Βραβείο στο Κρητικό Ιαμα

❱❱ Τρία βότανα έγιναν φάρμακο για τη γρίπη από το πανεπιστήμιο της ΜεγαλονήσουΒραβείο στα φετινά Healthcare Business Awards απέσπασε η Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης για τις ευεργετικές ιδιότητες του καινοτόμου προϊόντος Κρητικό Ιαμα στις λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη. 

Το bronze βραβείο αφορά την κατηγορία «Ερευνητικό έργο σε πανεπιστήμια, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα», που αναγνωρίζει το πρωτοποριακό και καινοτόμο ερευνητικό έργο με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Η εργασία που οδήγησε στη διάκριση αυτή είναι η τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με placebo μελέτη της επίδρασης του εκχυλίσματος αιθέριων ελαίων τριών κρητικών βοτάνων, φασκόμηλου (Salvia fruticosα), θυμαριού (Coridothymus capitatus) και δίκταμου (Origanum dictamnus), σε ασθενείς με λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη.

Παρατηρήσεις

Η μελέτη είχε δημοσιευθεί τον Απρίλιο του 2015 στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Ethnopharmacology». Οι πρώτες παρατηρήσεις για τις ευεργετικές ιδιότητες των τριών φυτών είχαν εγερθεί αρκετά χρόνια νωρίτερα, ενώ το 1998 δημοσιεύθηκαν οι πρώτες έρευνες στο εργαστήριο για την αντιοξειδωτική δράση τους. Το βραβείο παρέλαβε ο διευθυντής της κλινικής Χρήστος Λιονής, καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο οποίος είναι ένας από τους τέσσερις καθηγητές που επέβλεψαν την εργασία, η οποία οδήγησε στη δημιουργία του καινοτόμου προϊόντος.

«Οι έρευνές μας βασίστηκαν σε υποθέσεις θεμελιωμένες από παλιά που είχαν αφετηρία στην παράδοση της Κρήτης και από την ανθρωπολογική μελέτη προχωρήσαμε στο εργαστήριο και καταλήξαμε στην κλινική δοκιμή. Ετσι, η μινωική και αρχαιοελληνική ιστορία και η παράδοση της Κρήτης πέρασαν στη βιοϊατρική έρευνα και τελικά, μέσα από την κλινική μελέτη, που βραβεύτηκε, συνέβαλαν στην τεκμηρίωση που με τη σειρά της οδήγησε στη δημιουργία ενός προϊόντος που σήμερα κυκλοφορεί στη χώρα μας. Αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την υποστήριξη μιας ελληνικής φαρμακευτικής εταιρίας, της Galenica, Olvos Science».

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ