Μεταγγίσεις «βαμπίρ»

❱❱ Το αίμα από νέους ανθρώπους σε ασθενείς, «κλειδί» για το ΑλτσχάιμερΗ ελπίδα για τους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ μπορεί να κρύβεται στο αίμα νεαρών ανθρώπων, καθώς, σύμφωνα με νέες έρευνες, όταν το πλάσμα που βρίσκεται στο αίμα λαμβάνεται από νέους και χορηγείται σε άτομα που πάσχουν από ήπια ή μέτρια μορφή της νόσου Αλτσχάιμερ φαίνεται ότι συμβάλλει στην εξάλειψη των συμπτωμάτων! 

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες ήλπιζαν ότι στις μεταγγίσεις αίματος από νέους ανθρώπους σε μεγαλύτερους ενδεχομένως να κρύβεται μια λύση για την καθυστέρηση της γήρανσης· και η πρόσφατη ανακάλυψη αναπτέρωσε τις ελπίδες τους.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, οι λεγόμενες «μεταγγίσεις βαμπίρ» βοηθούν τα άτομα με ελαφρά και μέτρια μορφή άνοιας να ανακτήσουν την ικανότητα να εκτελούν σε καθημερινή βάση βασικά καθήκοντά τους, όπως να μαγειρεύουν το φαγητό τους, να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και να λαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή τους. Το συμπέρασμά τους βασίστηκε σε κλινική μελέτη 18 πασχόντων από Αλτσχάιμερ, στους οποίους χορηγήθηκε πλάσμα από το αίμα ανθρώπων 18 έως 30 ετών.

Αν και αυτή ήταν μια δοκιμή σε πρώιμο στάδιο, που διενεργήθηκε μόνο για να διαπιστωθεί αν τέτοιες μεταγγίσεις είναι ασφαλείς και, αν όχι, τι κινδύνους κρύβουν, οι ερευνητές δήλωσαν πως τα αποτελέσματα τους εξέπληξαν. Η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, δρ Σάρον Σα, δήλωσε: «Ο ενθουσιασμός μας σχετικά με τα ευρήματα πρέπει ίσως να μετριαστεί, καθώς ήταν μια πολύ μικρή δοκιμή. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι πως αυτά τα αποτελέσματα δικαιολογούν περαιτέρω μελέτη».

Η ανακάλυψη έρχεται ως συνέχεια μιας προηγούμενης μελέτης του Στάνφορντ, το 2014, στην οποία είχε διαπιστωθεί ότι το αίμα νεαρών ποντικών ανανέωσε τον ιστό του εγκεφάλου των γηραιότερων ποντικών, κάνοντάς τους να μαθαίνουν πιο εύκολα. Τότε οι ερευνητές είχαν εξηγήσει ότι το αίμα νεαρών οργανισμών μπορεί να περιέχει συστατικά άγνωστα μεν στην ιατρική κοινότητα, ικανά δε να «επαναφορτίζουν» τον εγκέφαλο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ωτοπλαστική: Διορθώστε οριστικά τα πεταχτά αυτιά!

Τα αυτιά έχουν ένα μοναδικό σχήμα που διαφέρει από άνθρωπο σε...

Κονδυλώματα πρωκτού: η ανώδυνη αντιμετώπισή τους

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μια συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που οφείλεται...

Αντιμετωπίστε το κότσι αναίμακτά και ανώδυνα

«Κράτα τα τακούνια σου, το κεφάλι σου και τα στάνταρ σου...

Στις ΗΠΑ αρχίζουν δοκιμές σε 30.000 εθελοντές για να αξιολογηθεί το εμβόλιο της Οξφόρδης

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η προσπάθεια της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για...

Ανακάλυψαν στέλεχος του κορονοϊού που είναι 10 φορές πιο επικίνδυνο

Σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο έχει προκαλέσει το δημοσίευμα του Bloomberg,...

204 Νέα Κρούσματα «Έχουμε πόλεμο με αόρατο εχθρό»

Η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει, λέει ο καθηγητής Μ. Δερμιτζάκης! Καμπανάκι κινδύνου...