Νέα θεραπεία για καρκίνο

❱❱ Πράσινο φως στη χορήγηση φαρμάκου σε ενήλικες με CAR T-λεμφοκύτταραΕγκρίθηκε επαναστατική θεραπεία κατά του καρκίνου με CAR T-λεμφοκύτταρα, που ανοίγει νέους θεραπευτικούς ορίζοντες στην ογκολογία-αιματολογία και προσφέρει νέες δυνατότητες και επιλογές σε γιατρούς και ασθενείς! 

O Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως τον Οκτώβριο για τη χορήγηση axicabtagene ciloleucel (Yescarta) σε ενήλικες ασθενείς που πάσχουν από λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα και δεν έχουν ανταποκριθεί σε τουλάχιστον δύο προηγούμενες θεραπείες. Το Αxicabtagene Iloleucel είναι ανοσοθεραπεία με CAR T-λεμφοκύτταρα. Η ανοσοθεραπεία του καρκίνου περιλαμβάνει φάρμακα που «χρησιμοποιούν» το ανοσολογικό σύστημα του σώματος για να καταπολεμήσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Με αυτόν τον τρόπο επιτρέπουν στο ανοσοποιητικό να αναγνωρίζει και να επιτίθεται επιλεκτικά στα καρκινικά κύτταρα, ενώ προσφέρει μακροχρόνια «μνήμη» στο ανοσοποιητικό, με ανθεκτική πολυετή θεραπεία. Ετσι η ανοσοθεραπεία επιστρατεύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος για να δράσουν πιο αποτελεσματικά έναντι των καρκινικών κυττάρων. Αρει, λοιπόν, τα φρένα και τους μηχανισμούς διαφυγής της ανοσολογικής απόκρισης που αναπτύσσουν τα καρκινικά κύτταρα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Θάνο Δημόπουλο: «Τα CAR T-λεμφοκύτταρα αποτελούν μια καινοτόμο ανοσοθεραπευτική προσέγγιση, ειδικά όσον αφορά τις αιματολογικές κακοήθειες».

Η τεχνική περιλαμβάνει την αφαίρεση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος από τον ασθενή, τα οποία τροποποιούνται γενετικά με σκοπό να αναγνωρίζουν τα καρκινικά κύτταρα και να τους επιτίθενται. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Δημόπουλος, πραγματοποιείται συλλογή λεμφοκυττάρων από το αίμα των ασθενών, τα οποία τροποποιούνται γενετικώς ώστε να εκφράζουν ειδικούς υποδοχείς στην επιφάνειά τους, που ονομάζονται χιμαιρικοί υποδοχείς αντιγόνου.Οι CARs είναι πρωτεΐνες που επιτρέπουν στα Τ-λεμφοκύτταρα να αναγνωρίζουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη (αντιγόνο) των καρκινικών κυττάρων.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ