Στατίνες κατά λοιμώξεων

❱❱ Μειώνουν κατά 30% τον κίνδυνο για σταφυλόκοκκο στο αίμα, στους πνεύμονες και στην καρδιάΗ πρόσληψη στατινών μπορεί να μειώσει σχεδόν κατά το ένα τρίτο τον κίνδυνο ανάπτυξης λοίμωξης που προκαλεί ως και θανατηφόρα σήψη, κατέληξε νέα μελέτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μακροχρόνιοι χρήστες των στατινών, που χορηγούνται συνήθως για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων, για τον διαβήτη, τις νεφροπάθειες και την ηπατική νόσο, είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (Staphylococcus aureus), που είναι και η πιο επικίνδυνη μορφή του.

Τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις στο αίμα, στους πνεύμονες και στην καρδιά, ενώ υπάρχουν μερικά στελέχη του που αποτελούν πλέον απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς έχουν καταστεί ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένης της ουσίας μεθικιλλίνη. Τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι στατίνες, αυτό το χαμηλού κόστους φάρμακο, θα μπορούσε να είναι το τελευταίο όπλο για τον έλεγχο της έξαρσης τέτοιων υπερ-μικροβίων.

Μολύνσεις

Τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου ζουν στο δέρμα των περισσότερων ανθρώπων και είναι συνήθως αβλαβή, αλλά μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις, αν εισχωρήσουν βαθύτερα στον οργανισμό, ειδικά σε ασθενείς με υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή σε όσους αναρρώνουν από χειρουργική επέμβαση. Εξαπλώνονται μέσω της δερματικής επαφής και μπορούν να προκαλέσουν από σύνδρομο τοξικού σοκ και εκζέματα έως πνευμονία.

Για την παρούσα έρευνα μελετήθηκαν τα ιατρικά αρχεία περίπου 30.000 χρηστών στατινών στη Δανία για περίοδο 12 ετών, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2000. Οι χρήστες ταξινομήθηκαν σε μακροπρόθεσμους (όσοι λάμβαναν την ουσία για περισσότερες από 90 ημέρες) και μη. Κατά τη διάρκεια των 12 ετών οι ερευνητές εντόπισαν 2.638 περιστατικά βακτηριαιμίας του S. Aureus, την ίδια στιγμή που 26.379 χρήστες δεν ανέπτυξαν τη λοίμωξη.

Οι μακροχρόνιοι χρήστες εμφάνισαν 30% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης της λοίμωξης και οι βραχυπρόθεσμοι 27%. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερο ήταν το διάστημα λήψης στατινών τόσο μικρότερη ήταν η πιθανότητα μόλυνσης.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ