουν γίνει σε χοίρους είναι ενθαρρυντικά.

Το «θαυματουργό» γονίδιο είναι το ανθρώπινο microRNA-199a (AAV6-miR-199a), το οποίο επανεκκινεί την αναπαραγωγή εξειδικευμένων καρδιακών κυττάρων, των καρδιομυοκυττάρων. Αυτά σχεδόν στο σύνολό τους αναπτύσσονται όταν ο άνθρωπος είναι ακόμα έμβρυο και εμφανίζουν κάποια επιπλέον ανάπτυξη αμέσως μετά τη γέννηση. Τότε σταματά κάθε εξέλιξή τους και πρέπει να κρατήσουν για μια ζωή.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα οι άνθρωποι που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή μένουν με μόνιμες βλάβες στον καρδιακό ιστό, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια και τελικά στον θάνατο. Οι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει να βρουν τρόπο να αποκαθιστούν ή να αφαιρούν τον νεκρωμένο ιστό, εξασφαλίζοντας έτσι την απολύτως φυσιολογική λειτουργία του οργάνου, αλλά η νέα ανακάλυψη των ερευνητών μπορεί να φέρει την αλλαγή.

Σε χοίρους

Επανεκκινώντας τη διαδικασία της ανάπτυξης που σταματά κατά τη βρεφική ηλικία, οι ειδικοί μπορεί να αναγκάσουν την καρδιά να αποκατασταθεί και να γίνει και πάλι υγιής μέσα σε εβδομάδες. Τουλάχιστον αυτό διαπίστωσαν οι ερευνητές του King’s College London που έκαναν έγχυση του γονιδίου στις καρδιές χοίρων. Η καρδιακή λειτουργία τους αποκαταστάθηκε στο φυσιολογικό μέσα σε έναν μήνα από την καρδιακή προσβολή.

Δεδομένων των ομοιοτήτων ανάμεσα στις καρδιές των ανθρώπων και των χοίρων, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ίδια θεραπευτική προσέγγιση θα μπορέσει να εφαρμοστεί και σε ανθρώπους σε ορίζοντα δεκαετίας.

«Είναι μια πολύ συναρπαστική στιγμή για τον τομέα» δήλωσε ο καθηγητής Mauro Giacca, επικεφαλής της έρευνας. «Υστερα από τόσες αποτυχημένες απόπειρες αναζωογόνησης της καρδιάς με τη χρήση βλαστοκυττάρων, για πρώτη φορά βλέπουμε πραγματική καρδιακή αποκατάσταση σε μεγάλο ζώο» πρόσθεσε.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...