Κεταμίνη (και) για ημικρανίες

❱❱ Το φάρμακο των κτηνιάτρων προσφέρει ανακούφιση από τους έντονους πόνουςΧρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην κτηνιατρική ως αναισθητικό, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται σε μικρές δόσεις και ως φάρμακο κατά της κατάθλιψης, αλλά και ως αναλγητικό. 

Νέα μελέτη που εκπόνησαν επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Thomas Jefferson της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ έδειξε ότι η κεταμίνη μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ αποτελεσματικό «όπλο» και κατά της ημικρανίας, ιδίως δε για τους ασθενείς για τους οποίους οι υπάρχουσες θεραπείες, όπως π.χ. η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη, έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές.

Οι ερευνητές με ένα θεραπευτικό σχήμα διάρκειας μόλις 3-7 ημερών κατάφεραν να ανακουφίσουν αποτελεσματικά τρεις στους τέσσερις ασθενείς με «επίμονες ημικρανίες». «Η κεταμίνη μπορεί να είναι μια υποσχόμενη θεραπεία για τις ημικρανίες σε ασθενείς στους οποίους οι παραδοσιακές θεραπευτικές επιλογές έχουν αποτύχει» υπογραμμίζει ο διευθυντής Ορθοπεδικής Αναισθησίας του νοσοκομείου, δρ Eric Schwenk.

«Στο πλαίσιο της έρευνάς μας εστιάσαμε μόνο στη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση που μπορεί να επιτευχθεί με τη συγκεκριμένη θεραπεία, ωστόσο θεωρούμε ότι θα μπορούσαμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε μακροπρόθεσμα τους ασθενείς. Η έρευνά μας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μελλοντικές, προοπτικές μελέτες σε μεγάλο αριθμό ασθενών» πρόσθεσε ο δρ Schwenk.

Γυναίκες

Υπολογίζεται ότι από ημικρανίες πάσχει το 12% του γενικού πληθυσμού, στην πλειονότητά τους γυναίκες (είναι τρεις φορές πιο συχνές στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες). Για ένα μέρος αυτών των ασθενών οι υπάρχουσες θεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι χορηγώντας μικρές δόσεις κεταμίνης κατάφεραν να ανακουφίσουν αποτελεσματικά τους ασθενείς (από επίπεδο πόνου 7,5 σε μια δεκαβάθμια κλίμακα οι ασθενείς αυτοαξιολόγησαν τον πόνο τους στο 3,4 μετά τη θεραπεία), με ελάχιστες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Οπως έγινε γνωστό, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Thomas Jefferson σύντομα θα εγκαινιάσει ένα νέο κέντρο, εντός του νοσηλευτικού ιδρύματος, όπου θα εφαρμόζεται πιο εκτεταμένα η χορήγηση κεταμίνης.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ