Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου, 2025

TV Όσκαρ με νότες – Η συγκινητική βράβευση του Γιώργου Παπαστεφάνου

Τον άνθρωπο που δημιούργησε τις τηλεοπτικές μουσικές εκπομπές στην...

Τα γιορτινά καλέσματα της high society

Πολλά είναι τα glam X-mas dinners που οργανώνονται στις επαύλεις των βόρειων και νοτίων προαστίων με λίγους και εκλεκτούς καλεσμένους - επιχειρηματίες και εφοπλιστές και δεν βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας.

Αντριάνα Μπάστα: Μια κυρία στο… μπουζούκι!

Η Αντριάνα Μπάστα είναι μια καλλιτέχνιδα που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει όχι μόνο με τη ζεστή, ταξιδιάρικη φωνή της, αλλά και με την εντυπωσιακή δεξιοτεχνία της στο μπουζούκι.

Δυναμικό comeback από τον Φέρρη με σύγχρονη λαϊκή μπαλάντα

Ο Θοδωρής Φέρρης επιστρέφει δυναμικά με το ολοκαίνουργιο τραγούδι του «Είπες», μια σύγχρονη λαϊκή μπαλάντα γεμάτη συναίσθημα και ένταση

Smart πρωτεΐνη

❱❱ Εργαστηριακή ανακάλυψη που θα «χτυπά» εγκεφαλικές βλάβες και άλλες ασθένειεςΛύση σε ένα θεμελιώδες πρόβλημα των θεραπειών ευελπιστεί να δώσει μια ομάδα βιοτεχνολόγων από τα πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας και της Ουάσινγκτον. 

Εχοντας διακρίνει ότι οι θεραπείες είναι αποτελεσματικές μόνο όταν χορηγούνται στις κατάλληλες δόσεις και στη σωστή στιγμή, συνισταμένες που πολλές φορές δεν είναι σαφείς ούτε στους ίδιους τους γιατρούς, βρήκαν τη λύση σε μια τεχνητή πρωτεΐνη, η οποία θα ανοίξει νέους δρόμους για την ανάπτυξη θεραπειών βασιζόμενων σε «έξυπνα» κύτταρα.

Συγκεκριμένα, μια ομάδα βιοτεχνολόγων, την οποία διηύθυναν η Hana El-Samad από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο και ο David Baker από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, βρήκε λύση σε αυτό το πρόβλημα.

«Εξυπνα» κύτταρα θα λειτουργούν στο μέλλον σαν μικροσκοπικά αυτόνομα ρομπότ, εντοπίζοντας την περιοχή της βλάβης και της ασθένειας και παρεμβαίνοντας την κατάλληλη στιγμή με τον κατάλληλο τρόπο.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου, μέσω της δημιουργίας μιας τεχνητής πρωτεΐνης, η οποία σχεδιάστηκε στον υπολογιστή και συνετέθη στο εργαστήριο.

Η πρωτεΐνη αυτή δημιουργεί ένα νέο είδος βιολογικών κυκλωμάτων μέσα στα ζωντανά κύτταρα, τα οποία θα μετατρέπουν τα συνήθη κύτταρα σε «έξυπνα» με ιδιαίτερες ικανότητες.

Η πρωτεΐνη αυτή (Latching Orthogonal Cage-Key pRotein – LOCKR) παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature» και συνιστά μια πρωτότυπη επινόηση.

Δύο έρευνες

Δεν υπάρχει αντίστοιχη πρωτεΐνη με τη LOCKR στη φύση, καθώς αυτή αλληλεπιδρά με τα συστατικά του κυττάρου και δύναται να αντιμετωπίσει βιολογικά προβλήματα που ανακύπτουν. Για τη διερεύνησή της διεξήχθησαν δύο έρευνες.

Στην πρώτη φάνηκε ότι η πρωτεΐνη LOCKR μοιάζει με ένα βαρέλι, το οποίο, όταν ανοίγει, αποκαλύπτει μόρια ππου χρησιμοποιούνται για να ελέγξουν και να ρυθμίσουν την κυτταρική διαδικασία.

Στη δεύτερη μελέτη περιγράφηκε η δυνητική κατασκευή τεχνολογικών κυκλωμάτων με τη χρήση ενός εργαλείου που ονομάστηκε degronLOCKR, το οποίο ρυθμίζει την κυτταρική δραστηριότητα, ως απάντηση σε ερεθίσματα από το εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον του κυττάρου.

Οι ερευνητές φιλοδοξούν αυτά τα τεχνητά «έξυπνα» κύτταρα να αποτελέσουν λύση για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, ακόμα και εγκεφαλικών βλαβών.

spot_img





ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιώργος Λιάγκας – Μαρία Αντωνά: Η συγκατοίκηση και το ταξίδι στο Ντουμπάι

Σοβαρεύει το πράγμα για τον Γιώργο Λιάγκα και τη Μαρία Αντωνά. Το πολυσυζητημένο ζευγάρι, που έχει πάψει εδώ και καιρό να παίζει «κρυφτό» με τους παπαράτσι, μοιράζεται πλέον την ίδια στέγη.

Πήγε να διασκεδάσει με τον νέο σύντροφό της στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδάει ο πρώην της

Πήρε τον σύντροφό της και πήγαν να διασκεδάσουν στο μαγαζί που εμφανίζεται ο πρώην της σύντροφος

Κώστας Φραγκολιάς: «Η Δώρα έφυγε από το σπίτι μας και έχω κούτες στο σαλόνι και τις βλέπω»

Ο Κώστας Φραγκολιάς αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στην πρώην σύντροφό του, Δώρα και εξομολογήθηκε πως θα ήθελε να τον βρει η νέα χρονιά.

Σήλια Κριθαριώτη – Νίκος Τσάκος: Γενέθλια για τον μοναχογιό τους

Πλαισιωμένος από τους γονείς του, Νίκο Τσάκο και Σήλια Κριθαριώτη, και τις καλλονές δίδυμες αδερφές του, Ειρήνη και Ελισάβετ, έσβησε τα κεράκια της κόκκινης τούρτας του o Παναγιώτης Τσάκος.

Δε θα πιστέψετε ποιος γνωστός ηθοποιός είναι ο νονός της Ελεωνόρας Ζουγανέλη

«Ισχύει ότι έχω βαφτίσει την Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Ως βαφτιστήρα είναι εξαιρετική, εγώ δεν είμαι καλός ως νονός»

«Πρώην σύντροφός μου, μου είπε να πάω σε ξενοδοχείο με έναν επιχειρηματία για 50.000 ευρώ»

Αποκάλυψε την ανήθικη πρόταση που της έκανε πρώην σύντροφός της.




Μποζουκια Αθηνα