Αλτσχάιμερ από υπνική άπνοια

❱❱ Δημιουργεί μια πρωτεΐνη στον εγκέφαλο που ευθύνεται για τη νόσοΟι πάσχοντες από υπνική άπνοια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ, ωστόσο φαίνεται πως, αν ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες θεραπείες, είναι εφικτό να γλιτώσουν την ομάδα υψηλού κινδύνου. 

Νέα έρευνα, που διήρκεσε δύο χρόνια, έδειξε ότι όσοι έχουν άπνοιες στον ύπνο τους εμφανίζουν συσσώρευση μιας τοξικής πρωτεΐνης στον εγκέφαλό τους, της βήτα αμυλοειδούς, η οποία ευθύνεται για το Αλτσχάιμερ, την εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου που προκαλεί προβλήματα στη μνήμη και τη νοητική λειτουργία.

Ο σχηματισμός της πρωτεΐνης αυτής στην περίπτωση των πασχόντων από άπνοια αποδίδεται στη δυσκολία αναπνοής εξαιτίας του ροχαλητού. Ως εκ τούτου, όταν η αναπνοή διευκολύνεται με τεχνητά μέσα, όπως η παροχή οξυγόνου ή η εφαρμογή συσκευών συνεχούς θετικής πίεσης αεραγωγών (CPAP) κατά τη διάρκεια του ύπνου, μειώνεται και ο κίνδυνος εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εντόπισαν τη σχέση υπνικής άπνοιας και Αλτσχάιμερ, ενώ πραγματοποιούσαν έρευνα σε 208 νοητικά υγιείς ανθρώπους ηλικίας 55 έως 90 ετών, από τους οποίους πήραν δείγμα από τον νωτιαίο μυελό για να διαπιστώσουν τα επίπεδα αμυλοειδούς πρωτεΐνης στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, που προστατεύει τον νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν απεικονιστικές εξετάσεις στον εγκέφαλο για να μετρήσουν τις αποθηκευμένες ποσότητες της πρωτεΐνης εκεί. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες διαπιστώθηκε ότι έπασχαν από υπνική άπνοια (36,5% με ήπια μορφή και 16,8% ήταν σε μέτρια έως σοβαρή κατάσταση). Εκατόν τέσσερις από τους συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν από τους επιστήμονες για δύο χρόνια κι έτσι προέκυψε η σύνδεση της σοβαρότητας της υπνικής άπνοιας με τις συσσωρεύσεις αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.

«Αν αυτό συμβαίνει, τότε η πιθανή ωφέλεια να αναπτύξουμε καλύτερα εργαλεία για τη διάγνωση της υπνικής άπνοιας στους ηλικιωμένους, που είναι συχνά ασυμπτωματικοί στο Αλτσχάιμερ, είναι τεράστια» σχολιάζει ο επικεφαλής της έρευνας δρ Ricardo Osorio.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ