Γρίπη και εμβολιασμοί

❱❱ Γιατί είναι αποτελεσματικοί στα παιδιά, αλλά όχι στους ηλικιωμένους άνω των 65

❱❱ Γιατί είναι αποτελεσματικοί στα παιδιά, αλλά όχι στους ηλικιωμένους άνω των 65Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE), τα εμβόλια της γρίπης είναι αποτελεσματικά στα παιδιά, αλλά όχι στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών. 

Κάθε χρόνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιλέγει τα τρία πιο κοινά στελέχη της γρίπης για να αναπτύξει το ετήσιο εμβόλιο, που προστατεύει περίπου στο 50% των περιπτώσεων.

Το εμβόλιο που κυκλοφόρησε πέρυσι, σύμφωνα με την PHE, μείωσε τον κίνδυνο λοίμωξης των παιδιών κατά 66%, ανεβάζοντας την αποτελεσματικότητά του κατά 8%. Απέτυχε, ωστόσο, να προστατεύσει τους ηλικιωμένους από το στέλεχος της γρίπης Η3, που ήταν σε έξαρση, κυρίως λόγω της γενικότερης αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος που έρχεται με την πάροδο της ηλικίας.

Οπως ανέφερε στο BBC αξιωματούχος της υπηρεσίας, δεδομένου ότι τα παιδιά ηλικίας 2-11 ετών κολλούν και μεταδίδουν ευκολότερα τη γρίπη, οι ειδικοί συνιστούν τον εμβολιασμό όλων των παιδιών αυτών των ηλικιών, ώστε να περιορίσουν τη μετάδοσή της. Συνιστούν, επίσης, οι ηλικιωμένοι να συνεχίσουν να εμβολιάζονται, παρά τη μειωμένη προστασία που τους παρέχει ο εμβολιασμός. Οι ειδικοί ερευνούν, μάλιστα, τη δυνατότητα να αυξήσουν τη δόση της δραστικής ουσίας στο εμβόλιο, σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν το ανοσοποιητικό σύστημά τους να ανταποκριθεί καλύτερα και να τους προστατεύσουν.

Αντιμετώπιση

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καλύτερη αντιμετώπιση του ιού της γρίπης, έρευνα επιστημόνων του Παιδιατρικού Νοσοκομείου St. Jude της Νέας Υόρκης ανακάλυψε ότι κάποια φάρμακα για την καταπολέμηση των καρκινικών όγκων αποκαθιστούν τα μολυσμένα από τα στελέχη της γρίπης κύτταρα, αποτρέποντας την εξάπλωση του ιού. Σε πειράματά τους σε ποντίκια, το φάρμακο αύξησε την επιβίωση των μολυσμένων με γρίπη ζώων.

Επίσης, επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Westmead της Αυστραλίας ανέπτυξαν μια εξέταση αίματος που θα μπορούσε να εντοπίσει ασθενείς με γρίπη οι οποίοι απαιτούν επείγουσα περίθαλψη. Το τεστ μετρά ένα σήμα έγκαιρης προειδοποίησης στο σώμα, το οποίο θέτει σε λειτουργία το ανοσοποιητικό σύστημα.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ