Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Toυ έκοψε το πέος αλλά τον θέλει πίσω

Ο Βραζιλιάνος που ακόμη μπαινοβγαίνει στα χειρουργεία για να...

Ζευγάρι έπαιξε άθελά του τους ίδιους αριθμούς και κέρδισε 1.000.000 δολάρια από...

Τύχη βουνό είχε ζευγάρι στις ΗΠΑ που κατά λάθος...

Ο διδάκτωρ καρδιολόγος Χαράλαμπος Κάββουρας μιλάει για τα πολλά εμφράγματα στη showbiz...

Τι συμβαίνει πλέον και νέοι άνθρωποι από τον χώρο...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

«Φρένο» στο Αλτσχάιμερ

❱❱ Εντόπισαν το γονίδιο που προκαλεί τη βλάβη στον εγκέφαλοΦρένο στη νόσο Αλτσχάιμερ φιλοδοξούν να βάλουν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Washington University, μέσω της καταστολής της απολιποπρωτεΐνης Ε4 (ApoE4), ενός γονιδίου που πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ κατά 12 φορές. 

Εξετάζοντας ενδελεχώς το γονίδιο, το οποίο είναι γνωστό για τη σχέση του με τη νευροεκφυλιστική νόσο από το 1993, κατάφεραν να ρίξουν φως στον τρόπο με τον οποίο προκαλεί τη βλάβη στον εγκέφαλο, ένα σημείο που παρέμενε μέχρι σήμερα σκοτεινό.

Διαπίστωσαν πως η βλάβη προκαλείται από τους κόμπους της ταυ πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, οι οποίοι, με τη συνδρομή της ApoE4, αποκτούν ιδιαίτερα τοξική δράση και βλάπτουν τους νευρώνες. Απουσία του γονιδίου, οι κόμποι της ταυ πρωτεΐνης προκαλούν ελάχιστη εγκεφαλική φθορά.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, αν επέμβει κανείς στην ApoE4, μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της νόσου. Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά ποντίκια ώστε να φέρουν μια μορφή της ταυ πρωτεΐνης ικανή να παράγει τοξικούς κόμπους και συνέκριναν τα ποντίκια που έφεραν το γονίδιο με εκείνα που δεν το είχαν. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι στην ηλικία των 9 μηνών τα ποντίκια με τη γενετική μετάλλαξη εμφάνισαν εκτεταμένες εγκεφαλικές βλάβες – ο ιππόκαμπος και ο ενδορινικός φλοιός, που είναι υπεύθυνοι για τη μνήμη, είχαν συρρικνωθεί. Τα ποντίκια που δεν έφεραν τη μετάλλαξη, αντίθετα, δεν εμφάνισαν σχεδόν καμία βλάβη.

Σε επόμενη μελέτη, οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα εγκεφαλικού ιστού από 79 ανθρώπους που είχαν πεθάνει από ασθένειες συνδεόμενες με την πρωτεΐνη ταυ και κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι η παρουσία του γονιδίου συνδεόταν με μεγαλύτερες βλάβες.

Βρήκαν, επίσης, ότι η μείωση της απολιποπρωτεΐνης επιβράδυνε ή σταματούσε τη νευροεκφύλιση, ακόμη και σε εκείνους που είχαν ήδη συσσωρευμένους κόμπους ταυ πρωτεΐνης στον εγκέφαλο.
Οι ερευνητές φιλοδοξούν τώρα, στοχεύοντας το γονίδιο, να ανοίξουν τον δρόμο για νέες θεραπείες, ικανές να επιβραδύνουν ή να σταματούν την εξέλιξη της νόσου.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Το σατανικό σχέδιο μητέρας, η οποία κατήγγειλε τον πρώην σύζυγό της για σεξουαλική κακοποίηση του 4χρονου γιου τους

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάχτηκε από...