Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Χάρης Βεραμόν: Το θρίλερ 348 σελίδων με άλυτες αστυνομικές υποθέσεις

Ιδιωτικός ερευνητής, δημιουργός true crime σειράς ντοκιμαντέρ στο YouTube...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Η κόρη της Κιμ Καρντάσιαν και του Γουέστ κερδίζει 28.000 ευρώ για...

Η 10χρονη Νορθ Γουέστ, που στο πλευρό του διάσημου...

Μικρόβια που αντέχουν!

❱❱ «Αυξανόμενη απειλή» λόγω έλλειψης ισχυρών αντιβιοτικών σύμφωνα με τον ΠΟΥΗ ανθεκτικότητα των μικροβίων στα φάρμακα θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρότερη απειλή για το ανθρώπινο είδος ακόμη και από τον καρκίνο, καθώς η ανθρωπότητα ξεμένει από αντιβιοτικά. 

Ηδη περίπου 700.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω λοιμώξεων που είναι ανθεκτικές στα φάρμακα, όπως η φυματίωση, οι παθήσεις που συνδέονται με τον ιό HIV και η ελονοσία.

Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) διαπίστωσε σοβαρή έλλειψη νέων φαρμάκων για την καταπολέμηση της αυξανόμενης απειλής της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, γεγονός που οδήγησε τον γενικό διευθυντή του οργανισμού Tedros Adhanom Ghebreyesus να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου: «Η αυξανόμενη ανθεκτικότητα στα φάρμακα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις είναι μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, που θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την πρόοδο της σύγχρονης ιατρικής».

Εάν τα αντιβιοτικά χάσουν πλήρως την αποτελεσματικότητά τους, τότε η εκτέλεση βασικών ιατρικών διαδικασιών, όπως επεμβάσεις, καισαρικές, αρθροπλαστικές ή και χημειοθεραπείες, θα μπορούσαν να γίνουν πολύ επικίνδυνες για την υγεία. Ο ΠΟΥ έχει ήδη δημιουργήσει έναν κατάλογο με ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία. Η νέα έκθεσή του βρήκε λίγες πιθανές επιλογές θεραπείας για εκείνες τις μολύνσεις που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά – συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης, που σκοτώνει περίπου 250.000 ανθρώπους κάθε χρόνο.

Υπάρχει επίσης έλλειψη θεραπευτικών επιλογών για τα αρνητικά κατά Γκραμ βακτήρια, όπως το Acinetobacter Enterobacteriaceae, η Klebsiella και το E.coli, μικρόβια που ευθύνονται για πολλές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ιδιαίτερα απειλητικές για ασθενείς, καθώς μπορεί να αποβούν θανατηφόρες. Τα περισσότερα φάρμακα που επί του παρόντος αναπτύσσονται είναι τροποποιήσεις των υφισταμένων αντιβιοτικών και δεν αποτελούν παρά μόνο προσωρινές και βραχυπρόθεσμες λύσεις. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, έχει εκτιμηθεί ότι οι λοιμώξεις που είναι ανθεκτικές στα φάρμακα θα σκοτώνουν 10.000.000 ανθρώπους ετησίως μέχρι το 2050. Γι’ αυτό ο ΠΟΥ έχει αρχίσει παγκόσμια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...